Skocz do zawartości
Izusia

Wrocławska 30 - tka!

Rekomendowane odpowiedzi

Zmoczona... to i wazyla wiecej... chamy niemyte

- Areyka nadaje mobilnie -

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że temat skały należy zakończyć ;) jest jaka jest i na razie będzie bądź co bądź tarasik bardzo mi się podoba (najbardziej;) ewentualnie jak wypatrzę gdzieś coś innego to dołoże - ostateczny wygląd zapewnie w momencie dodania żywego piachu (czyli na dniach;) trzeba patrzeć na to że w przyszłości będzie cudowna (pzynajmniej tak mi się marzy) :D

Tak czy inaczej da radę i na tych kawałkach - ułożenie na mój gust bardzo ładnie :clap: .

dziękuje bardzo mi miło:)

To jest ten zestaw Aquael na ledach (szkoda ze nie ma w tych zestawach odpieniacza) ?

niestety jest namodule Ecolight Marine 2x11W, w całym Wrocławiu nie znalazłam go na LED-ach (ale w czasie poszukiwań trafiłam do sklepu gdzie był na wyprzedaży w atrakcyjnej cenie ten model właśnie i się skusiłam;) co do odpieniacza to faktycznie nie ma. ale zastanawiam się czy dokupywać/robić go, gdyż czytając forum dużo osób posiadających ten zestaw twierdzi, iż systematyczne podmiany wystarczą - zobaczymy z czasem jak to wyjdzie.

Napisz też coś o filtracji, jak chcesz rozwiązać kwestie dolewki (piszesz, że woda RO kupiona więc wnioskuję że nie masz osmozy)... jaka planowana obsada ?

Na razie do filtra trafiło seachem matrix oraz gruz koralowy, kwestią dolewki jak na razie jest kupowanie RO, a z czasem może zakup filtra, nad obsadą tak dokładnie jeszcze nie myślałam raczej będą miękasy (zakochałam się w nich), dodatkowo podoba mi się krewetka Lysmata Debelius, a problem to mam co do zdecydowania sie na jakiąś rybkę - może coś polecicie :)

Edytowane przez Izusia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wcale złe z tą skała.Teraz wsypać żywy piasek żeby nie było ponowne dojrzewanie.Lać bakterie przy podmianach i pilnować dolewki żeby zasolenie było na poziomie i czekać żeby akwarium przeszło proces dojrzewania.Gratuluję mi się podoba i będzie OK :smiling:P.S.Panowie po co ta gadka z tą skałą żywa czy słucha to nie ma znaczenia bo i tak zostanie ożywiona tylko czasu więcej trzeba a koszty to nie wielkie bo baniak ma 30l.Zamiast coś doradzić to krytyka.Nie każdy jest znawcą szczególnie nowicjusz.Pozdrawiam i przyjemny reefing.

Edytowane przez jimi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wcale złe z tą skała.Teraz wsypać żywy piasek żeby nie było ponowne dojrzewanie.Lać bakterie przy podmianach i pilnować dolewki żeby zasolenie było na poziomie i czekać żeby akwarium przeszło proces dojrzewania.Gratuluję mi się podoba i będzie OK :smiling:P.S.Panowie po co ta gadka z tą skałą żywa czy słucha to nie ma znaczenia bo i tak zostanie ożywiona tylko czasu więcej trzeba a koszty to nie wielkie bo baniak ma 30l.Zamiast coś doradzić to krytyka.Nie każdy jest znawcą szczególnie nowicjusz.Pozdrawiam i przyjemny reefing.

@Jimi krytyka jak najbardziej celowa lecz w strone nieuczciwych sprzedawcow co dla poczatkujacych sprzedaja mokra skale bez zycia jako zywa. Niestety rowniez mnie nabili w butelke i mysle, ze cala mase poczatkujacych morszczakow. Od tamtej pory omijam ten sklep szerokim lukiem. Sorry za offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem i masz racje mnie też nie jeden sklep naciągnął z nie wiedzy.Człowiek całe życie się uczy a nie uczciwych trzeba tępić. :baby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Izusia, piszesz o problemie wyboru ryby, do takiego litrazu wybor jest niewielki,wg mnie albo malutki blazenek albo gobiodon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tamtej pory omijam ten sklep szerokim lukiem. Sorry za offtop

myślę, że moja noga również tam już nie stanie ;)

@Izusia, piszesz o problemie wyboru ryby, do takiego litrazu wybor jest niewielki,wg mnie albo malutki blazenek albo gobiodon.

właśnie wiem że wybór nie wielki, dlatego pytam - a nuż ktoś podpowie jakąś wspaniałą rybkę o której istnieniu nie miałam pojęcia;)

polecono mi właśnie gobiodona histrio bądź okinawae, ale nie planuje zbytnio sps wsadzać do akwarium, a ponoć bez nich (jak wyszukałam) rybka ta jest bardzo strachliwa i płochliwa :(

(chociaż kto to wie co tam się znajdzie;) jeszcze z miesiąc na rozmyślania - nie chce się śpieszyć z obsadą, ćwiczę cierpliwość, aż warunki będą odpowiednie;)

widziałam również Nemateleotris Magnifica w tak małych akwariach - nie wydaje wam się, że to za mało ? czy tak jak błazenki dopóki nie zrobią się większe mogą być w takim litrażu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolejne morskie we Wrocławiu :)

co do skał to dzisiaj brałem tam skałę i powiem tak w skale mam ogórka morskiego albo ślimaka , 2 dzikie kraby orz 2 pustelniki no i teraz jak świeciłem latarka to masa weżowideł pewnie coś jeszcze wyjdzie

brałem skałę z 3 sklepów we wro i powiem że na Rogowskiej mają całkiem niezła mam nadzieje że jeszcze ci coś z niej wyjdzie :)

zdam relację jak u mnie jeszcze godny polecenia jest sklep w okolicach krynickiej ale tam tylko 1 osoba ogarnia no i w koronie też ale nie w markecie tylko obok, jak coś ,to jak będziesz chciała to za jakiś czas będę miał jakieś miekasy to mogę coś dać

miłego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do skał to dzisiaj brałem tam skałę i powiem tak w skale mam ogórka morskiego albo ślimaka , 2 dzikie kraby orz 2 pustelniki no i teraz jak świeciłem latarka to masa weżowideł pewnie coś jeszcze wyjdzie

brałem skałę z 3 sklepów we wro i powiem że na Rogowskiej mają całkiem niezła mam nadzieje że jeszcze ci coś z niej wyjdzie :)

Cieszę się, że chociaż Tobie udało się zdobyć wartościową skałkę :) u mnie jedyne co się pojawiłao ( 8 dzień ) to jedna aiptasia:/ i cisza więc wątpie, żeby coś wyszło;) słyszałam, że mieli dostawę przedwczoraj ale jakoś nie mam ochoty tam iść ;)

zdam relację jak u mnie

czekam :)

jeszcze godny polecenia jest sklep w okolicach krynickiej ale tam tylko 1 osoba ogarnia no i w koronie też ale nie w markecie tylko obok

Wczoraj wybrałam się na orzechową i był straszny tłum ludzi, z morszczyzny malutko ale ponoć w tym tygodniu ma być dostawa, odnośnie Korony byłam na początku (kupowałam tam zestaw startowy;) a przedwczoraj piach i również polecam:) morskie ogarnia jeden przesympatyczny Pan, który widać, że się zna, a i ceny bardzo przystępne, ale również dostawa w tym bądź przyszłym tygodniu :)

ak coś ,to jak będziesz chciała to za jakiś czas będę miał jakieś miekasy to mogę coś dać

przygarnę z chęcią jeśli będziesz coś miał :)

W akwarium nudy - jak już pisałam jedyne co się pojawiło (mimo mojego usilnego wpatrywania się to jedna Aiptasia) - dodatkowo zawitał żywy piach (tu przynajmniej wypatrzyłam muszelki ;) i przy tej operacji dopatrzyłam się słabo pojawiających glonów na skałach.

Tak wyglądał dzień 8:

- chwilowa zadyma po wsypaniu piasku i powolne normowanie się +muszelki ;)

20150110_113834.jpg

20150110_190026.jpg

20150110_190042.jpg

20150111_081334.jpg

20150111_081346.jpg

20150111_081340.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apitazji sie pozbadz jak najszybciej, wyjmij skale i wydlub zanim sie rozsieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem!

Ponoć różnie z tym dłubaniem bywa. Ciekawy artykuł o aiptasi popełnił kolega Tester - tutaj - polecam :)

Sklep na orzechowej faktycznie wyczyszczony, również czekam na dostawę.

Fajnie ułożona skała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super z tym piachem. I jakie bajeranckie muszelki :)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wstępie po długiej nieobecności wszystkim dziękuję za rady i zachwyt;)

chwilowo została - nie chcę za bardzo non stop grzebać rękami wkładać wyciągać przekładać itp ;) ale jest pod moją baczną obserwacją - mam nadzieje, że za jakiś czas jak trafi ekipa czyszcząca - krewetka sobie z nią poradzi ;) poza tym jest w strasznie niedostępnym miejscu ;/ i boję się, że cały tarasik bym rozwaliła :( ale jeśli zobaczę kolejną - myślę, że czeka ją terapia strzykawką ;)

mała aktualizacja:) zaobserwowałam oznaki dojrzewania (przynajmniej tak mi się wydaje;) osad na skałkach - czyżby okrzemki czy coś gorszego? dodatkowo zaobserwowałam oznakę życia !- co prawda zdjęcia słabe robione na zoomie telefonem ale może się dopatrzycie co to i podpowiecie co z tej łapy wyłaniającej się niekiedy ze skały wyrośnie;)

20150115_181042.jpg

20150115_181047.jpg20150115_181227.jpg

20150115_191224.jpg

20150115_191227.jpg

20150115_191238.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kolejna osoba z okolic i dobrze może w końcu powstanie jakiś piękny "morski" sklepik w naszej okolicy :D

Powracając do tematu obstawiam któreś z tych:

http://pl.reeflex.ne....sp01.htm<br />

http://pl.reeflex.ne......<br /><br />

Mniej więcej tak to wygląda na graf. Google:

https://www.google.p...acrc=_&imgdii=_

Pozdrawiam.

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do wydania trzy kawałki skały z mojego akwarium. Jeden porośnięty xenią, znajdzie się też szczepka capnelli i brarerium. Jak chcesz za piwko to się odezwij.

66409a6dbe3ce517c414d1e11d4f41d7u646a577.png

MG 7927 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kolejna osoba z okolic i dobrze może w końcu powstanie jakiś piękny "morski" sklepik w naszej okolicy :D

Powracając do tematu obstawiam któreś z tych:

http://pl.reeflex.ne....sp01.htm<br />

http://pl.reeflex.ne......<br /><br />

Mniej więcej tak to wygląda na graf. Google:

https://www.google.p...acrc=_&imgdii=_

Pozdrawiam.

:)

faktycznie to może być ten spagetti worm chociaż mój tą łapkę ma taką z wypustkami (na ile dostrzegam) a tu gładkie jak widzę są ! zobaczymy jak troszkę toto podrośnie :)

Mam do wydania trzy kawałki skały z mojego akwarium. Jeden porośnięty xenią, znajdzie się też szczepka capnelli i brarerium. Jak chcesz za piwko to się odezwij.

pewnie, że jestem chętna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeśli chcesz kiedyś mieć sps-y w baniaku, daruj sobie gobiodona, niepozorna rybka potrafi zajechać korala na śmierć, u mnie gobi siedział w clavularii i capnelli, problemów psychicznych przez to nie miał ;) fajną rybką do Twojego litrażu jest też eviota pellucida, niektórzy trzymają synchiropusa moyeri, ale osobiście nie miałbym serca wpuścić go do tak małego akwarium :) fajne są takie maluchy, sam mam dwa, trzeba tylko do nich trochę cierpliwości ;) pozdrawiam i życzę mnóstwa radości ze szkiełka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey jak tam akwarium :)

W akwarium na razie nic ciekawego się nie dzieje - troszkę nudno to i nie ma co opisywac ;) jedynie dolewam co jakiś czas wody, która wyparuje i utrzymuje zasolenie ok 1,024, tymczasem okrzemki w pełnym ataku;) - i na razie zastanawiam się czy odczyszczać jak niektórzy robią czy zastosować się do zasady "samo przyszło samo pójdzie? - obecnie stosowane;)" ale na czasie szykuje się mała rewolucja w akwarium, ale to pochwalę się jak już dojdzie do skutku ;)

Witam, jeśli chcesz kiedyś mieć sps-y w baniaku, daruj sobie gobiodona, niepozorna rybka potrafi zajechać korala na śmierć, u mnie gobi siedział w clavularii i capnelli, problemów psychicznych przez to nie miał ;)

Na razie sps-ow zbytnio nie ma w planach więc się nie martwię ;)

fajną rybką do Twojego litrażu jest też eviota pellucida, niektórzy trzymają synchiropusa moyeri, ale osobiście nie miałbym serca wpuścić go do tak małego akwarium :) fajne są takie maluchy, sam mam dwa, trzeba tylko do nich trochę cierpliwości ;)

o super za pomysły z pewnością przyjrze się tym rybkom i o nich poczytam! a cierpliwość ćwiczę, ćwiczę (hehe już dawno bym z chęcią tam wsadziła co się da;)

Pozdrawiam serdecznie!

Edit: a i zapomniałabym drugi spagetti worm (?) przyuważony :) oraz dziwna macka/rurka wyłaniająca się ze skały jak teleskop - niestety co chce pstryknąć fotkę to się chowa, ogólnie ciężko nawet się przyjrzeć co to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na razie sps-ow zbytnio nie ma w planach więc się nie martwię ;)

Każdy tak mówi na początku, im dalej w rafe, tym więcej sps-owych drzewek :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do babki jak akwarium nie przykryte to wyskoczy ja nią nacieszyłem się 2 dni wyskoczyła przez szparę 3 cm ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram kolegę Quest'a, lepiej się zabezpieczyć jakąś koroną lub zastosować inne rozwiązanie żeby później nie zbierać zwierzaka w postaci chipsa z podłogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już tak bardzo podniosła się atmosfera związana z "ożywianą" skałą i szereg mało obiektywnych osób zabrało w dyskusji głos może pora się odezwać. Nie jestem pracownikiem wspomnianego już sklepu ale znam pracujących tam Panów od lat.

Panie bober6662... Nie jest prawdą, że żywej skały nie kupisz we Wrocławiu. Sam ostatnio pomagałem w rozpakowywaniu boksów z taką właśnie skałą i to właśnie w tym sklepie. Zależało mi na jednym brakującym kawałku i taki też znalazłem. Przy okazji z reszty skał wygrzebaliśmy wiele krabów i innych stworzeń, które stają się później problemem w akwariach (nie tylko początkujących akwarystów).

To prawda, że na półkach ze skałami można znaleźć również i martwą rafę ale nigdy nie jest ona topiona w sumpie i poddawana "ożywianiu". Notabene duży pokazowy zbiornik zrobiony jest właśnie na takiej skale. Kto zna się na akwarystyce wie, że jest to proces na tyle długi, że po prostu dla handlu nie ma sensu (choć znam takich "handlowców", którzy w beczkach z osoloną wodą i jedną pompką obiegową tak właśnie czynią).

Wystąpienie w wątku Pani Areya trudno komentować - kulturę osobistą wynosi się z domu. Trudno się tego nauczyć. Zawsze można się anonimowo "popisać" na tym czy innym forum - proponuję jakieś polityczne - z takim językiem będzie tam Pani jak w niebie. Dziwi brak reakcji ze strony Administratora...

Co do offtop'ów Pana lesia23 to już się forum przyzwyczaiło - to chyba jakieś posty na zlecenie :) Szkoda tylko, że tak bezkrytycznie i bezpodstawnie podchwytywane przez innych forumowiczów z odległych stron. Proponuję odwiedzić ten czy inny sklep we Wrocławiu, posłuchać co mówią sprzedawcy, zobaczyć co mają w zbiornikach (i jak o nie dbają) i na tej podstawie wyrabiać sobie zdanie.

Jestem często we wspomnianym sklepie i mam okazję przyglądać się pracy chłopaków. Niejednokrotnie słyszałem, że proponują klientowi zabranie większej ilości skały, ustawienie aranżacji i przyniesienie zbędnej z powrotem do sklepu. To bardzo wygodne rozwiązanie dla wszystkich stron. Jeżeli jest Pani niezadowolona z kawałków, które wybrała proszę przyjść i wymienić. Myślę, że nie będzie z tym problemu. Rozmowa na forum wzbudza jak widać sporo niezdrowych emocji a wypowiedzi Pani "doradców" mocno podszyte są interesownością.

Swoją drogą akwarium zapowiada się ładnie, choć skala (zwłaszcza pionowe kawałki i ich porowatość) może wymagać bardzo długiego czasu, aby pokryła się takim glonem wapiennym, że "eksperci" uznają ją za żywą. Sam mam kilka takich kawałków, które od lat pozostają bez widocznych zmian.

Żywej skały nie kupuje się po to, aby czekać aż coś z niej wyjdzie - lepiej nawet jak nic nie wychodzi :) Jeżeli jest aptasia to trzeba ją jak najszybciej wytępić. Wybrała Pani Skałę z taką porowatością bo się podobała - i dobrze - bo jak powiedział sprzedawca, to Pani ma się podobać! Nam też się podoba :)

PS do wpisu w tym wątku zachęciło mnie wiele wypowiedzi śledzących forum Klientów opisywanego sklepu. Nie będę cytował ich komentarzy na temat niektórych wypowiedzi – podzielam je. Wiemy jednak, że zdarzają się przykłady, w których wpisem takim czy innym na forum ktoś chce załatwić sobie osobisty interes, a może po prostu dać upust swojej niemocy związanej z akwarystyką. Proszę wklejcie swoje zdjęcia w awatary profilowe. Jestem pewien, że niektórzy z Was są częstymi klientami w tym sklepie. Zapraszamy wszystkich (choć to pewnie zostanie wycięte). Pani Izusiu, "myśli Pani, że już Pani noga nigdy tam nie stanie" - myśleć, tzn. nie być pewnym...

900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.