jaro1970 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 W załączeniu zdjęcie jak wygląda koral po przebywania w nim dwóch czarnych blazenków bardzo ruchliwe Normalnie jest pięknie rozwinięty a po tym jak się ocierają bardzo się wybrzuszył i pochował. Czy może mu się coś stać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Pewnie że może,mogą go poprostu zamęczyć.Kup im ukwiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beard Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Pomysł z ukwialem niezły. Tylko, że nie jest pewne, że się do niego przeprowadzą; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Raczej na 100%,po jakimś czasie,jeżeli w akwa nie ma nic oprócz Funghi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 dzięki za odpowiedź, dzisiaj się tak schował 3 razy potem wrócił do siebie, ale to ryzyko Za bardzo spodobał się im ten koral .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beard Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Widziałem blazny, ktore jezeli znalszly sobie juz domek (m.in sarco, xenie i cos jeszcze nie pamiętam) to mimo dołożenia ukwialu nic sie nie zmieniało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Generalnie Heliofungia to bardzo trudny koral, sądząc po glonach na zdjęciach akwarium jest niedawno zalane. Sam kiedyś zaryzykowałem i niestety to był błąd. Powodzenia.. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 To raczej nie błazenki go zamęczyły a złe warunki w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mslawek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Widziałem blazny, ktore jezeli znalszly sobie juz domek (m.in sarco, xenie i cos jeszcze nie pamiętam) to mimo dołożenia ukwialu nic sie nie zmieniało. no właśnie u mnie się tak dzieje, błazny od prawie roku mieszkają w euphylii, aż od około 2 tygodni jeden z nich próbuje się przenieść do axifugi męcząc ją strasznie. Zauważyłem że da się go oduczyć tego powoli przeganiając w inne znacznie dalsze miejsce (ja to robiłem powolutku manipulatorem w stronę ukwiała) po tym zabiegu uciekał z axifugi w stronę ukwiała (ale nie wskakiwał do niego) jak tylko podchodziłem do zbiornika. Później miał mnie gdzieś, ale dlatego że przeganianie zrobiłem raz i krótko. Wydaje mi się, że jakby parę razy ale ostrożnie i powoli (żeby nie stresować za bardzo ryby) powtórzyć odganianie to by się nauczyła. Widzę, że postawiłeś heliofungię na skale, nie spada ci z niej? moja od czasu do czasu się przemieszcza. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez mslawek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 300L (120x50x50) front i boki z OW + sump 100L Odpieniacz Deltec MCE600 (na czas dojrzewania) WhiteSkim200, cyrkulacja 2xtunze 60856045, Lampa LED 240W DIY od Tomasza, dolewka AM SP3000, obieg: NJ4500 Jebao DC6000 Start 13.12.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Debora Witam Akwa mam dwa miesiace i akurat w tym miejcu sa glony w rzeczywistosci wyglada skala lepiej parametry ok heliofungia byla super caly czas od 3 dni mam blazny i nie wychodza z niej po chwili wraca juz pieknie na pompowana Edytowane 19 Stycznia 2015 przez jaro1970 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Zdarza się, że błazenki zbajdują sobie nawet kilka korali w zastępstwie ukwiału, moje np. siedzą na zmianę w Euphylliach. Na nie nie ma po prostu reguły, aczkolwiek niemal pewne jest, że kiedyś znajdą coś dla siebie, obojętnie czy to są hodowlane czy dzikie, Co do tej Heliofunghi, przestawiłbym ją na piasek, po drugie poszukał jakiegoś korala który ma sznasę odciążyć ją z roli niańki dla błaznów. Błazny często wchodzą w Helio, Helio to dość wrażliwy koralowiec, pewnie takie molestowanie mu nie sprzyja... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Wyssaly mi go całkiem zdjęcie przed i po a to były 3 dni bo potem go zostawiłem siatka by nie mogły dojść chyba nie da się podzielić heliofungi by coś uratowac?? Blazenki zbóje,leżą, ssią jak piers macki, Walczą ze sobą i szaleją w ukwiale (dla Wolf dzięki za dobry zakup) Tylko co z moją heliofu? HELP Edytowane 22 Stycznia 2015 przez jaro1970 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 moim zdaniem to koniec helio....i tal jak wyzej pisali przez parametry pewnie a nie przez blazny Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2015 Wydaje mi sie ze nie parametry jak tylko wsadzilem blazny to moment byly przy helio zawsze byla idealna blazny strasznie ruchliwe jak mialem paramety zle mg 1500 no3 20 to helio wygladala przepieknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gajcy Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2015 u mnie było to samo w 3 tygodnie prawie zamęczyły heliofungię . Pozbyłem się błaznów i helio jest teraz średnicy 20cm okaz zdrowia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2015 Piekna moja coraz gorzej szkoda mi korala 20 cm na zywo musi robic wrazenie Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gajcy Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2015 i jak helio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 co tam słychać u korala,odżył? ukwiał rośnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 Helifungia niestety padla byla naprawde ladna wykonczyly ja blazny ukwial zyje blazny caly czas w nim siedza czarne jednak sa ladne a jak Twoj sarco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 szkoda korala sarko doszedł do siebie i super wygląda,jasno kremowy odcień błazny takie jak moje są w AS ale czynne mają do ósmego potem 3 tygodnie przerwy,jak chcesz kupić to musisz się pośpieszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 Ja mam te czarne samica ukwialowi z geby jedzenie wyciaga taka suka a Twoj sarco jest fluo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 fluo mam zielonego, łeb 15cm. jeden jasny brąz z długimi polipami łeb 15cm. i ten kremowy 10cm. przed wczoraj oglądałem w AS bardzo ładnego z pofalowanym łbem tylko nie wziąłem tyle kasy,ale przy okazji jak będę to go kupie muszę dokupić jednego błazna bo bokserka dorwała najmniejszego i mam nie do pary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro1970 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Ale w AS nie maja juz fluo pytalem dzisiaj widzialem na filmiku tego zielonego masz pieknego Edytowane 5 Lutego 2015 przez jaro1970 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 niestety,próbowałem zrobić film trzema telefonami,aparatem,kamerą,tabletem i albo prześwietlone albo nie łapie kolorów albo ja nie umie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 a próbowałeś ustawić balans bieli i kompensację ekspozycji? Powinno się dać ustawić ręcznie, wtedy metodą prób i błędów coś tam osiągniesz. Co to za kamera? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach