Skocz do zawartości
liberalis

Poziom fosforanów- dojrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wystartowałem z moim pierwszym akwarium morskim i dziś właśnie mija 21 dzień od jego zalania, testy wody jakie dziś wykonałem to:

PO4: 0,51

No3: pomiędzy 5-10

NH4: 0

Pozostałe dane:

Święcę na razie 6,5 h.

Sól nieprobiotyczna (RS)

LR: ok 20 kg

LS: 9 kg,

ok. 200L

Odpieniacz: Tunze Comline DOC Skimmer 9004

Filtr wew. Tunze

bez sumpa

Pytanie: martwi mnie poziom PO4 (testy -„mała Hanka” - robię co 3 dzień i waha się pomiędzy 0,20 -0,51), czy jest on normalny na tym etapie? Czy zastosować już jakiś adsorbent? Czy podmienić wodę?

Zaznaczam, że przejrzałem skalę (kupiłem ją osobiście w sklepie i była już odgazowana i w dobrym stanie; przechowywana w dobrych warunkach i przetransportowana w 20 min. do mojego akwa.) nie widzę na niej jakiś obumarłych szczątków itp. Filtr RO/Di też jest ok; TDS 000, mierzyłem P04 w osmozie z tego filtra ww. testem i wyszło 0,00. Mam jeszcze w akwa. filtr Tunze wewnętrzny, w którym mam chemipure i watę, którą wymieniam co 2-3 dni, w filtrze nie mam żadnego „syfku”. Odpieniacz chodzi 24h. Do 14 dnia lałem BioS +PRO F AF, a teraz leje ProBioS AF (połowa dawki). Poza tym wszytko wydaje się ok, mam na razie zero plag itp.

Proszę o radę szanownych kolegów i koleżanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świeć normalnie po 12h dziennie. Testy na tym etapie wystarczą raz w tygodniu. Wywal watę z filtra - jeśli masz takie dziwne skoki to może właśnie z jej powodu. Wstrzymaj się z adsorberami, z podmianą to samo - pozwól działać naturze.

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak użył adsorbera fosforanów. Jesli PO4 występuje już na tym etapie w takim dużym stężeniu to znaczy ze albo masz jej tak dużo w skale albo dodajesz ja cały czas z wodą RO. W jednym i drugim przypadku natura niewiele na tym etapie pomoże. Trzeba jej pomóc i wrzucić PhosphateMinus ;) ile razy startowałem z nowym akwarium praktycznie od początku miałem adsorber. To co masz w skale samo raczej tak szybko nie zniknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, szczerze to jutro ma przyjść do mnie paczka z Waszym produktem - PhosphateMinus. Rozumiem, że do czasu aż PO4 nie spadnie do jakiś akceptowalnych wartości (czytałem, że poziom do 0.15 jest już mało stresujący dla zwierząt-prawda?) nie mam co myśleć o wprowadzaniu zwierząt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób jak sewer radzi :thumbup: będzie szybciej , + w tym LS zapewne też jest dużo Po4, chłopaki się zapewne nie wysilili tylko tak na szybko prawie z pod kocyka plażowiczów łopatką tego LS pakowali prosto do wora :wallbash: ,/ ja w swoim znalazłem fajne rzeczy /, zrobiłbym dodatkowo w baniaku tornado Nie wiem ile tej skały masz tam , kilogramy nie odzwierciedlają objętości i w skałach też się na pewno na gromadził ,, syfek " .Nie wiem i nie interesuje mnie to na dzień dzisiejszy co oni tam pakują do tej soli , ale ja bym nowy zbiornik odpalał od razu na soli probiotic , a tak po za tym zdziwisz się jak biologia zadziała , będzie wszystko w graniach zera

Edytowane przez grzesiek wo (wyświetl historię edycji)

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz dosyc oszczedny. :blushing: Gdy dojda ryby...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak użył adsorbera fosforanów. Jesli PO4 występuje już na tym etapie w takim dużym stężeniu to znaczy ze albo masz jej tak dużo w skale albo dodajesz ja cały czas z wodą RO. W jednym i drugim przypadku natura niewiele na tym etapie pomoże. Trzeba jej pomóc i wrzucić PhosphateMinus ;) ile razy startowałem z nowym akwarium praktycznie od początku miałem adsorber. To co masz w skale samo raczej tak szybko nie zniknie...

zrób jak sewer radzi :thumbup: będzie szybciej , + w tym LS zapewne też jest dużo Po4, chłopaki się zapewne nie wysilili tylko tak na szybko prawie z pod kocyka plażowiczów łopatką tego LS pakowali prosto do wora :wallbash: ,/ ja w swoim znalazłem fajne rzeczy /, zrobiłbym dodatkowo w baniaku tornado Nie wiem ile tej skały masz tam , kilogramy nie odzwierciedlają objętości i w skałach też się na pewno na gromadził ,, syfek " .Nie wiem i nie interesuje mnie to na dzień dzisiejszy co oni tam pakują do tej soli , ale ja bym nowy zbiornik odpalał od razu na soli probiotic , a tak po za tym zdziwisz się jak biologia zadziała , będzie wszystko w graniach zera

Jeszcze raz dzięki za porady :smiling: , skała jeszcze wczoraj ponownie "przedmuchana", dziś AF PM już zapodany, pozostaje tylko czekać.... A tak z ciekawości (i też w poszukiwaniu mojego źródła PO4), zrobię nową solankę w wiadrze na mojej soli RS i po 24 h. zbadam poziom PO4, pamiętam, że w jednym z wątków na NR było wspomniane, że dodają do niej jakiś "pochłaniacz" PO4, może ta partia jest jakaś trefna... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem że mierzyłeś wodę RO ale przed zmieszaniem z solą zmierz tą samą wodę, którą użyjesz do zasolenia. Też bym się za bardzo nie przywiązywał do wyniku z małej hanki... W niedzielę był u mnie w domu kolega Artur żeby zrobić porównanie do dużej hanki i wyszło na dużej 0,02 na małej 0,08. Jak trafisz na "dobrą" "małą" to powinno być w miarę dobrze. Z tym że w Twoim przypadku 0,5 to DUZO za dużo ... Powinieneś zejść zdecydowanie poniżej 0,1. Ja obstawiam skałę i piach. To że nie widzisz w skale pozostałości życia to nic nie znaczy. Może oddawać PO4 tak czy siak ;)

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem że mierzyłeś wodę RO ale przed zmieszaniem z solą zmierz tą samą wodę, którą użyjesz do zasolenia. Też bym się za bardzo nie przywiązywał do wyniku z małej hanki... W niedzielę był u mnie w domu kolega Artur żeby zrobić porównanie do dużej hanki i wyszło na dużej 0,02 na małej 0,08. Jak trafisz na "dobrą" "małą" to powinno być w miarę dobrze. Z tym że w Twoim przypadku 0,5 to DUZO za dużo ... Powinieneś zejść zdecydowanie poniżej 0,1. Ja obstawiam skałę i piach. To że nie widzisz w skale pozostałości życia to nic nie znaczy. Może oddawać PO4 tak czy siak ;)

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Dodam tylko, że mierzyłem też testem Salifert i wychodziło podobnie niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saliferd na PO4 jest testem tylko pogladowym. Jak cokolwiek się zabarwia to trzeba działać. Nie jest to dokładny test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zalazłem moje źródło (przynajmniej jedno duże) fosforanów, była nim watką, którą miałem we filtrze, miałem ją z "nieakwarystycznego" źródła (tapicerska) i pewnie jest czymś "wzbogacona". Zrobiłem testy wody (przetestowałem trochę tego: jeszcze raz wodę RO, sól, piach - tutaj wszystko OK) z tą watką i masakra....Kolejna nauczka - nie używać niesprawdzonych, pochodzących z nie zaufanych źródeł produktów....nawet watki.

PS tym niemniej PM AF świetnie sobie radzi z tą watką

Edytowane przez liberalis (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wata ma to do siebie ze zbiera syf i przez ten syf podwyzszaja się parametry. Uzywam welne tapicerska i nie ma problemy tylko gdzieś co 2dni trzeba wymieniać.

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wata ma to do siebie ze zbiera syf i przez ten syf podwyzszaja się parametry. Uzywam welne tapicerska i nie ma problemy tylko gdzieś co 2dni trzeba wymieniać.

Będąc bardziej precyzyjny - robiłem testy na PO4 'świeżej" watki jeszcze nie umieszczonej w akwa. 1 min. moczenia w RO takiej watki i testy poza skalą.

Edytowane przez liberalis (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.