Wtełek1 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Cześć. Akwarium jak ze stopki 250l 100x50x50 (pluys sump 100L lub więcej) Planowana obsada korali to raczej proste korale i nie wymagające jak na razie ballinga. Ale potem po ogarnięciu tematu podjęcie prób z utrzymaniem korali trudniejszych i w razie zapotrzebowania dozowanie ballinga. Czy w takim akwarium lepiej sprawdzą się dwie WP-10 (są sterowalne na czym ni chyba zależy, bo mogę skręcić a w razie rozwoju akwarium i zapotrzebowania korali podkecić i będzie fajnie) To za czym przemawiaja do mnie dwie WP-10 to to że przy dwóch latwiej ustawić cyrkulacje żeby syfy zbierał\y się w jednym miejscu. Co przy jednej WP25 chyba będzie nie możliwe. Dwie WP10 dadzą mi ok. 8000l/h więc to jest chyba taki na styk wynik dla miekkich ? Więc jaka opinia użytkowników ? Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebkar Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) wp10 wg mnie będzie za mała mam wp25 i na tą długość jest OK. Zawsze możesz skręcić Edytowane 7 Grudnia 2014 przez sebkar (wyświetl historię edycji) Cytuj ponad 300 litrów solanki ........ 100*50*55h + 60*40*40 sump Skimz Oval SV203DC Kessil AP700 + T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 A jak z ustawieniem ? Wziąłbym w sumie tą WP25 i skręcił tylko nie wiem czy dam radę to jakoś sensownie ustawić żeby dobrze dmuchało, a później gdyby brakowało mocy to w sumie też mógłbym dokupić WP25 i by było chyba dobrze dla korali. Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebkar Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Jak komu pasuje .......... Cytuj ponad 300 litrów solanki ........ 100*50*55h + 60*40*40 sump Skimz Oval SV203DC Kessil AP700 + T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olecha7 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Myślę ze lepiej Jebao RW jak kupisz 2 to mogą współpracował ponieważ mają wifi. Oraz wiecej ustawień prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 A nie myslales o medalach RW? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Według mnie to lepiej kupić 2-3 pompki słabsze niż jedną mocną Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Jak kolega Jacek - lepiej mieć więcej małych niż jedna dużą - minus takiego rozwiązania to finanse ale plusy to przede wszystkim ich wielkość w akwa i fakt że dmuchasz tam gdzie chcesz i nic nie spada że tak to ujmę Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Te modele RW też fajne, ale do czego służy tam wifi ? Sterowanie przez komputer ? Bo cena to w sumei podobna tych WIFI i zwykłych więc mógłbym wziąć jedną tą jak założe basen i w późniejszym okresie dokupić drugą. No i na 12V niby są więc ryzyko mniejsze jak coś się zepsuje. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Wtełek1 (wyświetl historię edycji) Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Kupuj lepiej RW mozna by powidziec ze jest wiele bledow poprawionych tak wifi masz jak masz wiecej jak 1 pompe czyli np masz 2 to mozesz za pomoca jednego sterownika sterowac dwoma pompami paruja sie i np ustawiasz jednym sterownikiem fajne pompy ja mam akurat RW20 i na najslabszych ustawieniach jade czemu taka kupilem ? Bo jak zmienie baniak na wiekszy to bede juz mial mocna pompe dodatkowo. Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Jedna lepiej wygląda niż 2 i kasa i i mniej plastiku w baniaku , jedna wp25 zrobi sztorm w 250l można wtedy dać na tryb np s3. Tej drugiej nie miałem i się nie wypowiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Jedna lepiej wygląda niż 2 i kasa i i mniej plastiku w baniaku , jedna wp25 zrobi sztorm w 250l można wtedy dać na tryb np s3. Tej drugiej nie miałem i się nie wypowiem. gwarantuję Ci że lepiej wyglądają 2 WP10 niz jedna WP25 - testowałem - kwestia MINUS to tak jak pisałem to tylko finanse, można lepiej ustawić i są mnie widoczne a jak masz RW to jeszcze pracują w parze Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Jak ci w rw zacznie wifi szaleć to wywalisz ją na śmieci bo nigdzie tego nie naprawią. Jak brac to zwykłe wp-25 Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 gwarantuję Ci że lepiej wyglądają 2 WP10 niz jedna WP25 - testowałem - kwestia MINUS to tak jak pisałem to tylko finanse, można lepiej ustawić i są mnie widoczne a jak masz RW to jeszcze pracują w parze Dla mnie wp25 można ustawić wystarczająco dobrze by zwierzęta miały się dobrze , nie wiem co lepiej ustawiać. Cel jest jeden w większości W1. 2 kable wcale tak dobrze nie wyglądają zwłaszcza w projektach rimless. No i te nieszczęsne przyssawki chyba nigdy mi się nie trafily w niczym takie które by zawsze dobrze trzymały. Często sztywnieje i zawsze musisz przyczepić do czystej szyby, ile ja razy suwam magnesem wp25 tego nawet nie liczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach