chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Witam Posiadam akwarium od 4 miesięcy 60x60x60 h Wsadziłem korale po 3 miesiącach dojrzewania jak zauważyłem pierwsze glony różowe wapienne i parametry się wyzerowały, ale teraz bieleją mi wszystkie korale jakie mam od spodu tkana odpada i robią się białe. Czy one są głodne? Straciłem wszystkie acry w pierwszej kolejności, potem montipory teraz widzę że seriatopory też zaczęły gorzej polipować i od dołu odchodzi im tkanka od szkieletu Parametry od samego początku takie same. Co tydzień od 4 miesięcy mierzę salifertem. No3 0 Po4. 0,04 Mg 1500 Ca 500 KH 9 Start na suchej skale Sól Blue Treasure Dodałem bakterie biogro plus paletki te ciemne 200 gr w filtrze przepływowym Odpieniacz DIY White Skim 150 na tunze. Pieni na średnio po 5 dniach kubek pełen W sumpie 400 gr węgla Woda idealnie czysta i przezroczysta Oświetlenie 10x24 wat Nie wiem co jest grane Rybek nie mam jeszcze Ręce opadają bo nie wiem co jest grane a wszystko robiłem zgodnie z procedurami dla początkujących. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garnet Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Przeważnie jak bieleją z góry to światło a jak z dołu to woda. Ale nie ma reguły. Procedury dla początkujących? Nie ma czegoś takiego Każdy zbiornik jest inny i to co u jednej osoby za działa u drugiej nie musi Cytuj http://truckerirafa.blogspot.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 daj jakieś fotki trochę się przyjrzymy Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Jest to moje 1 akwarium. Procedury czyli tematy które powinienem przeczytać jako początkujący. Korale niby ciemne ale od spodu robią się białe jeden po drugim. Woda uboga nie jest gdyż co 3 dni mam zielony nalot na szybach więc odpada wyjałowienie. Nie wiem co jest grane. Zdjęcia Edytowane 11 Grudnia 2014 przez chelmon1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 odważył bym się postawić że to jakieś pasożyty Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Myślisz? nic tam nie widzę żadnych robaczków, dostałem korale od osoby która miała też świeże akwarium ale korale były jeszcze zdrowe i ładne kolory a teraz to nie wiem Dostałem PW że może cyrkulacja Co do cyrkulacji Mam Tunze 2x6025 oraz Jebao Wp 25 Edytowane 11 Grudnia 2014 przez chelmon1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Tak masz rację Czytałem dokładnie powinno być 7-6 Kh tylko jak zejść niżej jak od samego początku mam 9 Hym tak sobie myslę może to też zmiana oświetlenia. Osoba od której je kupiłem miała lampę HQI 150 Wat i 4x24 wat jam mam 10x24 wat chińskie Aqua nova 5 białych 5 niebieskich może to oświetlenie do d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Parametry masz podwyzszone, moze zasolenie zbyt wysokie? Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Mam spławik pokazuję 1024-1025 to chyba ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) kup w sklepie sporzywczym sól i zrob podmiane z 10 l podajesz ballinga ? - to zmiejsz dawkę albo zmień sol na uboższą Nie robiłem podmianek jeszcze w ogóle. Ballinga mam przygotowanego ale parametry stoja więc nic nie leje. Z tą sola spożywcza to na serio? Edytowane 11 Grudnia 2014 przez chelmon1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 podmiany są zalecane a wręcz wskazane średnio co tydzien lub dwa minimum 10 % Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 No tak wiem tylko od kiedy te podmany robić? Myślałem że jak parametry ca mg kh spadną to wtedy pierwsza podmianka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Ewidentne przesolone, skalibruj sobie spławik u kogoś z refaktometrem. Podmiana to jedyna logiczna droga. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Ah kupie refraktometr vertexa wtedy i sprawdzę przyda się i tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Spławik zwykle zaniża od 3 do 4. Sprawdź na refraktometrze a się przekonasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L u k a s z Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Bielenie nastepuje gdzyz masz wyjalowiona wode wegiel pobiera pierwiastki na zdjeciach widac ze korale sa bez koloru wyciagnij wegiel zrob podmiane. Co jakis czas dodaj pierwiastki sol bez soli zeby kolory wrocily kh daj 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Sol blue tresure ma KH ponad 12 stąd masz tak wysoki ten parametr w akwarium. Faktycznie przy peletkach nie jest to dobre rozwiązanie mieć tak wysokie kh. Bez względu na to jakie stosujemy metody, kh powinniśmy utrzymywać podobne jak w naturze czyli 6,5-7,5 do 8 max. Powyżej tej wartości koralowce będą narażone na stres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 podmiany są zalecane a wręcz wskazane średnio co tydzien lub dwa minimum 10 % Wiadomo, że trzeba wodę pomieniać, ale bez przesady, wiele zbiorników działa przy podmianach rzędu 5 tygodniowo, 10% co dwa tygodnie itd... Oczywiście, czym mniejszy zbiornik i czym mniej doświadczony akwarysta, tym więcej podmian, ale więcej niż 10% nie powinno się moim zdaniem podmianiać na raz, jeśli zbiornik działa bez problemów. Osobna sytuacja, jeśli sól jest bardzo bogata, glony wapiennie i koralowce twarde jeszcze nie ruszyły na dobre a zasolenie jest wysokie, czyli tak jak u autora wątku, wtedy bym jakiś czas nie podmieniał lub pomieniał minimalnie i dał koralom zużyć ten cały wapń, względnie zjechał z gęstością do 1022 - 1023. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 kup w sklepie sporzywczym sól i zrob podmiane z 10 l podajesz ballinga ? - to zmiejsz dawkę albo zmień sol na uboższą Coś w rodzaju "sól bez soli" ale odwrotnie? Kudre to tak można robić w przypadku poważnej nadwyżki Ca lub Mg lub KH. O takim czyś to nie czytałem. To nie żart? Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 DO refraktometru weź od razu płyn kalibracyjny,koszt 20zł a spokojniejszy sen. Mi przy zasoleniu kosmicznym odpadała tkanka. A kieckę podwijały acropoy przy wahaniach kh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Potwierdzam to co napisał sewer też miałem sól blue tresure i problemy z KH. Po wprowadzeniu do zbiornika pierwszych spsów niektóre zaczeły bladnąć tak jak u Ciebie. Rybki, miękasy, krewetka w porządku tylko spsy:( Poziom zasolenia sprawdzaj często bo przy tej soli przynajmniej u mnie były problemy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Na fotkach nie wygląda jakby tam świeciło 10x24W, jaka to lampa i jakie świetlówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Sol blue tresure ma KH ponad 12 stąd masz tak wysoki ten parametr w akwarium. Faktycznie przy peletkach nie jest to dobre rozwiązanie mieć tak wysokie kh. Bez względu na to jakie stosujemy metody, kh powinniśmy utrzymywać podobne jak w naturze czyli 6,5-7,5 do 8 max. Powyżej tej wartości koralowce będą narażone na stres. Potwierdzam to co napisał sewer też miałem sól blue tresure i problemy z KH. Po wprowadzeniu do zbiornika pierwszych spsów niektóre zaczeły bladnąć tak jak u Ciebie. Rybki, miękasy, krewetka w porządku tylko spsy:( Poziom zasolenia sprawdzaj często bo przy tej soli przynajmniej u mnie były problemy. pozdrawiam Panowie, pierwsze podstawowe pytanie jakiej soli BT kolega użył ? Ja używam BT od 2 lat na przemian z innymi solami, i faktycznie BT SPS ma podwyższone kH gdzie ok 10-10,5 ale wyniku 12 nigdy nie osiągnąłem. Najczęściej stosuje BR reef i ona ma faktycznie kH w okolicach 9. Co do wysokości kH, to owszem, w naturze jest tak jak Sewer piszesz ale lata temu była tendencja trzymania wysokiego kH i nigdy nie zauważyłem stresu koralowców - nawet przy kH 13. Metoda ULNS zaleca kH poniżej 8 rzekomo jest lepiej, choć są zbiorniki prowadzone na probiotyce przy wyższym kH i dają radę wizualnie i kondycyjnie. Nie rozumie, jak przy soli danej marki może być problemowy poziom zasolenia ? Sypiesz sól i dokonujesz pomiaru - jakie ma znaczenie marka soli ? Rozcieńczając wodę, wodą z RO do właściwego poziomu obniżysz wartości Ca i resztę, ale ja bym wolał zrobić świeżą solankę o mniejszym zasoleniu i tak zrobić podmianę, jeżeli do tej pory nie robiłeś w ogóle podmian. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 Zasolenie 1023 więc to nie to. Ale podmiane zrobię dzisiaj ok 20 l zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 chelmon, rozumie, że zrobiłeś pomiar na refraktometrze ? Dopisz dokładnie na jakiej soli BT zalewałeś ? Tak wysokie Ca i Mg z powietrza się nie bierze, albo przesolone albo zalałeś za dużo ballinga czy innych podbijaczy. Jeżeli faktycznie zasolenie dobre, to teraz przyjrzał bym się Po4, bo jak salifert pokazuje wynik dodatni na hance można się zdziwić pomiaru, PS. Moim zdaniem, rybkę trzeba mieć w baniaku, ona uruchomi cykl azotowy uwalniając amoniak. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach