Skocz do zawartości
brawos

Czy konieczny zaworek na odpadzie przy filtrze RO?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakładam właśnie swój pierwszy słony zbiornik (85x45x45), o którym niedługo będę pisał w oddzielnym temacie. W dniu jutrzejszym będę montował filtr RO+DI 75 Aquarius. Przewertowałem forum i nie jestem jednoznacznie przekonany, czy oprócz zaworka na czystej wodzie RO, zaworek na wodzie odpadowej również jest potrzebny w celu zabezpieczenia membrany przed wyschnięciem. Producent t.j. Aquarius daje zaworek tylko na czystej wodzie, dodatkowo proszę spojrzeć na punkt 11 poniższego opisu filtra: http://filtrydowody.eu/filtr-akwarystyczny-aquarius-ro-75-p-25.html , który wskazywałby, że wystarczy zaworek wyłącznie na wodzie czystej, by uchronić membranę przed wysuszeniem. Jak to więc jest? Dodatkowo: czy nie wydaje Wam się, że w przypadku zastosowania takiego zaworka na wodzie odpadowej bogatej w różne wyłapane wcześniej związki i przetrzymywanie jej zamkniętej w układzie filtra np. przez tydzień lub dwa może doprowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii w filtrze?

I jeszcze jedna wątpliwość, czy po filtrze DI również zastosować zaworek, czy wystarczy ten "fabryczny" na przewodzie czystej wody RO przed filtrem DI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zaworek do nieczego konkretnego nie sluzy :).

Nie odcinasz nim doplywu tzn. on jest bardziej po to zeby "hermetyzowac" filtr.

Wode odcinasz i odpalasz zaworem przed calym filtrem a ten jest chyba tylko po to zeby woda nie odparowywala z rurki w trakcie nieuzywania filtra. Jak bedziesz mial Di to ten zaworek bedzie tylko jako "ozdobnik" :)

Poza tym bedziesz uzywal filtra tak czesto ze nie ma szans na wysuszenie membrany.

Edyta.: Mialem przerwe z akwa 1,5 roku i w tym czasie nie uzywalem filtra w ogole. Jak skonczylem z akwa tak zapomnialem o filtrze w szafce. Przed nowym akwa wymienialem wszystkie prefiltry i membrane na nowa. Stara byla dalej mokra.

Pozdr

Edytowane przez W32darWin (wyświetl historię edycji)

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zaworka za membraną nie montujemy bo jest to zbyt niebezpieczne.

Po pierwsze na wodzie odpadowej masz zamontowany ogranicznik (restryktor) i przez niego po prostu bez ciśnienia woda sama nie spłynie. Natomiast jak zapomnisz ten dodatkowy zaworek otworzyć to wszystka woda pójdzie przez membranę i uszkodzenie gotowe.

Woda z membrany przelewa się do filtra Di i za pomocą wężyka do jakiegoś naczynia. Ja mam tak to wszystko zamontowane, że wężyk z filtra Di jest w najwyższym punkcie i nie ma szans na spłynięcie wody. Poza tym zauważyłem, że nawet jak wężyk mam poniżej filtrów to po odcięciu dopływu wody następuje niewielkie zassanie niż przelewanie się wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O.K. rozumiem, że ogranicznik przepływu na brudnej wodzie będzie blokował przepływ bez ciśnienia t.j. przy zamkniętym zaworku dopływu i zaworek na brudnej wodzie zbędny, ale czy na pewno usuwać również zaworek na wyjściu wody czystej t.j. pomiędzy membraną, a filtrem DI? Nie jestem przekonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrocie:

Odcinasz doplyw do filtra - nic nigdzie nie leci.

Odwierasz doplyw do filtra - kapie RO i dodatkowo leci woda do scieku.

Zamykasz zaworkiem za filtrem - RO nie kapie ale woda i tak ucieka do scieku. Ty wody nie masz a licznik hula. Mowa o opcji otwartego zaworu przed filtrem.

Pozdrawiam mobilnie

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrocie:

Odcinasz doplyw do filtra - nic nigdzie nie leci.

Odwierasz doplyw do filtra - kapie RO i dodatkowo leci woda do scieku.

Zamykasz zaworkiem za filtrem - RO nie kapie ale woda i tak ucieka do scieku. Ty wody nie masz a licznik hula. Mowa o opcji otwartego zaworu przed filtrem.

Pozdrawiam mobilnie

Wybacz, ale nie rozumiem o czym piszesz. Może trochę zawile odpowiadasz, a może ja jestem tak głupi...nie wnikam. Zasadę działania filtra ro+di znam - opis powyżej zbyteczny. Dlatego jeszcze raz pytanie proste i krótkie: w których miejscach powinny być zaworki przy filtrze ro+di, by membrana nie wysychała (bez uwzględniania czy rurka filtra DI jest wyżej, czy niżej i że w takiej sytuacji potrzeba, a w innej nie - po prostu książkowo, gdzie powinny być).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten maly plastikowy zaeorek jest moim zdaniem kompletnie zbyteczny. W ogole nie wiem po co producent go doklada.

Jak juz wczesniej pisalem u mnie membrana po 1,5 roku nieuzywania bula dalej mokra.

Edyta.: Jedyny zawor jaki powinien byc to ten wkrecony w sciane (czyt. Instalacje wodkan) odcinajacy calkowicie wode od calego filtra RO.

Pozdrawiam mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam mam zamontowaną osmozę w kuchni pod zlewem i aby po skończonym pobieraniu wody nic mi nie kapało mam zamontowane zaworki odcinające na wyściu wody czystej i na ścieku. Zawsze muszę otworzyć 3 zaworki do pobierania , a potem 3 zamknąć. Wybór oczywiście należy do Ciebie.

Wysłane z mojego GT-I9300

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że nie ma co liczyć, że membrana nie wyschnie bo różne cuda się zdarzają i niczego do końca nie da się przewidzieć - zastanawiam się tylko, czy taka stojąca brudna woda w przewodzie od odpadu przez dłuższy czas nie spodowoduje np. rozwoju jakichś bakterii w filtrze (w końcu to woda zatężona i bogata we wszystko co filtr oddzielił).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 sprawy: mam już ze 2 lata baniak - zaworka w/w nie posiadan. Mam natomiast miernik za membrana i za filterm z żywicą - monitorując zawsze oba wskazania TDS - po menmrbaie 002 lub 001 po żywicy 000. Wniosek membrana działa super /choć trochę musi się rozpędzić jak załączam wodę - TDS stopniowo spada z ok 100 czy 60 do 002 i to normalne /trwa to z 10 sec./ Wniosek : membrana nie wysycha./

Po drugie : a jestem wieloletnim lekarzem - szansa na osiedlenie się tam bakterii jest niewielka - po pierwsze mikcja czyli wypłukiwnaie złych rzeczy systematycznie /jak masz sraczę czy kaszel to o to samo chodzi/ . Po drugie tam nie ma co "żreć". Bakterie potrzebują jedzenia . Dlatego na metalowych klamkach do kibli nigdy nic nie wyrośnie - zimno i głodno. :smiling: Jak nie wierzysz rozkręć membranę , zrób wymazówkę i zanieś na mikrobiogię - możemy się założyć że tam jest czysto. W sumie można wodę z pierwszego ocieku oddać na iloś komórek do laboratorium .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O.K. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mniej więcej wiem czego się spodziewać - jednym słowem: są zaworki będzie o.k., nie ma zaworków to też powinno być dobrze. Nie ma co się więcej doszukiwać dziury w całym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W filtrze cały czas znajduje się woda bo wyloty z filtra są u góry a żeby woda przeleciał przez filtr musi wlecieć pod ciśnieniem. Filtry które miałem miały zaworki przy podłączeniu do bieżącej wody na wejściu do filtra

Tego filtra nie znam ale wydaje mi się że ten zaworek na górze to jest ten którym woda wchodzi do filtra a ten którym wychodzi jest z lewej strony na zdjęciu gdzie nie ma podłączonego przewodu. Nie miałem takiego filtra i tylko zgaduje. jeśli używasz filtra raz na tydzień to raczej nie ma opcji aby membrana się uszkodziła ogólnie nie tak łatwo ja wysuszyć. Chyba że zamontujesz filtr na odkręconym grzejniku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dla zalecenia zrobilem zawor biegnacy od zasilania woda oraz dwa zawory plastikowe, jeden do wody czystej drugi do scieku. Bedziesz mial pewnosc ze ani prefiltry ani membrana i di nie beda narazone na wysychanie. Jaki ma to wplyw to nie wiem, stosowalem tak u siebie i membrane wymienilem po ponad 3 latach, co prawda malo eksploatowana ale czas swoje robi, a wymienialem tylko dlatego ze mialem druga i zalewalem nowy zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję miernik TDS z dwoma punktami pomiaru - za membraną /przekonacie się dlaczego należy spuścić kilkanaście sekund wodę / i po żywicy /i jasne będzie kiedy należy ją wymienić/. I wszytko będzie jasne - czy należy cokolwiek zmieniać w układzie czy nie.

ja mam tego typu: http://allegro.pl/tds81-przeplywowy-miernik-tds-do-filtrow-wody-i4754557263.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak sobie jeszcze raz popatrzylem na ten filtr z linka i zauwazylem ze beznadzielnie sa puszki z wkladami w nim ustawione.

Jest 5mi potem 1mi i wegiel. Jak tak podlaczysz do wodociagu to nie martw sie wysychaniem membrany bo predzej ja zaje..... weglem :)

Zmien od razu ma 5mi potem wegiel i potem 1mi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak sobie jeszcze raz popatrzylem na ten filtr z linka i zauwazylem ze beznadzielnie sa puszki z wkladami w nim ustawione.

Jest 5mi potem 1mi i wegiel. Jak tak podlaczysz do wodociagu to nie martw sie wysychaniem membrany bo predzej ja zaje..... weglem :)

Zmien od razu ma 5mi potem wegiel i potem 1mi.

Pozdrawiam

Mam tylko 5mi później węgiel i membranę. Po ponad dwóch latach membrana jak nowa. I co Ty na to?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na to jak na lato ;)

Membrana jak nowa czyli wyciagales i sprawdzales?

Pozdrawiam mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na to jak na lato ;)

Membrana jak nowa czyli wyciagales i sprawdzales?

Pozdrawiam mobilnie

Nie musiałem. Mam założony TDS po membranie i nadal pokazuje 004 tak jak od nowości. Wiec głupoty wypisujesz.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co teraz to ja nie wiem kto głupoty wypisuje.

Pozdrawiam jako ten który mało wie a dużo gada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.