Stoik Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 Witam. Zostałem szczęśliwym mam nadzieję posiadaczem odpieniacza Deltec AP600 (używany) i mam pytanie jaką najlepiej pompę zastosować do zasilania. Czytałem o tym, że zasilanie ze spływu utrudnia ustawienie odpieniacza więc wolę nie ryzykować i pod nowy projekt ruszyć z pompą. Jako, że odpieniacz ma podany przepływ wody 600l/h celuje w coś w tym stylu: http://erybka.pl/pro...-Pico-1000.html http://erybka.pl/pro...r-Pico-800.html http://erybka.pl/pro...e-1073-008.html regulowana przez co mi przypasowała http://erybka.pl/pro...omline-900.html http://erybka.pl/pro...wa-Jet-800.html Takie kilka pomp które wydaje mi się, że by się nadały ale nie wiem na 100% więc proszę o poradę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 Ja mam hydor 1000,jest regulowana,i możesz sobie sam ustawić przepływ.Npo i jest bezgłośna i malutka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) siemka. Ja miałem NJ 1200 i było ok. Ale najważniejsze żeby za pompą dać zawór, to Ci pozwoli na dokładne ustalenie dopływu wody.... Edytowane 2 Stycznia 2015 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 siemka. Ja miałem NJ 1200 i było ok. Ale najważniejsze żeby za pompą dać zawór, to Ci pozwoli na dokładne ustalenie dopływu wody.... A jakby dać pompę regulowaną to też z zaworem kombinować? Myślę o tej tunze tylko ona ma mniejszy przepływ niż te co podaliście. @Bober6662 to nie ten hydor Pico 1000 który podałem? Bo widzę, że ta nie jest regulowana a z regulacjją nie widzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 Pompy samej nie ustawisz tak jak na zaworze Wysłane z mojego GT-I9505 Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) To muszę w takim razie zerknąć za jakimś zaworem montowanym na wężu bo szczerze to nie wiem jaki dać Czyli pompe wtedy dać spokojnie bez regulacji? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Stoik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 bez Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Pompa hydor pico 1000 ma regulacje reczną,na pompie się ustawia jaki chcesz mieć przepływ,.. Przeczytaj opis pompy.... Edytowane 2 Stycznia 2015 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki Bober. Chyba się na tą pico hydora zdecyduję. Ma trochę mniejszy przepływ (niż nj1200) w teorii a bierze dużo mniej prądu Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Stoik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 Ja mam,używam dlatego polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2015 Skoro u Ciebie w takim samym odpieniaczu działa to bez kombinowania dalej wezmę. A z trochę innej beczki nie wiecie gdzie mógłbym dokupić tą "nakretke" do podłączenia tej pompy zasilającej. Nie dostałem w komplecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Pasuje srubunek od szarej hydrauliki chyba 20mm a co do pompy zasilajacej ja do wczoraj ciagnalem na APF 600 na aquabee 2000/1AS i zasilajacej NJ 1200 sprawowalo się to bardzo dobrze bez żadnego dlawienia zasilania wiec nie kombinuj tak jak pisze COP i zakldaj bez zaworów a im wiecej wody sie przez odpieniacz przewali tym lepiej będzie wykorzystany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź. Zmierzyłem gwint i ma 32mm i takie zamówiłem. Najwyżej jak nie będzie pasować to zamówie mniejsze. A w sprawie pompy to zamówiłem tą hydor 1000. Zobaczymy jak to razem zagra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 a nie dasz rady wody ze spływu podłaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 W tym co teraz mam ciężko już będzie ale w nowym bym mógł zrobić. Jednak czytałem na NR, że ciężej jest ustawić poziom wody w odpieniaczu. Pompę zamówiłem więc będę próbował. Bardziej mnie martwi czy dobry rozmiar tego "przyłącza" wybrałem. Jak już będę kompletowal nowe akwa to mogę poprobowac podłączenie ze spływu i pompy dla porównania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2015 Wody ze spływu nie radzę podlączać bezpośrednio jako zasilania odpieniacza a to dlatego,że niesie ona detrytus,kawałki żarcia i inny syf,który będzie tylko brudzil body i zmusza łdo czestych serwisów(czyszczenia całego odpieniacza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2015 Wody ze spływu nie radzę podlączać bezpośrednio jako zasilania odpieniacza a to dlatego,że niesie ona detrytus,kawałki żarcia i inny syf,który będzie tylko brudzil body i zmusza łdo czestych serwisów(czyszczenia całego odpieniacza) Nic podobnego u siebie nie zaobserwowałem. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2015 Wodę mam prosto ze spływu i nic się w body nie odkłada wszystko idzie w kubek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoik Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Kupiłem już jak radził @bober6662 pompę Hydor pico 1000 (fajne maleństwo) i teraz czekam za tą nakrętką do podłączenia tej pompki do odpieniacza gdyż zamówiłem za duże i zamówiłem ponownie mniejsze. Póki nie rusze z nowym zbiornikiem to w tym będzie chodzić na pompce a w nowym rozwaze zasilanie ze spływu. Swoją drogą drogą planuję zbiornik zbliżony do Twojego @Miklas. Tylko ciut mniejszy. Zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem do takiej kostki 70x70x55h z lps i miękkimi a w późniejszym czasie jakieś Monti i seriatopory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach