tadzik443 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Mam pytanie zakupilem w niedziele Siganus vulpinus ryba aklimatyzowana ok 45min dzisiaj widze na niej biale kroki podejrzewam ze to ospa rybia czy mam ja wylowic do wiaderka zlac troche wody podlaczyc pompke napowietrzajaca czy zostawic ja w zbiorniku z innymi rybami dzis wyszly jej kropki wogole zachowuje sie osowiale nic nie zjadla odkad ja kupilem samica blazenka ja gonila i sie chowala dzis wyszla ale ma kropki prosze o szybka porade Edytowane 25 Listopada 2014 przez tadzik443 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 25 Listopada 2014 a może to tylko stres Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2014 to co moze ja zostawic lepiej a jak zarazi inne ryby ? mozliwe ze stres widzialem wczesniej ze samiczka blazenka go gonila on siedzi nawet nie plywa gdzies kolo skal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 25 Listopada 2014 Jak zaczniesz ganiać po baniaku pewnie też się zestresuje a o wiadrze nie wspomnę Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remii Zgłoś Napisano 26 Listopada 2014 Borsuk to bardzo strachliwa ryba. Moj po zakupie nie wyłazil tydzien spod skal, alejak juz sie zaaklimatyzuje to jest nie do zajechania. No ospe to doktorek,krewetka,czosnek,lampa uv i temperatura troche w gore. Cytuj 100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8, Tunze 1073.020, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2014 z tego co widzialem dzisiaj borsuk wyglada lepiej Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 27 Listopada 2014 To stosunkowo krótka aklimatyzacja, proponuje w przyszłości poświęcać na to przynajmniej 90min i wpierw wyrównać temperaturę przed dolaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 no i poszedl na wieczna rafe ale nie mial ani 1 kropki co ciekawe wczoraj wciaglo mi quadri do wirnika z odpieniacza metna woda ryby ledwo co zipaly o 12 w nocy musialem robic podmiane... straty borsuk i czesc ukwiala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 A ile litrów akwarium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 aktualnie 135 zmiana na wieksze w styczniu jeszcze nie wiem jaki docelowy ale naj mniej 300l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 krótka aklimatyzacja , 135l to w zasadzie dla tej strachliwej ryby jest jak wyrok , a wystarczyło poczekać do stycznia. Tak niewiele ale dla vulpinusa aż za wiele... http://nano-reef.pl/topic/70076-jakiego-karpia-polecacie/ można było tego uniknąć a szkoda, nikt nie kontroluje już tego ale skupiamy się na innych pierdołach mniej istotnych w tym hobby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patunho Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Tak naprawdę nie wiadomo jaka była przyczyna... U mnie borsuk obsypuje często bo trafił mi się mega plochliwy okaz zmienia ubarwienie itd ale żyje... Być może ale to tylko gdybanie... Przyczyną była aklimatyzacja raczej jej brak w sklepie, ponieważ mało który sprzedawca aklimatyzuje zwierzaki ale jak mówiłem... Mogło a nie musiało tak być Edytowane 29 Listopada 2014 przez patunho (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli rybki nie znamy to należy przyjąć opcję że może być słabsza i wtedy odpowiednimi warunkami dajemy jej kolejną szansę. Tu żadnej szansy nie było bo aklimatyzacja przeciętnie krótka i litraż. Borsuki po prostu są rybami płochliwymi , ja jej nie miałem niestety bo rośnie wielka ale z opinii kolegów tak jest. 300l to też mało dla ryby która w zbiornikach rośnie +/- 20cm. Raffy ją sprzedał a miał większy zbiornik i coś w tym jest patrząc po targowisku. Po prostu dużo czytać i wyciągać wnioski na cudzych błędach zanim się zdecydujemy. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 29 Listopada 2014 Ben ma absolutną rację, popisuję się w pełni pod wszystkim co napisał. Borsuk to po aklimatyzacji ryba faktycznie nie do zajechania, ale też i nie do małych zbiorników. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach