buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Od 3 dni mam metna wode, dolownie widze to zmetnienie jak sie przemieszcza w akwarium, tak jakby ktos mleka dolal... Nie mam pojecia od czego moze byc... Akwa 55L, ma 42 dni, sol AFRS, podaje na przemian bios z probios i probiof po jednej kropli, odstawilem na chwile, nie wiem moze bakterie, moze cos innego... Co zrobilem w ostatnich 3 dniach: Dalem zywa artemie, wode wylalem do zlewu a w sitko zostala, artemia, dalem do akwa, moze za duzo, moze stara, nie wiem... Dalem tez gabke do srodkowego panela bo mi babelki leca do akwa, ale nic nie pomaga :/ Myslalem ze moze cos pyli, no ale bez przesady... Parametry etc w moim watku... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Może to zakwit bakteryjny? Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) A nie masz czasem glonu Caulerpa ? A czy osadza się przy tym biały nalot na wszystkim ? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Stawiam na zakwit, dalem odpieniacz bardziej na mokro... Nie mam zadnych glonow, nic sie nie osiada... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Lampa uv by się przydało odpalić jeśli to bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Nie mam Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 To trza nabyć. Na twój litraż to taniocha będzie, jakaś 9watt wystarczy. Na allegro posukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Predzej ebay bo w uk mieszkam... A do tego czasu cos innego moge uzyc ? Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Sera silikat na krzemiany Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Z Sera bedzie problem, bo w uk nie ma Poza tym sera silicate na zmietnienei wody ??? Mam rowa phos w panelu, tez jest na okrzemki... EDIT: Czy taka uv najprostrza bedzie ok ? Oczywiscie na stale to w akwa nie bedzie tylko jak bedzie potrzeba... Nie chce kupowac kubelkow, lub cos gdzie trza bedzie pompki podlaczac etc to wydaje mi sie najprostrzym rozwiazaniem: http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-Fish-Tank-Internal-Filter-9w-UV-Steriliser-700IF-All-in-One-150L-/400805706796?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item5d51e1bc2c Edytowane 12 Grudnia 2014 przez agus25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Zmętnienie za pare dni samo zejdzie, cyrkulatory daj na tafle wody żeby bardziej natlenić, odpieniacz na max powietrze i na mokro, przez jakiś czas nie lej bakterii i tyle. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jack Sparrow Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Mi w 50 litrach jak padl odpieniacz to woda tez zrobila sie metna - zakwit bakterii wiec u Ciebie pewnie to samo, po kupnie nowego odpienka woda wyklarowala sie w niecala dobę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Odpieniacz mam nowy, dziala od zalania, syf wywala, problem mam z nim tyljo taki ze babelki puszcza do wody a one wedruja do glownego :/ musze poczytac czy da rade cos z tym zrobic... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 To może pora rowe wymienić, rowa pochłania po4 i jak juz, powiedzmy, sie zapełni, to silikatów nie pochłania. Moim zdaniem to okrzemki, zbiornik młody i przechodzi choroby wieku młodzieńczego, uv tez na pewno pomoże. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Rowe wymieniam co 2tyg, w niedziele jest czas wymiany, moze dzisiaj wymienie... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Tak jak Maciek i koledzy napisali: to normalne przy świerzym zbiorniku, czy to okrzemki, czy bakterie... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafixxx Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Zakwit bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 Tak jak na początku pisałem - również obstawiam zakwit bakterii:) Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 W moim zbiorniku zmętnienie pojawiło się "z zaskoczenia" - okazało się, że odpieniacz dawał za mało napowietrzenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Odpieniacz chyba dobrze chodzi, poza tym ze daje babelki do akwa to pieni oki, syfek wywala, piane ubija, parametry ok... Aha dostalem dzisiaj nowe, wiec sprawdze co i jak, bo cos nie tak z moimi parametrami, odnosnie mg i ca, za wysoko... Tunze 9002 by buczi : Edytowane 13 Grudnia 2014 przez agus25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rally8pl Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2014 Z Sera bedzie problem, bo w uk nie ma Jak to niema http://www.ebay.co.uk/itm/Sera-Marin-Silicate-Clear-500g-Marine-Aquarium-Filter-Media-/331413559490?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4d29c998c2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2014 A widzisz wcześniej nie bylo, tzn bylo, ale z Germany wysylali trza zamowic, dzieki Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Woda caly czas metna, nie wiem co robic, czekac czy cos dzialac... Zauwazylem tez ze korale wydalaja zooksantele czesciej niz normalnie... Wszedzie brazowo... A tak to wyglada... Edytowane 16 Grudnia 2014 przez agus25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 w moim zbiorniku zakwit bakteryjny utrzymywał się przez 7 dni więc .... czekać Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach