ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Akwa miękasowo LPSowe. Chciałbym uzyskać efekt raczej niebieski (ale nie mega) niż biały. Co myślicie o takiej nowej konfiguracji (T5 39W)? 1. Actinic+ 2. Aquablue+ 3. Aquapink 4. Lagoon Blue 5. Pure Actinic 6. Actinic+ a obecna konfiguracja: 1. Actinic + 2. Aquablue + 3. Aquapink 4. Pure Actinic 5. Aquablue + 6. Actinic+ Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Przy takiej zmianie praktycznie nie odczujesz różnicy, jeżeli chcesz bardziej niebiesko to proponuję Ci taki układ: 1. Actinic+ 2. Actinic+ 3. Lagoon Blue 4. Aquapink 5. Actinic+ 6. Actinic+ w takiej konfiguracji przy włączonych wszystkich świetlówkach i tak będzie biało, jeżeli zależy Ci na super aktynice to pod 2 i 5 zamiast Actinic+ Giesemanna polecam Sylvania Coralstar - świeci, tak samo z dodatkiem super aktyniki pzdr Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 A czy taka biała, jak aquablue+ nie jest potrzebna do prawidłowego rozwoju korali? A do tego układu może zamiast jednej actinic+ jedną pure actinic? Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Białe światło jest dla naszych oczu, koralom energii dostarcza światło niebieskie. Odnośnie pure actinic - dla mnie zawsze "szkoda" było watów na superaktynikę, fluorescencję dużo lepiej i efektywniej załatwiają ledy uv, oczywiście jest to jakieś rozwiązanie z tym, że trzeba też pamiętać, że superaktyniki i wszelkie "pinki" szybciej się "wypalają" - dlatego zaproponowałem Sylvanię Coralstar, którą z powodzeniem używam od dwóch lat. Powyższe to tylko moje zdanie oparte o własne doświadczenie, a wybór oczywiście należy do Ciebie pzdr Jarek Edytowane 7 Stycznia 2015 przez jarecki.g (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 W takim razie zrobię taki układ. Mam nadzieję, że nie będzie za dużo niebieskiego 1. Actinic + 2. Coralstar 3. Lagoon Blue 4. Aquapink 5. Coralstar 6. Actinic+ Dzięki za rady Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Białe światło jest dla naszych oczu, koralom energii dostarcza światło niebieskie. Odnośnie pure actinic - dla mnie zawsze "szkoda" było watów na superaktynikę, fluorescencję dużo lepiej i efektywniej załatwiają ledy uv, oczywiście jest to jakieś rozwiązanie z tym, że trzeba też pamiętać, że superaktyniki i wszelkie "pinki" szybciej się "wypalają" - dlatego zaproponowałem Sylvanię Coralstar, którą z powodzeniem używam od dwóch lat. Powyższe to tylko moje zdanie oparte o własne doświadczenie, a wybór oczywiście należy do Ciebie pzdr Jarek Przepraszam ale jest zupełnie na odwrót niebieskie poprawia fluorestencje a białe odżywia je. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 To już nie wiem co wybrać :/ Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Białe światło jest dla naszych oczu, koralom energii dostarcza światło niebieskie. Odnośnie pure actinic - dla mnie zawsze "szkoda" było watów na superaktynikę, fluorescencję dużo lepiej i efektywniej załatwiają ledy uv, oczywiście jest to jakieś rozwiązanie z tym, że trzeba też pamiętać, że superaktyniki i wszelkie "pinki" szybciej się "wypalają" - dlatego zaproponowałem Sylvanię Coralstar, którą z powodzeniem używam od dwóch lat. Powyższe to tylko moje zdanie oparte o własne doświadczenie, a wybór oczywiście należy do Ciebie pzdr Jarek I tak i nie. "Białe światło" w czesci spectrum pokrywa zakresy niezbedne dla pigmentow (gfp/dsred) - w szczegolnosci w zakresie 570-600nm, dodatkowo podnosi wspolczynnik CRI bez ktorego nie jestesmy w stanie poprawnie odczytac barw widzianych koralowców. Aktynika wypala się najwolniej, ma także najmniejsze przesuniecie spektrum. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Nie takie proste wybranie świetlówek Nie upieram się przy Giesemannach. Jeśli ma to coś poprawić mogę wymienić na inne np ATI. Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Ja przy moich 4 swietlówkach mam dwie actinic plus i 2 lagoon blue i jest w sam raz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 A porównując jakość i żywotność, jak wypada ATI i Giesemann? Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Marcmonk pisał że miał obie w lampie i że ATi lepsze, ze widać po giesemannie wypalenie większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 W tych szesciu chcialbym miec ze dwie biale, zeby kolory byly naturalne. Reszte dalbym niebieskie, ewentualnie jak koniecznie chcesz to 3 niebieskie i jedna rozowa. "Biale" - mam na mysli Coral+ (ATI). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Marcmonk pisał że miał obie w lampie i że ATi lepsze, ze widać po giesemannie wypalenie większe. No widzisz - a ja wczoraj dyskutowałem z kolegą który mówił że po Giesmannie nie widać wypalenia w ogóle - ale widać za to bardzo po ATI - a najbardziej po AM :-) (choć ATI i AM robi jedna fabryka i są IDENTYCZNE niektóre modele - jak blue, białe itd). O czym to świadczy? Że jak zmieniamy świetlówki z jednego producenta na drugiego - to oprócz widocznej zmiany jasności(nowe/stare świetlówki) dochodzi efekt placebo ;-) pozdrawiam Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach