Skocz do zawartości
martinnew

podloze w morskim

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie, przenosze sie z 70 litrow do 150 (hura hura!!!) i zastanawiam sie pomiedzy 3 mozliwosciami: brak podloza, grys koralowy i zywy piasek (mam juz 5 cm warstwy i dodalbym ok 2 cm live sand :http://www.naturesocean.com/bioactive.htm) i teraz pytanie: jakie sa Wasze doswiadczenie z podlozem w Waszych zbiornikach? jakie podloze preferujecie i dlaczego?

pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze podłoże to brak podłoża :) - to moje motto - tylko motto bo nie mam doświadczenia z podłożem w morskim- ale patrząc na to co się dzieje na pewno na początku najlepiej nie mieć podłoża (ty juz masz zbiornik i pewnie czystą skałę). Co tydzień odsysam sporo nieczystości z dna - teraz to sprawa prosta - gdybym miał od razu podłoże pewnie nie zauważyłbym że zbiera się tego tak dużo. Poza tym polecam ruszt pod skałę + pompka tam dmuchająca - wszystko wymywane jest pod przednią szybe i pozniej zbierane szlaufem - a dno świeci czystością.

Podłoże oczywiście mnie kusi ale to chyba póżniej - na razie zarasta glonem wapiennym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to chodzi: sam mam obecnie czysciutki piasek koralowy (mam wrazenie, ze jest pelen roznej fauny), a ostatnio widzialem zbiornik bez podloza i jakos nie potrafilbym chyba tego zaakceptowac (a zona to juz na pewno nie :), z drugiej strony brak podloza=czystosc, ogromny plus. U siebie zauwazylem, ze mimo tego iz moje slimaki zalatwiaja sie dosyc czesto to jednak te odchody ciagle gdzies znikaja, o co posadzam wlasnie piaskowa faune (choc moze sie myle i powody sa inne). Z tego co zrozumialem to metoda jaubert Plenum zaklada istnienie takze filtra podzwirowego, ktory ja wykluczam. Poglady co do Deep Sand Bed sa co najmniej sprzeczne, choc nigdzie nie wyczytalem, zeby powodowal jakies katastrofy w tanku (wydaje mi sie, ze czytalem takie ostrzezenie na pra). W sumie to kosztowo wyjde na to samo, obojetnie czy warstwa Live Sand, czy podloze Knopa. I znow sie zastanawiam co robic :) Niekiedy chcialbym by akwarystyka morska byla troszke, ociupinke prostsza :)

pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem podłoża. Ma być go tyle aby poprawić efekt wizualny. Inaczej, traktuję podłoże jak tło w akwariach słodkowodnych. Sam kilka lat temu doszedłem do tego wniosku, obserwując akwarium swoje oraz znajomych. Tak jak pisałem na swojej stronie widziałem świetne rozwiązanie u kolegi Stasinowskiego(akwarium ~1200l z bardzo dużą obsadą ryb). Dno podwójne i przesiąkające, pokrywają płaskie skałki. U mnie na zmiany było za późno. "Teoretycy" różnie się rozpisują, a praktyka pokazuje swoje. Dla mnie podłoże to bomba ekologiczna. Wielu znam akwarystów z naprawdę długim stażem i zbiornikami od 100l do 3000l. Żaden z nich nie ma podłoża. "Żywa skała" jak najwięcej - to jest dopiero filtr.

Pozdrawiam Waldek

http://www.waldemar1.neostrada.pl

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez od dluzszego czasu poszukuje dna idealnego (jednak nie gołej szyby...). Z obserwacji wynika, ze takiego nie ma... Roznego rodzaju piaski (martwe, zywe), droższe, tańsze, sprowadzone z USA czy z innej czesci swiata po jakims czasie okazują sie jednak niewypałem... Marzy mi sie piekne akwarium z grubym bialym podlozem, jednak przyznaje racje praktykom - ładnie jest tylko do czasu... Wiec moze sprawdzi sie cos takiego?:

Zywa skala (lub tuff wapienny) - ten drugi moze nawet lepszy bo jasniejszy - potraktowane młotkiem dla uzyskania granulacji rzędu ziaren grochu. ok 5 cm takiej warstwy rozsypane na kratce podzwirowej powinno funkcjonowac.. Co Wy na to?

POzdrawiam - Grzegorz S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

White-tuf wapienny raczej nie, byla ciekawa dyskusja nt tufu w akwa morskim, tytul: "jeszcze o glonach", tam znajdziesz odpowiedz dlaczego jednak nie, a pomysl ze skala wydaje sie byc ciekawy, tylko ile by trzeba utluc zeby miec 5 cm takiej warstwy :) chyba jednak pozostaje ten podklad Knopa

pozdrowka Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie przerwać tego wątku. Wszyscy są przeciwni podłożu bo mają system berliński naszpikowany super sprzętem. A ja mam w nano takie niby plenum i jestem zadowolony. Uważam że jak juz mieć podłoże to niech ono spełnia jakąś pożyteczną rolę. Co prawda sprzątanie piasku wymaga trochę roboty i dbałości, ale co to za hobby przy którym się nic nie robi.

Aha. Zbyszku jak masz jakieś linki o plenum po angielsku to podaj na forum proszę.

Cześć

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wyjdzie znowu że jestem odmieniec bo mam podłoże i to w dodatku całkiem sporo - tak w zależności od miejsca od 1 do 5 cm piasku koralowego. Dlaczego sie zdecydowałem ? ano dla tego że chciałem mieć środowisko życia dla "robaczków" i jak do tej pory nie mam problemu z syfem na dnie.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dlugo masz akwarium? Jak masz ustawiona cyrkulacje (przy dnie czy tez nie), jak duze jest akwarium (dlug/szer), jaka obsada ryb i bezkregowcow? masz jakies zdjecie? nie tworzy sie siarkowodor (bable w piachu)? masz jakies zwierzatka grzebiace w piachu? ciesze sie ze znalazlem kogos z podobnym systemem jaki ja planuje, pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To może i ja wtrące swoje 3 grosze.

Do Tomka: co do konieczności super sprzętu w berlinie to nie tak. Każdy ma sprzęt na jaki po prostu go stać. Tam podstawą na której nie należy oszczędzać jest skała. Odpieniacz - byle nie za mały. Światło - moze być samoróba HQI. Pompki cyrkulacyjne - nie przesadzajmy że aż tyle kosztują. Wapń i mikroelementy można dozować ręcznie tak jak w każdym innym systemie.

Jeśli kogoś stać i ma na to ochotę to rozbudowuje system o pełną elektronikę, ale nie jest to warunek niezbędny. Widziałem zbiorniki zupełnie pozbawione elektroniki - zarówno piekne jak i szamba. Ale widziałem full wypasione olbrzymie akwaria - takze jedne były super a inne nie nadawały się do pokazania. Chyba jednak najważniejszy jest człowiek i jego zdrowe podejście do tematu.

Co do plenum. Wielu kolegów sypie po prostu na dno grubą warstwę piachu i żwiru koralowego szumnie nazywając to plenum. Części się sprawdza innym nie. Zależy to po prostu od tego jak jest prowadzony zbiornik.

W prawdziwym plenum natomiast bardzo ważną rolę odgrywa warstwa wody pod żwirem - tam musi!!! być kratownica i siatka. Poza tym mniej więcej w połowie grubości żwiru daje się drugą siatkę aby uniemożliwić penetrację dolnych części żwiru przez zwierzęta grzebiące. Tam po prostu nie ma prawa nic grzebać.

Jeśli więc ktoś je...bie plenum z góry na dół gdyż u niego się nie sprawdziło to niech najpierw pomyśli czy ma naprawdę plenum czy tylko grubą warstwę żwiru.

Co do dna: ja osobiście wolę jego brak. Umieszczam tam clavularię i Xenię. W poprzednim zbiorniku miałem trochę zwiru ale go pomału wybrałem. Całe dno zarosła pięknie zielona clavularia tworząc łączkę. Żaden żwir nie zastąpi takiego widoku. Obecnie po przeniesieniu do większego - clavularia porasta ładnie dno - jeszcze upłynie trochę czasu aż porośnie całkowicie - ale cierpliwość przede wszystkim. Do tego czerwone algi wapienne i piepszyć żwir.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może troche danych:

zbiornik 120 dł x 50 szer x 40 wys. Planowana obsada głównie "robale" plus łatwe koralowce. Aktualnie sarcopythony i sinularie (wszystko ze szczepek i pięknie rośnie i dzieli się) Jakieś nie określone koralowce też (wyrosły ze skały) trzy ukwiałki jednego gatunku (mam gdzieś zapisany w domu) oraz dwa nie zidentyfikowane. Aktualnie sporo różnego robactwa, wieloszczetów, mikro rozgwiazd itp. Cyrkulacja raczej słaba tzn powrót wody z sumpa + 500/h aquaszut 8W + 400/h głowica od filtra (nazwy nie pamiętam)

ustawione na różnych poziomach ale tak by nie drażniły koralowców. Odpieniacz weipro środkowy chyba 2112 jeśli się nie mylę (taki pasował do szafki ale skłaniam się do tezy że mniejszy też by dał radę). mikroelementy ballingiem dozuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do tego, co napisał Tomasz.

Rzeczywiście często plenum dostaje baty od akwarystów, którzy nieumiejętnie je założyli. Chyba często niestety mylone jest z podłożem (którego funkcje też może pełnić), a rzadko postrzegane jest jako system filtracyjny. I notorycznie czytam (nie tylko w polskim usenecie) o tym, że ktoś. kto „sypnął” 5-10 cm żwiru koralowego ma plenum (albo DSB). Żadnej przestrzeni pod podłożem, żadnego wyspecjalizowanego życia w nim (jeżeli miało by to być DSB) – w efekcie bombka się uruchamia i po pewnym czasie jest kataklizm.

Mój znajomy ma 5 lat zbiornik oparty o plenum (żeby śmieszniej było mieszka w Niemczech) i jak u niego czasami bywam, zawsze z otwartymi ustami oglądam jego rafkę. Także nie przychylam się do opinii, że system Juberta to uśpiona pułapka.

U nas najpopularniejsza jest metoda berlińska. Rozumiem i podzielam opinie posiadaczy takich raf o niestosowaniu podłoża. Uważam też, że system ten jest najlepszy dla kogoś, kto zaczyna podróż do słonego raju – zawsze będzie mogło (w teorii) liczyć na pomoc i wsparcie doświadczonych kolegów.

No chyba, że ma chęć do samodzielnego brnięcia w mało popularne u nas rozwiązania. I tego bynajmniej też nie odradzam

Reasumując (IMHO):

Berlin tak.

Plenum tak.

DSB tak (ale chyba nie w Polsce).

Podłoże w berlinie – raczej nie (ale też nie kategorycznie).

Uff będzie tego. :)

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acidex napisal:żadnego wyspecjalizowanego życia w nim (jeżeli miało by to być DSB

zamierzam wlasnie oprzec nowe akwa na DSB, mozesz napisac jakie to zycie? ewentualnie jakis link? z gory dziekuje i pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem niestety akwarium opartego na DSB na własne oczy, więc to, o czym piszę, to dla mnie tylko teoria :)

Widzisz, pisząc o wyspecjalizowanym życiu miałem na myśli organizmy, których maturalnym środowiskiem jest piach na rafach (a nie skała).Część z tego można zobaczyć gołym okiem (np. mini rozgwiazdy), ale większość z nich ma rozmiar poniżej 1 mm. Oczywiście można liczyć na zasiedlenie podłoża przez życie z żywej skały, ale IMHO to nie do końca jest to, o co nam chodzi. I stąd do DSB niezbędny jest zakup żywego piachu, o który u nas ciężko. Tak przeglądając zarówno fora, jak i zawartość e-sklepów, widać, że co pewien czas zachodzi potrzeba odnawiania zasobów fauny w DSB (ktoś to u nas sprzedaje?).

W Polsce ciężko jest nawet o fito, więc porywanie się na DSB w takich realiach...

Ale kto nie próbuje ten nic nie ma :)

I linki

http://www.wetwebmedia.com/deepsandbeds.htm

http://www.rshimek.com/reef/OnlineArticles.htm artykuły dr Shimeka, niestety część już znikła

http://www.reefkeeping.com/issues/2004-07/nftt/index.htm

http://www.mbl.edu/marine_org/marine_org.php?func=browse&myID=D1 całkiem fajna baza danych

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do DSB, to raczej chodzi o to, ze po 1,5 do 2 lat nastepuje zauwazalne "ubycie" piasku i nalezy go wypelnic wlasnie live sand, co do mozliwosci zakupu to rzeczywiscie znam w Polsce tylko jedna firme, ktora tym handluje, no i cena (170 zl za 9 kg) nie jest zbyt zachecajaca, ale jest jak napisales: kto nie probuje ten nic nie ma :)

pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ubycie piasku następuje także w plenum - mamy w końcu doczynienia z jego powlnym rozpuszczaniem w dolnych warstwach.

Co do tej firmy, to czy chodzi Ci może o "żywy" aragonit w rafa.pl? Bo z żywym piaskiem to on nie wiele ma wspólengo.

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Ty? rafa.pl? daj spokoj, ta firma jest........ (wstaw co zechcesz, byle pejoratywnie). Co do tego ich zywego piasku to najbardziej ubawil mnie opis w ich komisie: opakowanie uszkodzone podczas transportu, zapakowano wraz z workiem w nowe opakowanie, kurde, Amerykanska firma, ktora to sprzedaje ma na pakowanie Swoj patent (zastrzezony w US Urzedzie Patentowym), a oni po prostu wrzucili to do worka, zawiazali sznurkiem i gra muzyka :)( zatenm rafie.pl mowie wielkie :)

to firma z Wloclawka (chcesz adres to wyslij mi prv info), powazni goscie, sprawdzilem (o ile moglem), live sand tez oki (przekopalem rozne fora z US na ten temat), szkoda tylko, ze w US kosztuje 22$, a w Polsce 47$ :)

pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zerknij tutaj

http://www.liveaquaria.com/product/prod_Display.cfm?siteid=24&pCatId=403

oferta na żywy piasek 20 funtów (to cosik koło 9 kg) za 75 zielonych.

Także to u nas to chyba nie to. W stanach mają o tyle dobrze, że mogą brać LS z Florydy

http://www.aquatictech.com/livestock.html

1 funt za $ plus koszty pszesyłki lotniczej i pakowania.

Oczywiśie znajdziesz lepsze oferty (te są pierwsze po zagooglowaniu o live sand).

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj spóźniłem się. Z drugim info (uprzedziłeś mnie w wypowiedzi) - dotyczyło produktu rafy (a ta oferta komisowa to ubaw po pachy).

Poproszę o dane firmy na priv.

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszło, wielkie dzięki, zaraz się zapoznam.

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.