marko12 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Witam. Xenia zarasta mi zbiornik. czy macie jakiś sposób żeby ją wytępić? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
technix zakopane Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 ja mam sposob wyplew ile mozesz z mila checia przyjme:D Cytuj 200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Witam. Xenia zarasta mi zbiornik. czy macie jakiś sposób żeby ją wytępić? Z góry dziękuję za pomoc. Dolaczam sie do pytania wbrew pozorom temat poważny . mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyszka17 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 wrzućcie jakieś fotki jak macie zarośnięte, z ciekawości bym zobaczył bo u mnie nie chce rosnąć dziadostwo ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertG Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 A ja bym sie chetnie dowiedzial co robicie ze tak rosnie, bo u mnie nie chce, jak to mówią macie kryzys urodzaju. Powodenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Ja mam diademę xeniożercę... Skałkę z kilkoma polipami opędzlował zanim znalazłem chwytak żeby go przepędzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 a u mnie diadema żarła briareum... Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Iodine, xenia lubi Jod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 U mnie też nie chciała rosnąć. Zanikała sama z siebie jak miałem wyjałowioną wodę do tego stopnia, że myślałem, że zniknie całkiem Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Spróbuj szlaufem z rurką odessać, tą rurką podrap ją przy skale odnóżu i possij rurę powinna się oderwać przy okazji np podmianki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 W moim akwarium po włożeniu szczepek utrzymywały się tylko kilka dni. Może aurigia podjadała? Po włożeniu do sumpa przynajmniej są i nie marnieją. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marko12 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Oto zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Pincetą próbowałeś? Mozesz przecież oddać, sprzedać bądź wywalić do ubikacji Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2015 Super to wygląda co ci ona przeszkadza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesiu23 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Jesli nie masz zoa to wpusc brzydala. U mnie wykosil najpierw apitazje, pozniej cala xenie nastepnie zoa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Iodine, xenia lubi Jod. Moim zdaniem to jakiś mit. U mnie na początku Xenia marniała, zacząłem dodawać jod i nic nie pomagał. Później przestałem dozować, uznałem że już po Xenii. Nagle ni z tego ni z owego zaczęła rosnąć i teraz zaczyna powoli być problemem. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertG Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Moim zdaniem to jakiś mit. U mnie na początku Xenia marniała, zacząłem dodawać jod i nic nie pomagał. Później przestałem dozować, uznałem że już po Xenii. Nagle ni z tego ni z owego zaczęła rosnąć i teraz zaczyna powoli być problemem. Zgadzam sie z tym jodem. Tez dodawalem, rico zaczely tylko gorzej wygladac, na xenie nie dzialalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie od kiedy ją przyniosłem to rozrosła się trochę (w sumie fajnie wygląda) a potem przestała i od tamtej pory stop, ani lepiej ani gorzej Edytowane 11 Stycznia 2015 przez PrzemasLKR (wyświetl historię edycji) Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marko12 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Jeśli ktoś mieszka w pobliżu Raciążka i chciałby xenie to zapraszam. W zamian chętnie przyjmę inne korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Nie widzę problemu z xenią. Potrafi pokazać się z drugiej strony zbiornika, ale przy ręcznym wyrywaniu odchodzi od skały i już w tym miejscu się nie pojawia więc nie ma żadnego problemu z utrzymaniem jej w konkretnym miejscu zbiornika. Przy wyrywaniu trzeba mocno złapać paznokciami, żeby się nie ślizgała. Polecam jednak takie rękawiczki do czyszczenia kubków odpieniaczy wykonane z szorstkiego materiału. Kiedyś dostałem od lufta ( dzięki luft, bo to jest rewelacja przy czyszczeniu ) i teraz robię to od czasu do czasu z użyciem tej rękawiczki. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Spróbuj szlaufem z rurką odessać, tą rurką podrap ją przy skale odnóżu i possij rurę powinna się oderwać przy okazji np podmianki. Polecam ten sposób. Można kontrolować kolonię. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Nie widzę problemu z xenią. Potrafi pokazać się z drugiej strony zbiornika, ale przy ręcznym wyrywaniu odchodzi od skały i już w tym miejscu się nie pojawia więc nie ma żadnego problemu z utrzymaniem jej w konkretnym miejscu zbiornika. Przy wyrywaniu trzeba mocno złapać paznokciami, żeby się nie ślizgała. Polecam jednak takie rękawiczki do czyszczenia kubków odpieniaczy wykonane z szorstkiego materiału. Kiedyś dostałem od lufta ( dzięki luft, bo to jest rewelacja przy czyszczeniu ) i teraz robię to od czasu do czasu z użyciem tej rękawiczki. Ta xenia od Ciebię rośnie jak szalona . Wpadnij i pokaż jak rwać bo prędzej połamie paznokcie. Próbowałem rwać pęsetą, paznokciami ....zębami się boję. Nijak się nie chcę oderwać od skały. Ostatnio jak byłeś sam się zdziwiłeś jak się rozrasta ....to zapraszam teraz z tą rękawiczką. Edytowane 12 Marca 2015 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Zadzwonię to się umówimy. Przyjadę z tą rękawiczką Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r4ll Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 U mnie mało tego, że rośnie jak koks na syntholu to jeszcze dolabella robi non stop przemeblowanie. Praktycznie co drugi dzień widzę kolejne szczepki xenii w innych zakamarkach akwarium. Jeśli ktoś chce to się podzielę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 z miłą chęcią przyjmę trochę xeni ale tylko i wyłącznie wysyłka wchodzi w grę oczywiście wszystko opłacę Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach