Skocz do zawartości
Deletor

Zbiornik dla nowicjusza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może szybko sie przedstawię jestem Grzesiek mieszkam w Bielsku-bialej 26lat.

A teraz konkrety. W akwarystyce slonowodnej jestem blady jak padnieta ryba. Slodkowodne akwaria posiadam większość życia może bez jakis wyczynów ale zawsze jakiś tam baniak był. Ostatnio sie przeprowadziłem i na wiosnę planujemy z małżonką stawiać akwarium. Dla niej ma sie tylko podobać a forma i skakanie przy tym jest po mojej stronie. Z jednej strony fajnie z drugiej nie mam się kogo poradzić. Od zawsze chciałem mieć slonowodne akwarium i teraz jest taka sposobność. Zastanawiam sie nad 2 scenariuszami. Pobawić sie jakimś małym 20-30l z samą rafa + jakas krewetka slimat etc. I zobaczyc czy w ogóle podałam. Druga opcja czy udało by się skompletować jakiś w miarę zbiornik za ok 1-1,5tys powiedzmy z piaskiem i skała gdzie koszta utrzymania miesięczne będą >100zl. Przegladajac targowisko widzialem okazje ze w podobnych cenach można dostać całkiem fajne zestawy. I takie pytanie czy akwarium morskie różni sie czymś od slodkowodnego chodzi mi oczywiście o szklanke a nie zawartość :p czy musze szukać sklepu z akwarystyka morska czy mogę kupic pierwszy lepszy zbiornik w zoologiku i tam majstrować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie masz sklep z morszczyzna zawsze możesz podejść popytać zobaczyć. Na początek ludzie będą Ci doradzac im większe tym lepsze a ja Tobie powiem tak... Może i fajniejsze ale nie lepsze, ponieważ każdy błąd będzie cię kosztował wiele więcej. Druga sprawa dużo czytaj... I jeszcze raz czytaj np. Reefhub na początek jak znalazł fajnie opisane a i temat pierwszego baniaka opisany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No witam sąsiada. Moje zdanie jest takie, postaw największy zbiornik jaki jesteś w stanie kupić a potem utrzymać. W 30l szybko zrobi Ci się ciasno. Zbiornik w okolicach 100l już daje więcej możliwości a finansowo jakiejś olbrzymiej różnicy nie będzie. Co do kosztownych błędów, o których wspomniał kolega wyżej to po prostu dużo czytaj, nie kombinuj za wiele i pewnie uda się ich uniknąć. A z drobnymi błędami duże większe akwarium poradzi sobie lepiej.

Akwaria morskie zasadniczo różnią się od słodkich tym że są wyposażone w komin (odpływ wody do sumpa) lub panel, za którym pochowane są wszystkie graty. Ale w zwyczajnym zbiorniku też się da - ja nie mam sumpa ani panelu a jakoś to działa, a i brzydkie nie jest.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 1500zł jak najbardziej 50-60 litrów , kaskada i w niej adsorbery i prowadzenie zbiornika na samych podmiankach , miękkie i LPS-y , krabik , krewetka , ślimaki i standardowo ocellaris i można cieszyć się namiastką słonego kawałka rafy.Pamiętaj że do tych zestawów przeważnie trzeba dokupić filtr RO , przydały by się jakieś testy , spławik .

Edytowane przez erda (wyświetl historię edycji)

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem że w większym łatwiej utrzymać parametry i jest bardziej wyrozumiałe. Ale też w razie katastrofy koszta są mega. Miejsca mam akurat na duże akwarium. Początkowo miałem stawiać właśnie ok 300l słodkowodnego w ok 1200zł wyrobił bym się z szkłem szafką, filtrami pokrywą. Reszta to już w sumie grosze. Słonowodne jakieś małe z kaskadą do sypialni. Tylko wiem że słonowodne są piękne, a moje kochanie by chciało mieć 'nemo'. I tak wychodzę z założenia że zrobienie akwarium słodkiego czy słonego to ok roku zanim się wszystko unormuje i rozrośnie. 1500 zł to powiedzmy takie koszta na start. Wiadomo że pierwszego dnia życia nie będę wkładał tylko po ok 2 miesiącach więc i trochę grosza dojdzie do puli. Przeraża mnie trochę ta cała technika którą się wykorzystuje przy akwarium słonowodnym.

Myślę że z dużej ilości dało by się zrezygnować czy odłożyć w czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiaj 200/300l LOW TECH

a będziesz zadowolony :)

jeżeli obsada koralowa będzie na poziome mało/średnio wymagająca to dasz radę bez zbędnego wydawania grosza

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że w Bielsku przybywa nowych morszczaków :) do wiosny jest jeszcze sporo czasu więc na spokojnie, nie musisz już teraz podejmować decyzji co do wielkości akwarium. Kilka wizyt w Skrzydlicy, kilka ;) godzin przed monitorem, może zrobimy w końcu jakieś spotkanie i spokojnie możesz startować. W naszym rejonie jest wiele osób które z chęcią pomogą, doradzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się właśnie zastanawiałem nad low-tech. Pewnie część z rzeczy które się używa sa konieczne ale część się też znajdzie i takich bez których da się żyć ew będzie można dokupić sobie z czasem i też nic złego dziać się nie będzie. Wiem że do wiosny jeszcze dużo czasu i jest to poniekąd zaplanowane działanie. W przypadku akwarystyki nieznajomość prawa nie usprawiedliwia jest jak najbardziej na miejscu. A że nigdy nie miałem akwarium slonowodnego to też wolę sie zapoznać z tematem dogłębnie niż wywalić kilka tys i za rok albo likwidować całkowicie albo zmieniać na slodkiego.

Też się cieszę że w okolicy dużo morszczakow bo jest szansa na dostanie dobrej wody i ew jakiś korali. A na dłuższą metę zawsze wymieniać się można ;)

Problem tylko taki z tym low-tech że nie mogę się doczytac co jest niezbednego a co konieczne.

Słyszałem że niektórzy jadą na zwykłych filtrach z slodkiego tylko wkład zmieniony i też jakoś leci.

Co do wielkości zbiornika to będzie to pewnie ok 400l.

Nie wiem na ile moje zboczenie z slodkowodnego tu zaburza obraz. Ale dał bym do tego falowniki nie wiem może 2 w zależności od wydajności, jakiś filtr przeplywowy z wydolnoscia ok 800-1200l/h. Nie wiem jak z odpieniaczem czy jest to niezbędne i sump. Czy można się bez tego obejść. Jedni mówią ze tak drudzy że nie.

No i szczerze nie rozumiem tej automatycznej dolewki. W akwarium slodkowodnym jak na tydzień ubyje mi ok 5milimetrow wody to jest wow. Tak siedzę i sie zastanawiam że tą dolewke zrobił bym później na poczatku wiaderko i heja.

PS jakie sa mniej więcej koszta brutto utrzymania takiego zbiornika. Chodzi mi o prąd pokarmy odczynniki itd miesięczne. Wiadomo że w zależności od tego jaka firma,woda temp w mieszkaniu oświetlenie i pewnie książkę można by było o tym napisać. Ale na co się nastawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W slodkowodnym odparowuje woda slodka :yes . W slonowodnym tez - to oznacza, ze zasolenie w zbiorniku rosnie. I wlasnie po to, zeby nie bylo duzych skokow zasolenia, trzeba te odparowana wode uzupelniac, im czesciej, tym mniejsze skoki.

Zbiornik ok. 400 litrow powinien moim zdaniem miec sump (dla wygody obslugi), lampe, grzalke, odpieniacz, pompe obiegowa, dwie pompy cyrkulacyjne, refraktometr, RO i DI, no i automatyczna dolewke. Dolewanie "reczne" szybko sie znudzi lub czasami sie zapomni. To moze skutkowac kondycja zwierzat i w koncu brakiem zadowolenia z hobby. :crybaby:

Najwiekszymi "bierzacymi" wydatkami to zwiekszony rachunek za prad (to mozesz sam policzyc, kazdy ma inny sprzet). Czasami trzeba tez dokupic sol. Reszta wydatkow zalezy od wytyczonego celu. :yes

"Zbiornik przeplywowy" zostawilbym na pozniej. Moze sie przydac do np: adsorberow, ale filtracji to on nie zalatwi, raczej bedzie przeszkadzal.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to właściwie jest morskie "low tech"? Bo jakoś nie wiem, czy to nie powoduje nieporozumień. W słodkim "low tech" ma całkiem konkretny wymiar i na ogół odnosi się do metody Diany Walstad. A w morskim? Raczej w ten sposób prowadzić akwarium się nie da. Mam wrażenie, że da niektórych to oznacza brak odpieniacza a dla innych lanie kranówy zamiast ro.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po przez LOW-Tech rozumiem ograniczenie sprzętu do minimum. Porównam do słodkowodnego akwarium można mieć tylko filtr, lampy, grzałkę, termometr i jechać. Można mieć również butlę z CO2, automat do dawkowania akwarium itd itd itd. A teraz do tematu.

Sump - wybaczcie za moją niewiedzę, nigdzie nie znalazłem słownika dla laików i chyba fajnie by było taki zrobić (może jest ale zazwyczaj czytam i piszę z tapalka) chodzi o zbiornik z wodą z przegrodami w szafce?

Lampa, grzałka, refraktometr to jak dla mnie oczywista oczywistość.

Pompa cyrkulacyjna - mam to rozumieć za falownik? Jeśli tak to rozumiem jeśli chodzi o jakieś dodatkowe pudła pod akwa to nie bardzo.

odpieniacz - rozumiem za rodzaj filtra do akwarium słonowodnego. I myślę że dało by się zamówić na zamówienie DIY. Czytałem w nocy że mamy zdolnego kolegę który robi fajne cudeńka.

Automatyczna dolewka - jak to % liczyć do objętości akwarium? Do takiego zbiornika stawianie baniaka 20-40l pewnie mija się z celem bo jak zapomnę dolać wody to po pompie.

RO-DI - również jako oczywista oczywistość przy samym zalewaniu pewnie by się zwrócił filtr niż jeździć do zoologika i prosić co chwila. A na początku jak będę startował to i tak mam nadzieję na pomoc kolegów z BB i okolic na wodę z akwarium.

BTW. moje kochanie zaakceptowało już akwarium słonowodne. Jak jej przestawiłem koszta że tak na prawdę przy tej wielkości zbiornika koszta nie wiele będą się różnić. Więc teraz zostaje mi edukacja i jeszcze raz edukacja aby na początku nie popełniać jakiś głupich błędów, które i tak pewnie są nieuniknione.

W sumie jeszcze wcześnie, ale przeglądałem pokrywy na akwarium. Nie ukrywam że pokrywa ABS jest ładna jak ekhm... jakieś aluminiowe są mega drogie. A wszystkie nawet do tak dużego akwarium mają tylko 2 jarzeniówki. Zastanawiam się czy samemu nie pokombinować czegoś z pokrywą. Bo 2 żarówki to trochę mało, biorąc pod uwagę że przydało by się też światło nocne, a przerabiać gotową pokrywę to raczej bezsens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx czytałem to już ale nie powiem było to na poczatku jak zacząłem się interesować tym tematem i większość to była czarna magia.

Co do pompy cyrkulacyjnej to moje fo pa ze pierw napisałem a potem sprawdziłem. Więc może się tak zapytam czy do tego potrzebny jeszcze falownik czy to zastępuje. I czy fale w baniaku sa konieczne czy chodzi raczej o względy estetyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx czytałem to już ale nie powiem było to na poczatku jak zacząłem się interesować tym tematem i większość to była czarna magia.

Co do pompy cyrkulacyjnej to moje fo pa ze pierw napisałem a potem sprawdziłem. Więc może się tak zapytam czy do tego potrzebny jeszcze falownik czy to zastępuje. I czy fale w baniaku sa konieczne czy chodzi raczej o względy estetyczne?

Potrzebny jest ruch wody (cyrkulacja) a jak masz fale to wtedy korale są naprawdę zadowolone.

Poczytaj na temat tych pomp.

Jebao Wp

Jebao Rw

Dobre-mocne pompy falowniki za przyzwoite pieniądze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Ruch wody w morskim jest niezbedny. Wyplukuje nieczystosci ze skal i zakamarkow oraz w pewnym stopniu napowietrza wode. Zwierzeta morskie juz tak maja, ze w naturze ciagle nimi buja woda. Mozesz wprowadzic wode w ruch pompa cyrkulacyjna, ktora "dmucha" bez przerwy kub falownikiem, ktory przez zealnianie i przyspieszanie wirnika "buja" woda. Cyrkulator na poczatek to tansza opcja ale jak w przyszlosci bedziesz chcial zmienic na falownik musisz juz teraz to przewidziec i zaplanowac odpowiednia wysokosc akwarium i miejsca na fale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie daj "sie zwariowac" pomyslem, ze "falownik" jest niezbedny. Niezbedna jest cyrkulacja wody w akwarium- zaleznie od korali przynajmniej 30 x objetosc zbiornika na godzine, nie wliczajac obiegu i rozlozona na dwie pompy.

Obieg miedzy akwarium a sumpem (zbiornikiem technicznym) powinien byc ok. 10 x godz. i choc troche dopasowany (lub troche silniejszy) niz pompa odpieniacza.

Piszac o slodkowodnym podajesz przyklad, ze potrzebny jest "tylko" filtr itd.

W slonowodnym ten "tylko" filtr to wlasnie odpieniacz, zywa skala i piach. Do tego woda musi byc w ruchu. Taki "ruch" jak w slodkowodnym, moze zalatwic akwarium w ciagu doby (np: przy zaniku pradu).

Akwarium z sps-ami potrzebuje silniejsza cyrkulacje niz z miekkimi. Czesto stosuje sie pompy, mielace 40-60 x objetosc akwarium na godzine.

Falownik fajnie buja wode, ale i tak potrzebna jest dodatkowa pompa cyrkulacyjna, ktora podniesie detrytus z dna, zeby (dzieki pompie obiegowej) w koncu trafil do komina i dalej do sumpa z odpieniaczem.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za wyjaśnienie. Z strony technicznej już mniej więcej kumam co po co na co i dlaczego. Teraz tylko czekać do wiosny edukować się i mieć nadzieję że się uda postawić swój wymarzony baniaczek.

Co do SPSów to gdzieś tam może w późniejszym czasie bym się skusił na kilka, ale ogólnie bardzo mi się podobają miękkie. Fajnie nimi buja i widać jakieś życie a nie samą 'skałę'.

Wczoraj znalazłem na forum 'kosteczkę' kolegi :D 'kosteczkę' 1800l i same SPSy. Nie powiem baniak bajka ale myślę że dużo lepiej by wyglądał jak by było mniej więcej 50:50 SPS i miękkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy to widzi troche inaczej. Poza tym, sps-y potrzebuja super czysta wode, w ktorej miekkie sie zle czuja. Z kolei miekkie oddaja do wody zwiazki, ktore przeszkadzaja sps-om. Jak jeszcze zwroci sie uwage, ze sps-y to silne oswietlenie i cyrkulacja...

Takze tak "pol na pol" to sie da, ale zadnym nie bedzie "super".

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja chociaż szczerze to jeszcze nie mój poziom wtajemniczenia. Ale już coraz bliżej na razie próbuje ogarnąć w teorii zasady panowania w akwarium i te nieszczęsne glony apitazje itd itd. Z tego co zdążyłem zauważyć to nie koniecznie pojawiają się tylko w okresie dojrzewania akwarium.

Na pewno jak już uda mi się postawić akwarium to będę się decydował na miękkie. Lubię ruch w wodzie SPSy wyglądają tak sztywno :D szkoda że tak ciężko to pogodzić i mieć jedno i drugie u szczytu formy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja chociaż szczerze to jeszcze nie mój poziom wtajemniczenia. Ale już coraz bliżej na razie próbuje ogarnąć w teorii zasady panowania w akwarium i te nieszczęsne glony apitazje itd itd. Z tego co zdążyłem zauważyć to nie koniecznie pojawiają się tylko w okresie dojrzewania akwarium.

Na pewno jak już uda mi się postawić akwarium to będę się decydował na miękkie. Lubię ruch w wodzie SPSy wyglądają tak sztywno :D szkoda że tak ciężko to pogodzić i mieć jedno i drugie u szczytu formy.

W sumie racja każdy tak mówi na początku że sps są sztywne i tak dalej....A potem i tak prawie każdy próbuje...

Jak trochę posiedzisz,że tak powiem w( temacie) to sam zobaczysz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że nie. Jak ogladam zdjęcia topowych baniakow K.Tryca, swayera, Grzegorza nie pamiętam nickow i czy nie powtarzam 1800 same sps itp to kopara opada i te kolory jaskrawe. Z drugiej strony nie wiem czemu ale podobają mi sie oklepane 'nemo'. Doczytalem się że wiecej niż 2 lepiej nie mieć bo sa agresywne. A szkoda bo bym chciał np różnokolorowe np parke czerwonych i parke czarnych mam jeszcze trochę upatronych ryb ale nazw nie pamiętam.

Muszę jeszcze usiąść i policzyć wszystkie koszta może nie tyle co startu ale utrzymania. Mam dziecko w drodze i $$ będą potrzebne.

Myślałem aby całe oświetlenie zrobić w ledach bo to w sumie najdroższa impreza oswietlic taki baniak.

A takie pytanie jeszcze skały trzeba mieć te 20% tylko jak to obliczyć? Dla łatwiejszego liczenia np baniak 100l to 20kg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

20% to strasznie dużo.

Możesz dać znacznie mniej i dołożyć siporax do sumpa.

Ważne,żeby Tobie się podobało.

Ja zawsze powtarzam, że dużo ładniej wyglądają korale w akwarium niż skała:)

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co fakt to fakt korale pięknie wyglądają. Zastanawiam się nad suchą - żywą skałą. Jak czytam forum to ile ludzi tyle opinii. Myślę że przy suchej skale mniejsze ryzyko plag typu apitazja. Z drugiej zaś strony razem z skałą można liczyć na jakieś gratisowe fajne życie. Na pewno będę brał żywy piasek.

Ale aż mnie szlak trafia bo miejsce na akwarium takie jak bym chciał zrobi mi się ok maja a ja już bym z chęcią zaczął stawiać... korci aby gdzieś w kącie postawić jakąś kostkę nawet z 50l i w niej się bawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.