domelsjz Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Byłem szczęśliwym posiadaczem pompy obiegowej Deltec HLP4040 - niezwykle cichej, wydajnej i z możliwością regulacji ( 3 biegi). Niestety z racji wieku i kilku przejść (dziury ze rdzy = spawanie) przytrafiały się przegrzania i postoje. Wystarczyło rozkręcić, przepłukać, nasmarować i miesiąc dwa było spokoju. Przy ostatnim składaniu pękło łorzysko ceramiczne i teraz chodzi jak traktor. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się lub sam kombinował z przekładką silnika z pompy CO Grundfos? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 To deltec czy grundfos? bo jeśli chodzi o tę drugą to do kaloryfera się nada.. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Deltec bazuje na podzespołach pomp do CO. W świecie akwarystyki nic dziwnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 To deltec czy grundfos? bo jeśli chodzi o tę drugą to do kaloryfera się nada.. Ja mówię o wymianie silnika a nie na całą pompę gdzie są elementy z żeliwa czy mosiądzu. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arctus1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Skontaktuj się z gościem z tej strony www.hydrioit.pl Ja tam dobrałem wirnik do delteca 8070 (pompa uper -70) hula jak nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertG Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Ja mówię o wymianie silnika a nie na całą pompę gdzie są elementy z żeliwa czy mosiądzu. Ja miale dwa deltec'ki, mniejsza i duza, juz nie pamietam jakie to modele. Obie mialem nowe, wytrzymaly okolo 3 lata. Po tym czasie zaczęły ciec z tyłu. Wymienialem w obu cale silniki z wirnikami, do mniejszej groudfosa a do wiekszej pasowal stojan od pompy Leszno. Jednak po okolo roku stalo sie to samo. Te pompy nie sa przystosowane do agresywnych cieczy i sól je przeżera. W stojanach delteca byly inne uszczelnienia, a i tak po pewnym czasie ciekły. O ile mniejszy stojan to wydatek rzędu 300-400 zlotych to do tej wiekszej kosztowal ponad tysiac. Dlatego przeszedlem na aquamedica. Tez szalu nie ma bo juz reklamowalem dwa razy ecorunera 4000 i 9000. Skonczylo sie tak ze teraz 9000 mam zapasowego. Zostały mi przody od tych delteców, więc jak ktos był by chetny reaktywowac to niech da znac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arctus1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Reanimowałem pompę dwa lata temu, na razie jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Reanimowałem pompę dwa lata temu, na razie jest ok Opisz co i jak Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arctus1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Wymieniłem wirnik wraz z bębnem z nierdzewki, ze starej pompy została obudowa z uzwojeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Wymieniłem wirnik wraz z bębnem z nierdzewki, ze starej pompy została obudowa z uzwojeniem. Do jakiego modelu deltec i z jakiego modelu pompy wykorzystałeś? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arctus1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 napisałem pięć postów wyżej Zadzwoń do gościa ze sklepu, prześlij mu zdjęcia i wymiary pompy, na pewno coś dobierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach