bunix Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, Nowy zbiornik z żywą skałą. Ze skały wygląda wieloszczet widoczny na zdjęciach. Zaniepokoił mnie, bo jest dosyć spory - widoczna część ma ok. 6cm długości. Widziałem, jak podnosi mały kamyczek i przenosi w inne miejsce zasłaniając nim otwór w skale. Próbowałem zidentyfikować go przy pomocy reeflex'a, ale nie udało mi się to w jednoznaczny sposób. Może bardziej wprawnemu oku uda się go rozpoznać. To, co mnie interesuje to oczywiście, czy mam na niego polować, czy mogę pozwolić mu żyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Zostaw nie groźny chyba że dla Ciebie Puki nie ma metra i nie wyłazi z akwarium to jest spoko Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Za jakiś czas będzie ich i tak mnóstwo. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Ja bym dziada eksmitował Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Dziennie wywalam 2-3 szt. Jedne są dłuższe inne krótsze ale za to tłuste... wywalam bo końca nie widać. Kiedyś nie dało się złapać bo zaraz umykały w skały a teraz są tak bezczelne, że zapuszczają się ciut dalej stąd mam szanse je eksmitować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Nie czaje co Wam te maluchy zrobiły że tak je chcecie eliminować? To cześć ekosystemu jest przecież. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edison Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Heh mam tego też pełno, strasze tym moje dzieciaki aby nie wkładały rąk do akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Dobra terapia dla żony i dziecka ,powiedziałem raz ,że wszystko jadowite i nikt nie myśli o wkładaniu rąk do akwaium .Wieloszczety zostaw , dojedzą to co spadnie na dno . Edytowane 5 Stycznia 2015 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinos75 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Wieloszczęty to stworzonka które czyszczą z odpadków skałę, piasek - wiec można by je generalnie zaliczyć do ekipy czyszczącej. Gdybyś chciał eksmitować to nie łap ich w ręce - to może trochę zaboleć. Musisz sam podjąć decyzję czy eksmitować. czy ci przeszkadzają czy nie. Ja osobiście ich nie eksmituję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bunix Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 nie wiem czy tylko u mnie tak jest ale ja nie widziałem wieloszczeta o już bardzo długo , albo są pochowane albo nie ma w ogóle , może cos je zjadło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Nie czaje co Wam te maluchy zrobiły że tak je chcecie eliminować? To cześć ekosystemu jest przecież. Dokładnie dziwi i mnie trochę takie podejście, że wszystko jest zbędne, a wieloszczet zjada odpady, resztki. Więc lepiej zastanówcie się, czy aby wiecie jakie rady dajecie! Wszystko "kill" Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 U mnie tez ich sporo i nie mam zamiaru ich ruszac. Sprzatają ospady a jak i jakiś zwierz padnie w trakcie mojej nieobecności to sobie z nim poradzą Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malcik24 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 U mnie również są to mile widziani goście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 tak ja w/w pisałem u mnie wieloszczetów chyba nie ma ale jak wziołem do góry korala a tu miła niespodzianka tu zdęcie musze napisać ze nigdy tego nie kupowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Adam to wężowidło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Ja wiem ze to wężowidło, tylko napisałem ze nigdy nie kupowałem a tu takie pożyteczne zwierzątko u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malcik24 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Często takie małe wężowidła przyjeżdżają w żywej skale sam mam takich od groma. Taki mały gratis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malcik24 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Często takie małe wężowidła przyjeżdżają w żywej skale sam mam takich od groma. Taki mały gratis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 ciekawe ile u mnie będzie , jeden na pewno jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 wszystkie wieloszczety są pożyteczne co nie znaczy ,ze pożądane w naszych systemach . Trzeba zidentyfikować bo potrafią urosnąć i stwarzać wiele problemów ,podgryzać korale a nawet atakować ryby, mój miał grubo ponad metr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach