Skocz do zawartości
Artur___

Czynniki wpływające na wybarwienie i kształt polipów euphilii

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przeglądałem fotki z rozwoju baniaka i nie daje mi spokoju jedna rzecz.

Na przestrzeni dwóch lat całkowicie zmieniło mi się ubarwienie euphilii oraz wygląd jej polipów.

Oczywiście zdjęcia na pewno nie maja identycznie ustawionego balansu bieli, a do tego zmieniało się światło (teraz jest bardzo różowo), ale na pewno nie tylko barwa światła czy BB mają wpływ na wygląd E.

Moje E choć na początku miały piękne przyrosty, to od jakiegoś czasu stanęły, a nawet rzekłbym cofnęły się w rozwoju.

Pierwszą zauważoną przez mnie przyczyną było zwiększenie cyrkulacji, E wielkości dwóch dużych pięści skurczyła sie permanentnie o połowę. Minęło trochę czasu, zacząłem zasiedlać baniak większą ilością SPS'ów to i zacząłem dbać o parametry, na dzień dzisiejszy:

Ca-400

Mg- 1300

NO3 - 2-5

K-390

PO4 (4 ostatnie pomiary małą hanką) - 0,02 - 0,04 - 0,00 - 0,04

Dozuję balinga, mikro, pożywki dla korali, amino itd. (kiedyś był Kent, później RS, a obecnie AF)

Na początku bladość i skurczenie zrzuciłem na karb cyrkulacji i sprania wody, tyle tylko, że ta woda wcale nie jest sprana :)

Pooglądałem akwaria z E i podobnymi parametrami, no i wyglądają jak u mnie na początku.

Co może być przyczyną takiego biedowania mich koralików?

u90_1417522881_thumb.jpg

u90_1417522925_thumb.jpg

u90_1417522960_thumb.jpg

u90_1417522996_thumb.jpg

Edytowane przez Artur___ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium 200 litrów

T5 x4

Sylwania 15000K

Gieseman Actinic+

Gieseman Pure Actinic

Blau (jakaś różowawa :) )

LED 12x3W niebieskie

LED 6x1W zielone i czerwone

karmię mrożonkami od początku (czasem prosto do pyska)

a do tego full AF (wcześniej było tylko mikro innych producentów, bez pokarmów dedykowanych koralom)

Edytowane przez Artur___ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko za dużo światła mają. Spróbuj jedną przenieść w zacienione miejsce. Jeżeli to wina zbyt mocnego światła to euphyllia zacznie się mocniej pompować i nabierze kolorków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo światła,

na twoje akwa 60 watt w ledach by wystarczyło DLA euphylii

czym wczesniej swieciłes w tym 2012?

(ja swiece 170 watt nad 600 l. ostatnio przesunąłem rhodactisa na bok, pompuje sie 2x bardziej, jeden grzybek 20cm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samymi T5, bez ledów

I to o ile dobrze pamiętam 2x24 i 2x39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.