Skocz do zawartości
StS

Swietlowki T5

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos wie co nieco na temat tych swietlowek ? Interesuje mnie glownie barwa swiatla i moc. Zdaje sie, ze ich rozmiary sa mniejsze niz w przypadku standardowych swietlowek wiec do naano-reef bylyby jak najbardziej ok ;-). Ciekawe czy w Polsce sa juz oferowane gotowe zestawy oswietleniowe na bazie tych lamp. W Google nic nie znalazlem ;-), tzn. wyrzucilo jeden sklep ale ten sie akurat nie otwiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietlowki te praktykowane sa w Focus Zoo:

sama swietlowka to wydatek rzedu 100zl, ma staniec do 70zl... akwarium oswietlone wlasnie nimi wyglada jak oswietlene HQI jestem pod wrazeniem... swietlowki rzeczywiscie sa cienkie a oprawa do nich to koszt zarowki energo oszcednej i przewodow (cena ok 6zl) w swojej nano-rafie mam zamiar zalozyc wlasnie tkaie oswietlenie - na mnie zrobilo wrazenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz moze jakie maja parametry i jak sie oblicza potrzebna ilosc na okreslona powierzchnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-), fajnie. Tez mam w zasadzie niedaleko. To chyba jest na Pulawskiej, przed wyscigami ( od strony Piaseczna ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jutro lub pojutrze sie tam wybiore ;-). Troche poszukalem w sieci. Swietlowki te sa dostepne w kilku wariantach, maja sie charakteryzowac bardzo dobra penetracja swiatla. Podobno w akwariach o wysokosci do 40 cm. z powodzeniem moga zastapic HQI. Temperatura barwowa ( to co znalazlem ) od 6500 do 20000 K ;-)). Sa tez dostepne w sprzedazy gotowe zestawy ( po dwie swietlowki wraz z odblysnikami ) np:ASL T5 compact daylight white tubes badz actinic tubes. Wymiary i moce np: 895x65 39 W, 1195x65 45 W. Na zachodzie zestawy dwuswietlowkowe z odblysnikami kosztuja od 33 $ za 2x18 W do np. 60 $ za 2x55W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem, widzialem :-). Przy okazji kupilem sobie rybke ;-). Ta sa ( teoretycznie, bo tak naprawde to ich nie ma ale maja sie na dniach pojawic ;-) ) swietlowki firmy ATI 10000 K. Obejrzalem tez nieduzy zbiornik postawiony na tych swietlowkach, juz kilku miesieczny ( korale miekkie ale tez jeden twardy ). Wyglada to bardzo zachecajaco ;-). Filtracja tez ciekawa, panel z tylu, zloze zraszane i refugium na miracle mud plus duzo caulerpa. Sam baniaczek efektywnej objetosci ma okolo 90 l. Imho w przypadku nieduzych zbiornikow to swietne rozwiazanie ( oswietlenie i filtacja ). Przy stosunkowo duzej ilosci zywej skaly praktycznie zbedny staje sie odpieniacz co z kolei znaczaco podnosi estetyke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie czy uwazasz ze dla poczatkujacego morszczaka... wtakim akwarium (10 kg skaly) + miracle mud... i podobnym oswietleniem jest sens montowac odpieniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens jest zawsze... Jeśli chcesz utrzymać akwarium 90L bez odpieniacze i mieć dobre parametry wody - 10 kilo skały to stanowczo za mało. Myślę, że gdybyś tam miał około 20 kg a nawet więcej - filtracja oparta na żywej skale + ew. miracle mud miałaby sens. I możliwe wtedy jest, że nie musiałbyś posiadać odpieniacza. Ale wiązałoby się to z 10% podmianą wody co tydzień...

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś elektryk albo alektronik zechce się podzielić jak podłączyc T5 bo same mają zachęcającą cenę ale oprawy to przegięcie.

pozdr spin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PINIE potrzebuje wiedziec... jaka jest minimalna odlgegolosc sciany od sciany... alby midiflor sie miescil...

<- ? ->

| O

| O

| O |

| O |

| O |

gdzie O to odpieniacz a | sciana:)

zrozumial mnie ktos;P

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Midiflotor w najszerszym miejscu ma 12cm

Pozdrawiam

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niom mowisz chyba a ja musze wiedziec napewno bo jak wydam 90 zetek i sie okaze ze wyalilem je w bloto to bedzie cienko...;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze to nie ma innej mozliwosci podlaczenia tego w ten sposob... i wiem ze napewno to dziala... problemem moze tylko byc moc zarowki energooszczednej bo nie jestem pewnien jak to do konca z tym jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno działać - trzebatylko znaleźć żarówkę energo o mocy ok. 25 Watt.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie chodzi tu o oszczędność energii. Chociaż na pewno jest to tańsze rozwiązanie od stosowania zwykłych świetlówek, to przede wszystkim argumentem przemawiąjącym na korzyść stosowania tego typu świetlówek jest ich wydajność świetlna oraz "jakość" oddawanego światła. Co ciekawe, większość farm hodowlanych, gdzie są "rozmnażane" koralowce (przez propagację oczywiście) używa tego typu ośiwetlenia - nie zwykłych świetlówek fluoroscencyjnych , rzadziej też HQI - właśnie wysokowydajnych lamp fluoroscencyjnych (VHO fluoroscent lamp).

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączenie działa. Zrobiłem sobie takie cudo :( i jestem bardzo zadowolony, nawet zwykła świetlówka świeci lepiej. Jeśli ktoś jest zainteresowany takim zapłonnikiem to proszę na priva argo_m@wp.pl Pooglądałem sobie takie układziki i jak dobrze pójdzie będę w stanie zrobić zapłonniki do świetlówek wszystkich mocy

400l HQI 2x150W + T5 3x39W ...w trakcie rozruchu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.