Skocz do zawartości
Gość

[420] Debora i Polski Hydraulik

Rekomendowane odpowiedzi

Petarda.... ta acropora jest przepiękna ale na miejscu wygląda jeszcze bardziej okazale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Te zdjęcia były robione Nikonem 5300+ Nikkor 50mm 1.4 z pierścieniami pośrednimi.

Na moją kamerę trudno znaleźć dostawki,pierścienie i inne bajery:(

Wszystko- jasny obiektyw , krótka przesłona ....................

Musze uciułać na nowy sprzęcik :( ale zawsze stoję przed wyborem nowe coś? czy nowe koraliki ?

I zawsze wygrywają koraliki :) wszystko inne czeka .

To choroba nie hooby .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Masz tak kozackie to macro, że wygląda jakby wszystkie Twoje acry rosły przy szybie (albo ewentualnie robisz zdjęcia pod wodą :) )

Spatlulacie akurat udało się zrobić boooo.... Zaczynam powoli segregowanie korali, przycinanie,nadawanie kształtu i przy którymś manewrowaniu odkleiła mi się (oczywiście przypadkowo:) ) od skały - więc to była okazja do zrobienia zdjęcia.. Niestety przy szybie..

Petarda.... ta acropora jest przepiękna ale na miejscu wygląda jeszcze bardziej okazale.

Dzięki!:)

Wszystko- jasny obiektyw , krótka przesłona ....................

Musze uciułać na nowy sprzęcik :( ale zawsze stoję przed wyborem nowe coś? czy nowe koraliki ?

I zawsze wygrywają koraliki :) wszystko inne czeka .

To choroba nie hooby .

:) Skądś to znam:)

Udało mi się zrobić zdjęcie montipory:

gallery_14004_2363_338716.jpg

I szczepki acropory floridy:

gallery_14004_2363_128886.jpg

Pozdrawiam,

Debora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zmian piekne zdjecia i korale!

Wszystko- jasny obiektyw , krótka przesłona .. .

przy makrofotografii jasny obiektyw o ogniskowej 50mm z pierscieniami posrednimi to płytka GO 1-2mm, przysłona krótka? Co przez to rozumiesz? W makro przysłona zwykle jest mocno przymknieta, ratuje sie wysokim ISO / dlugim czasem naswietlania (w fotografii natury raczej odpada) lub mocnym dopaleniem lampą, dzieki temu GO wynosi wiecej niz kilka mm, alternatywą są jeszcze aparaty kompaktowe z małą matrycą, Debory kamera sprawdzalem ze ma format okolo apsc. Teraz sprzety chyba nie maja problemu z szumami i barwami na ISO ponad 6400 wiec makro nie jest juz takim wyzwaniem jak kiedys gdy za studenta nie rozstawalem sir z eos 10D :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Coltrane (wyświetl historię edycji)

dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dzisiaj przy porządkach w akwarium zrobiłam zdjęcie sumpa:

(zdjecia z tel i światło lamp)

3567679_sump.jpg

Przepraszam za bałagan :)

Zawsze powtarzam, że przy akwarium robię wszystko sama ale niestety... mam pomocnika przy podmianach... :)

3567678_pokoj.jpg

Tylko jemu się wszystko szybko nudzi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka kochana psina, ale świetny!!! :smiling: Co do akwarium i wyglądu korali to szkoda już powtarzać, ale całość Twoich działań stanowi w pewnym sensie inspirację dla innych. Można się spokojnie na Tobie wzorować w tej pasji. Świetnie się ogląda kolejne odcinki Twojego serialu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten sympatyczny piesek jest ładniejszy od sumpa .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debora co to za pompa w zbiorniku na solankę? Fajny patent z tym kolankiem aby wodę do końca wybrało..Muszę też tak przerobic bo zawsze mi pozostaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem dzisiaj przy okazji pobytu w okolicy i z pustymi rękami nie wyszedłem :) Jest na co popatrzeć i co wynieść gdy właścicielka jest zajęta robieniem kawy :)

Do zobaczenia następnym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem dzisiaj przy okazji pobytu w okolicy i z pustymi rękami nie wyszedłem :) Jest na co popatrzeć i co wynieść gdy właścicielka jest zajęta robieniem kawy :)

Widocznie Debora zapomniała powiedzieć Ci że jak idzie robić kawę to masz klaskać . :clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co masz na dnie bo, albo gdzieś mi to umknęło, albo wcześniej nie pisałaś.

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dzięki !

Do zobaczenia znowu!

Widocznie Debora zapomniała powiedzieć Ci że jak idzie robić kawę to masz klaskać . :clap:

Całe szczęście zawsze będę pamiętać, żeby tego nie powiedzieć:)

co masz na dnie bo, albo gdzieś mi to umknęło, albo wcześniej nie pisałaś.

Chodzi o podłoże?

To zwykły żywy piasek biały.

http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Bio-Active-Live-Aragonite-Natural-White-zywy-piasek/2228

Pozdrawiam,

Debora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja będę go musiał potrenować żeby w razie czego to on klaskał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie coś "wziąłeś" ? :)

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co wolisz? Do wyboru mam jeszcze mydło z lazienki lub ręcznik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad Twoim oświetleniem. Większość pakuje światła około 1w/l u Ciebie jesli czegoś nie pomyliłem wychodzi znacznie mniej a korale pięknie rosną. Napisz proszę czym kierowałaś sie dobierając takie a nie inne oświetlenie.

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zastanawiam sie nad Twoim oświetleniem. Większość pakuje światła około 1w/l u Ciebie jesli czegoś nie pomyliłem wychodzi znacznie mniej a korale pięknie rosną. Napisz proszę czym kierowałaś sie dobierając takie a nie inne oświetlenie.

Mam lampę ATI sunpower 8x54w =432w / 420L=1.02W na litr:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli przeoczyłem zmianę bo w pierwszym poście było: Nad akwarium świeci nadal Ati 8x39

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak, na początku był plan, żeby filarów z koralowcami zostawić tyle ile w poprzednim akwarium ale niestety... przestałam już walczyć z tym uzależnieniem:)

Z 2 filarów się zrobiły 3 a później 4 - więcej już nie wejdzie ale lampę trzeba było zmienić:)

Pozdrawiam,

Debora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od zawsze miałam jedną białą świetlówkę w akwarium, w sobotę zamieniłam jedną niebieską na białą, czyli razem mam dwie:)

Moje oczy jeszcze nie polubiły tego światła ale zdjęcia robi się dużo lepiej.

Przy okazji coś tam cyknęłam:

gallery_14004_2363_428564.jpg

gallery_14004_2363_296297.jpg

gallery_14004_2363_26140.jpg

gallery_14004_2363_348084.jpg

gallery_14004_2363_388169.jpg

gallery_14004_2363_67105.jpg

gallery_14004_2363_443562.jpg

gallery_14004_2363_104376.jpg

Pozdrawiam,

Debora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mistrzostwo Świata , ja Ty to robisz?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wystawianie takich zdjęć korali ,admin powinien dawac upomnienia . Moze to np mnie (akwa w planach ) doprowadzić do ciężkiej depresji i palpitacji włącznie z zawałem serca . ale mimo wszystko coś pięknego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.