Skocz do zawartości
demono1

Diody 3 W

Rekomendowane odpowiedzi

trochę są dziwne te twoje wyliczenia 10+10+10 wyszło 26 W a pobierają ci 58W napisz jakim zasilaczem to zasilasz ??

Byłem zaspany... wcześniej miałem 2x10 i 6x1w i dołożyłem 4x1w = 30w.

Ale faktycznie 58wat mialem z 26w ledów.

Jak dołożyłem 1 diodę 1w wskoczyło na 59.

Zapalając jedynie 2x10w miernik pokazuje 28w.

Zapalacjąc 10x1w miernik pokazuje 32w LOL

a razem 63.

Mierzę takim urządzonkiem:

http://www.conrad.pl...K-uehoCrc3w_wcB

Zasilacz meanwell rs-150-24

EDIT:

Dobra Panowie teraz mam podłączone 2x10, 7x1w.

kanał 1 10w szeregowo

kanał 2 7x1w szeregowo.

Miernik pokazuje 37w.

CO zmieniłem ? Okazało się ze w driverze od 1w, zapomniałem rezystorkami ustawić prąd. i tak przed iody szło 1050mA zamiast 350mA. Po odlutowaniu rezystorków i ustawieniu na 350mA waty zjechały o 20w.

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem zaspany... wcześniej miałem 2x10 i 6x1w i dołożyłem 4x1w = 30w.

Ale faktycznie 58wat mialem z 26w ledów.

Jak dołożyłem 1 diodę 1w wskoczyło na 59.

Zapalając jedynie 2x10w miernik pokazuje 28w.

Zapalacjąc 10x1w miernik pokazuje 32w LOL

a razem 63.

Mierzę takim urządzonkiem:

http://www.conrad.pl...K-uehoCrc3w_wcB

Zasilacz meanwell rs-150-24

EDIT:

Dobra Panowie teraz mam podłączone 2x10, 7x1w.

kanał 1 10w szeregowo

kanał 2 7x1w szeregowo.

Miernik pokazuje 37w.

CO zmieniłem ? Okazało się ze w driverze od 1w, zapomniałem rezystorkami ustawić prąd. i tak przed iody szło 1050mA zamiast 350mA. Po odlutowaniu rezystorków i ustawieniu na 350mA waty zjechały o 20w.

i wszystko ci sie wyjasnilo sluchaj czy ten układ diodowy podlaczyles pod ten zasilacz co napisales ?? On 156W ciagnie czyli to jest maxymalna poc jaka moze wykorztstac tak ? Np.jak bym go podlaczyl 5x10W Diody nie ciagnol by 156w soki ale ja sie nie znam wole sie dopytac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis wszystkie zeczy do zrobienia lampy ledowej doszly wiec zostaje tylko wszysko zlozyc itd... Dzieki wszystkim za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz co kupiłeś :clap:...bo ludzie ciekawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zakupiłem ze strony www.led-byt.pl diody 5W 1500mA tylko teraz jak mam ustawic swiecenie odrazu tyle samo co t5 czy stopniowo co tydzien godz. ??

napisz co kupiłeś :clap:...bo ludzie ciekawi

tak jak na pw napisalem ci to tutaj tez napisze

1.http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XT-E-Royal-Blue-1W-5W/208  

2.http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XT-E-CoolWarm-White-1W-5W/209  biały zimny

3.Radiator A4463

4.Profil WIDE + klosz + zaślepki

5.Przewód YTDY 2x0,5mm2 3m.

6.Przewód zasilający

7.Zasilacz 60W

8.Klej termoprzewodzącył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamawiam na próbę te z dolnego linku tylko12000k, gość powiedział że te 15000k w połączeniu z rojal będą dawać za bardzo na niebiesko,biorę jeszcze chybrydy na osobny panel a do akwa córki zrobię z 1 watówek ...i dopiero będę miał porównanie

wszystkie biorę z power led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamawiam na próbę te z dolnego linku tylko12000k, gość powiedział że te 15000k w połączeniu z rojal będą dawać za bardzo na niebiesko,biorę jeszcze chybrydy na osobny panel a do akwa córki zrobię z 1 watówek ...i dopiero będę miał porównanie

jak tam wolisz wxzesniej opisal to olek tu pogadaj z nim on ma chyba na tych co ja diodach belke sam mi doradzal

Napewno bede za jakis czas robil druga belke i pewno na tych samych co teraz ale mysalem o 3 w ale to sie zobaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem po wczorajszych i dzisiejszych testach i te na 13000-15000K są OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napiszcie jeszcze jaki daliście stosunek białe/niebieskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... z moich testów - subiektywna ocena możliwości kombinacji kolorem - 20szt RB, 6szt. B, 12szt CW 13000-15000K :)

myślę jeszcze nad dodaniem UV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem po wczorajszych i dzisiejszych testach i te na 13000-15000K są OK

x

chodzi ci o te 5w xt-e ? 1500ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napiszcie jeszcze jaki daliście stosunek białe/niebieskie

6 sztuk royal blue 5W + 4 sztuki white 5W

ja mam z tych zrobione 50 W 6 niebieskich i 4 biale , troche drozsze sa

http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XT-E-Royal-Blue-1W-5W/208

http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XT-E-CoolWarm-White-1W-5W/209

I musialem zamontowac chlodzenie bo 60cm radiator i 10diodek 5W daje 50W grzeje sie ostro :/ mysalem ze mnie to ominie ale pewno bylo by tak przy 3W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... hmmm - jesli chodzi o chłodzenie - ja się nastawiłem na pasywne

Belka ma 120 cm dł i około 17 cm szer., dwa duże radiatory itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To masz dobrze pytanko do was czy po dolozeniu do t5 ledow lub samych ich ryby np chowaja sie ? Chodzi mi o hepatusa teraz swiatlo bardziej jaskrawe jest i on tylko na jedzenie wyplywa i potem do groty .Czy sie nie martwic i musi sie przyzwyczaic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze pytanie mam,kupiłem szybki maskujące wkladane w profil Wide, wg.sklepu kradną 5%światła,soczewki następne 5% stosujecie te osłony czy swiecicie bez nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze pytanie mam,kupiłem szybki maskujące wkladane w profil Wide, wg.sklepu kradną 5%światła,soczewki następne 5% stosujecie te osłony czy swiecicie bez nich?

Ja mam zamontowane zobacze za jakis czas co sie bedzie dzialo zawsze mozna je zdiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profil Wide kleimy do radiatora klejem termo, tylko czy on nie puści pod wpływem temperatury, przykrecales go jeszcze na śruby,to samo z diodami

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profil Wide kleimy do radiatora klejem termo, tylko czy on nie puści pod wpływem temperatury, przykrecales go jeszcze na śruby,to samo z diodami

tak kleimy najpierw diody robimy takie placki jak juz diody sie przykleja to potem reszte tak rozprowadz pod profilem jak sa diody poruszaj i przycisnij ja jeszcze na konce dalem po jednym wkrecie zeby docisnelo mocno odstawilem do wyschniecia i koniec :) jak juz diody przykleily sie dobrze to trzeba bylo jeszcze przed tym klejeniem do radiatora polutowac przewody zeby bylo na gotowo :) kolory na diodach xt-e super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) kolory na diodach xt-e super

Tylko można zapomnieć o ładnych fotkach oddających ten efekt :p

Klejcie diody bezpośrednio do radiatora zdecydowanie lepszy odbiór ciepła będzie, niestety nawet najlepsze kleje termo nijak sięmają do przewodności aluminium.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko można zapomnieć o ładnych fotkach oddających ten efekt :p

Klejcie diody bezpośrednio do radiatora zdecydowanie lepszy odbiór ciepła będzie, niestety nawet najlepsze kleje termo nijak sięmają do przewodności aluminium.

za jakis czas bede robil kolejna belke i zrobie do radiatora :) jak narazie czekamy na przyrosty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko są dwie strony medalu-klejąc diody bezpośrednio do radiatora mamy lepszy odbiór ciepła,ale brak możliwości estetycznego wykończenia szybką i końcowymi zaślepkami jak w profilu wide,poza tym w profilu można ładnie zamaskować okablowanie.

Diody 3w zrobie tak jak kolega demono na wide, a10w zrobię bezpośrednio na radiatorze bo na pewno temperatura będzie wysoka.

Jak to ogarnę to pokaże co wyrzeźbiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko są dwie strony medalu-klejąc diody bezpośrednio do radiatora mamy lepszy odbiór ciepła,ale brak możliwości estetycznego wykończenia szybką i końcowymi zaślepkami jak w profilu wide,poza tym w profilu można ładnie zamaskować okablowanie.

Diody 3w zrobie tak jak kolega demono na wide, a10w zrobię bezpośrednio na radiatorze bo na pewno temperatura będzie wysoka.

Jak to ogarnę to pokaże co wyrzeźbiłem

ok czekamy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.