Skocz do zawartości
kemaz200

Budowa szafki - dobór materiału

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmieniam akwarium na 100x60x50h z kominem zewnętrznym. Zamówiłem stelaż z profili 35x35x3mm wymiary 120x60x60 (tylko 4 nogi). Stelaż będzie obijany płytami z drzwiczkami.Stelaż będzie stał na płycie.

Kilka pytań:

1)Jako że stelaż będzie większy niż podstawa akwa to czy stelaż po jakimś czasie się nie ugnie mimo płyty na stelażu?

2) płyt wiórowa laminowana 10mm czy mdf(podobno mniejszy rezonans)

3) dać plecy z płyty czy nie (wietrzenie, akustyka)

Załączam rys. poglądowy

Pozdrawiam,

post-23829-0-55391600-1418495379_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie jestem pewien , niech inni się wypowiedzą, ale jak dasz 2x10 mm powinno być dobrze

2. mam płytę wiórową laminowaną 12 mm - napewno jest ciszej po zamnkęciu , nie widzę nigdzie problemów z płytą pomimo iż w lecie w komorze pod akwarium było dużo wilgoci

3. mam plecy ale obecnie mam otwarte aby wilgoć nie zbierała się w komorze pod akwarium , niestety po otwarciu głośność odpieniacza i pompy obiegowej jest bardziej słyszalna

Edytowane przez Lebcio (wyświetl historię edycji)

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stelaż postawiony na płycie wiórowej ? To raczej zły pomysł, jak nic płyta będzie puchła w przypadku rozlania wody.

120 długi stelaż bez podparcia przy takim pojedynczym profilu i do tego akwarium ma stać na 10 mm płycie ( akwarium mniejsze niż stelaż) jak nic zły pomysł.

powinieneś dać plecy nawet i z cienkiej płyty, będzie ciszej, a wywietrznik w razie konieczności mozna zrobić.

Zwykły MDF przy uszkodzeniu powłoki okleiny ciągnie wodę.... jak ja po kacu ;) Ale na fronty szafki się nada. :)

I jesli chcesz zrobić z przodu dzwi to powinny być przednie nogi cofnięte w głąb o 7-8 cm w celu montażu zawiasów. Chyba ze masz inny patent na montaż dzwiczek :)

Edytowane przez oliwer74 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Czy plecy coś pomogą ? Akwarium będzie na płycie meblowej ok 30mm (+może jedna wiórowa 10m) będą wychodziły poza stelaż aby przykryć górna część boków i pleców.

2) zostaje przy laminowanej

3) plecy będą

Dalej pytanie czy część lewa akwarium może spowodować zapaść stelaża?

Co do drzwiczek jeszcze myślę.

Płytę dam do środka stelaża.

post-23829-0-20703300-1418506725_thumb.jpg

post-23829-0-16736800-1418506740_thumb.jpg

Edytowane przez kemaz200 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Najwazniejszą cześć czyli materiał na stelaż już zamówiłeś. Resztę możesz sobie zrobić z czego chcesz. Reszta to tylko ozdoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podepnę się pod temat bo jestem właśnie na etapie montowania szafki. Stelaż z profila 30x30x2 wymiar 120x60x72h. Na 6 nogach a na górze blat kuchenny 50mm. Plecy i jeden bok płyta mdf. A przód i prawy bok te widoczne będą z drzwiczek ażurowych malowanych lakierobejcą i bezbarwnym. Bez zawiasów tylko na magnesach meblowych. Pytanie czy ktoś z was ma podobny patent. Generalnie z wietrzeniem maszynowni powinno być ok ale czy nie będzie za głośno.

Edytowane przez Kajtek77 (wyświetl historię edycji)

Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO //

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hałas to juz kwestia zastosowanego sprzetu oraz wyeliminowanie wszelkich drgań warto pomyslec zeby dobrze usadowic sumpa mianowice dać go na podwójnej macie lub czym takim bo jak on będzie wpadał w wibracja to calosc ciezko bedzie wyciszyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stelaż (jednak 100x60 jak akwarium) obity płytami (boki+plecy) 18mm. Pytanie czy wystarczy za blat 1 płyta 18mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po prostu,miałem to dałem,ale jak się położy akwarium na jednej płycie to co by się miało stać ? Chyba nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po prostu,miałem to dałem,ale jak się położy akwarium na jednej płycie to co by się miało stać ? Chyba nic.

Dam jedną 18mm i na to dwa kawałki (takie same) blatu kuchennego ok 30mm. Może tak być? Nic się nie stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Element powinien być w jednym kawałku bezpośrednio pod akwarium,oczywiście powinna być jeszcze podkładka typu jak do paneli podłogowych lub karimata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.