Skocz do zawartości
Dan86PL

Pudełko przelewowe (overflow box) za grosze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zbiornik 53l ( http://nano-reef.pl/topic/70642-525-l-50x30x35-nano-rafa/ ) i chcę go połączyć z sumpem 30l. Jedyną opcją z tego co się orientuję jest w moim przypadku pudełko przelewowe. W sklepie takie pudełka jak wiecie kosztują około 300zł, forumowe DIY prawie 200. Moja natura skąpca, nie pozwala mi wydać tyle kasy na kawałek plastiku. ;]

Czy ktoś może udostępnić jakiś projekt overflow boxa do pompy obiegowej około 500l/h? Wyczytałem, że pompa 10 krotność pojemności zbiornika, więc zakładam 500l/h powinno być ok. Czy mogę zrobić takiego overflow boxa z rurek pcv i węża?

Cały problem polega na tym, że do końca nie rozumiem jak ta woda jest zasysana i jak jest regulowany jej poziom... To sprawia, że nie jestem pewien w jakie pierdółki muszę się zaopatrzyć aby takie pudełko zrobione z samych rurek pcv albo rurki w kształcie U i 2 pudełek mi prawidłowo działało. Myślę o czymś takim jak tu -> http://www.melevsreef.com/node/1230

a9f9333923ca.jpg

Nie wiem tylko jak to się stało, że w całej tej rurze jest woda... Większość na tym forum robiła odpowietrzenie. Tam tego nie ma. No a z tego schematu -> http://www.melevsree...es/overflow.jpg

82b90667e578.jpg

wynika, że właściwie z rurek PCV można takie coś zrobić. Czemu więc tak wiele osób robi właśnie pudełka z pleksi albo kupuje sklepowe a nie stosuje rurek i kolanek albo 2 pudełek połączonych rurką w kształcie U?

Edytowane przez Dan86PL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem tylko jak to się stało, że w całej tej rurze jest woda... Większość na tym forum robiła odpowietrzenie. Tam tego nie ma.

Jak masz wąską rurkę, to nie potrzebujesz odpowietrzania bo woda płynie przez nią tak szybko, że porywa bąbelki powietrza i sie samo odpowietrza. W szerokim pudełku woda płynie wolniej i dlatego może się zapowietrzać. Tak mi sie wydaje.

Co do robienia odpowiednika pudełka z rurek to owszem da się, ale nie wygląda to zbyt ładnie bo trzeba trochę pokombinować i dużo rurek widać. Kwesta estetyki. Ładne pudełko wygląda dużo lepiej.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie na takiej jechałem półtora roku

overflow1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. W sumie to nie ma co myśleć za dużo tylko trzeba się wziąć do roboty i przekonać na własnej skórze. :) Jutro po pracy zaliczam LeroyMerlin biorę kolanka i wąż, kupuję pompę obiegową i robię testy. Filmiki, zdjęcia, opisy i moja wyobraźnia nie współgrają ze sobą tak jakbym sobie tego życzył i wątpliwości pozostają :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I się sprawdza idealnie Darku. Ja już rok na takiej śmigam i jest git, żadnych zapowietrzeń itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pompa obiegowa do twojego akwarium 1000 l/h bo ta pompa 500l/h będzie tobie ledwo sikać.Straty na podnoszeniu i wyjdzie około 250 l/h ja w swoim mam dwie pompy Eheim 1000l/h i New Jet 800l/h w akwarium 60 l + sump 25 l.Na New Jet jest podpięta lampa UV.Polecam pompę Eheim compact 1000l/h jest cicha i nie droga.

Edytowane przez jimi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudelko przelewowe ma tez grzebien, przez ktory zbierana jest brudna woda powierzchniowa z akwarium. Takze przed wejsciem do rurki trzeba tez cos podobnego wymyslec (jakis balkonik itp).

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma zaciągać z powierzchni, to rurka pod wodą musi być odpowiednio długa, żeby się nie zapowietrzało.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma zaciągać z powierzchni, to rurka pod wodą musi być odpowiednio długa, żeby się nie zapowietrzało.

O grzebieniu to wiem. Jest łatwe do zrozumienia, że zapobiega wpadaniu niepożądanych obiektów :). Chodzi mi bardziej o rzeczy, o których pisze rysio. Po co te rury takie długie i czy mogę to zrobić ze zwykłego odpowiednio pozaginanego węża?? I bez tej części, którą skreśliłem. Czy ta część jest niezbedna? Jeżeli tak to do czego służy??

a3f42afc4f5b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki przelew a baniaku i nie polecam. Od razu mówię że prawidłowo skonstruowany. Generalnie cały czas siorbie i zaciąga powietrze z wodą. Lekarstwem było dodanie zaworu na spływ żeby poziom wody był nad wlotem, siorbania nie było ale kłopoty z rozruchem i w ogóle jeden spływ z baniaka i to jeszcze z zaworem i bez rewizji to proszenie się o kłopoty w przypadku zapchania.

Wywaliłem te rurki i zakupiłem pudełko przelewowe do sklejenia od kolegi "Facta". Tanio i dobrze a na rurkach to pozorna oszczędność bo i tak to wywalisz.

Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium

Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249

Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/

f885507dbdc1ce88adc3bf6fd57aba38u787a691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurki wg mnie za bardzo szpecą. Obecnie skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu ->

czyli 2 pudełka połączone rurkami. Za Twoją radą Rumun dam zawór na spływ, rewizję i powinno hulać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rewizje nie dawaj zadnego zaworu, w koncu to ostatnia deska ratunku gdyby splyw kiedys nie wyrobil.

A tak swoja droga, to zastanawiam sie, co powoduje, ze wiele osob nie da zbiornika do szklarza, ktory wywiercilby otwory ?

W zasadzie te opisane problemy sa przez to juz wczesniej zaprogramowane i obawiam sie, ze wyglad calosci bedzie jak mojego 40 lat temu z gupikami, no bo jak bedzie miedzy koralami wygladal taki powyginany waz ? :dizzy:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rewizje nie dawaj zadnego zaworu, w koncu to ostatnia deska ratunku gdyby splyw kiedys nie wyrobil.

A tak swoja droga, to zastanawiam sie, co powoduje, ze wiele osob nie da zbiornika do szklarza, ktory wywiercilby otwory ?

W zasadzie te opisane problemy sa przez to juz wczesniej zaprogramowane i obawiam sie, ze wyglad calosci bedzie jak mojego 40 lat temu z gupikami, no bo jak bedzie miedzy koralami wygladal taki powyginany waz ? :dizzy:

Zawór chcę dać na spływ. W sumie nie wiem po co on, co nim się reguluje ale tak radzicie. Rewizje dam bez zaworu. Nikt nie pisze o zaworze na rewizji (mam nadzieję, że dobrze odczytuję słowo "rewizja" - czyli, że ta rurka 2 awaryjna na spływ?). Będzie estetytycznie, bo będą 2 pudełka + wąż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiesz rewizję. Zawór jest po to żeby rura ponad zaworem była wypełniona wodą i nie siorbała, no i do regulacji poziomu wody w Koninie, pudełku itp.

Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium

Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie oszczędność ;D ja teraz nie widzę żeby zrobić baniaka bez komina.

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze chciałem zapytać jak to pudełko zewnętrzne połączyć z wężem, który będzie odprowadzał wodę do sumpa? Jakiś śrubunek? Jaki konkretnie? Jak z nim wąż połączyć, żeby było 100% szczenie i pewnie?

Takie szybkozłączki by się nadały? http://allegro.pl/sz...5001433019.html

http://allegro.pl/szybkozlaczka-srubunek-osmoza-1-4-1-4-wezyk-gratis-i4958714551.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie te średnice panie. Spływ musiałbyś mieć z 20pare mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam przy 250l mam pudelko od kolegi Facta i bardzo zadowolony jestem sam skleilem nie zapowietrza sie juz od czasu montazu, zero problemow a i cena ok:D przynajmniej mam pewne bo pudelko diy raczej bym nie ryzykowal

200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie końcówek nibco z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym do tego uszczelka i juz, średnica 3/4 cala znajdziesz w castoramie

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tigr ja wiem, ale się obawiam, że jak nasunę na tą niegwintowaną część,

fde3d0638fe9.jpg

która będzie wystawała od dołu z pudełka wąż i zacisnę go zaciskami to mi może się poluzować/ześlizgnąć... O to chodzi, że chciałbym zwykły gumowy wąż wykorzystać do odprowadzania wody, a nie te głupie sztywne białe rurki... ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zaciśniesz opaską metalową to nic Ci się nie zsunie mam tak u siebie przez ponad 2 lata, z resztą w jednym miejscu mam na trytycce i nie ma bata że się samo zsunie ;)

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba już wszystkie znaki zapytania mam za sobą. Dzięki Panowie za pomoc. Jak zrobię swoje eleganckie pudełko przelewowe DIY, to się nim pochwalę, chyba że zdecyduję się jednak na kaskadę FZN-3 zamiast sumpa... ;] Z tym, że ten pomysł wyrzuciłem sobie z głowy, bo mam FZN-2 w słodkowodnym i jest tak głośna, że nie wyobrażam sobie spać przy niej... Może przy okazji ktoś polecić jakąś dużą i bezgłośną kaskadę zanim zdecyduję się ostatecznie na sump?? :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przepraszam, bo jeszcze chciałem zapytać o jedną rzecz. Jak w tym pięknym akwarium, które mi się 2c36d9ca99ae.jpg

bardzo podoba https://www.youtube....Q-VdJhQk4 zrobione jest to połączenie z sumpem? Widać tylko wlot i wylot rur. Czy tam jest dziura do odpływu zrobiona? Ja też tak chce. Da się w moim tak zrobić?

3bccf5926299.jpg

Czy w moim mogę dziurę wywiercić? Jeśli tak to jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.