bohen Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 witam posiadam zestaw testów jak na zdjęciach i mam pytanie odnośnie odczytu wyników, bo na skali po kolorze idzie odczytać np jak na fotce 2ppm i to jest wartośc którą mam czy odczytywać wg tabelki że NO3 to 2ppm a N-NO3 to 0,45, podobnie jest z PO4. bo nie wiem czy mam parametry do przyjęcia czy musze zacząć je zbijać. Tu przykładowo 2 a 0,45 to jest diametralna różnica (fotki z neta ale przykładem mogą być) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2014 Po pięciokrotnym przeczytaniu Twojego wpisu nadal nie jestem pewien o co Ci chodzi. Wydaje sie, ze Twoim głównym pytaniem jest czy masz patrzeć na N-NO3 czy na NO3. N-NO3 to azot azotanowy - to Cię nie interesuje. NO3 to azotany i to jest to co badasz. Nie wiem jaki masz zbiornik i co w nim trzymasz, więc trudno mi sie odnieść do wyników. Jednak azotany na poziomie 2mg/L to dobry wynik o ile nie masz zbiornika SPSowego z parciem na pastelowe kolory. PS Jesli nie trafilem z odpowiedzia to następnym razem zadaj konkretne pytania, takie ze znakiem zapytania na końcu Pozdrawiam Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bohen Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2014 zawsze wieczorami pisze zawiłe teksty:P i przepraszam za brak znaku zapytania. dokładnie o to mi chodziło która wartość w tabelce jest tą co nas interesuje i dziękuje za odpowiedź Tester. biorąc pod uwagę, że test red sea na NO3 pokazuje coś dopiero od 0,25 a PO4 bardzo trudno odczytać przy małych wartościach, będe musiał pomyśleć o zmianie testów. Jeśli chodzi o zbiornik to maluszek w porównaniu do waszych ale chciałem spróbować z sps'ami i jak na razie od ok 1,5 miesiąca jest nie najgorzej a nad kolorkami jeszcze będę pracował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach