Skocz do zawartości
Krzysiek31

Problem z grzybkami discosma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku dni moje wszystkie discosmy są pozamykane . Euphillia , rhodactisy wszystko pięknie pootwieranie że aż miło . Jakie mogą być tego przyczyny ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze dopóki nie opiszesz zbiornika + parametrów oraz nie wstawisz fotek to nikt nie bedzie w stanie Ci pomoc.

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik 60 litrów czas zalania jest na przełomie 7-8 tydzień . Mam tam trochę grzybów discosma, ephyllie, rhodactis , xenie . Z obsady to 2 krewetki , 2 ślimaki i 2 błazny. Testy ponowne wykonam dziś wieczorem a grzyby wyglądają tak:

https://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/537/JTTwX1.jpg

Testy

Kh-14

No3-3,5

PH-8

NO2- 0,025

NH3- 0

PO4 - 0,02

Edytowane przez Krzysiek31 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO2 nie powinno być w ogóle, kH za wysokie - jaką sól używasz?

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda duzego doswiadczenia nie mam, ale u mnie jak poziom zasolenia wzrosie grzybek tez sie zamyka. Zasolenie rzedu 1,022 jest ok a wystarczy ze wzrosnie do 1.025 to juz rozmiar sie zmniejsza. Tak sie juz przyzwyczail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie jest zasolenie i czym mierzysz? Bo jeżeli mówimy o red sea niebieskiej (nie coral pro), to tak wysokie KH jest raczej niemożliwe do uzyskania. Obstawiam, że przesoliłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolej wody, i zmniejszysz zasolenie. Grzybki są wytrzymałe, i całkiem nieźle znoszą nasze błędy. Ja mam ich plagę i już różne cuda robiłem by się ich pozbyć, jakoś nie wygrywam tej walki.

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim cokolwiek dolejesz napisz co ten splawik wskazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś utrzymywać mniej więcej: 35ppt, 1.026 SG lub 1.023 density. Spławik prawdopodobnie mierzy density.

Pokaż jaki masz salimetr.

Edytowane przez Lurthel (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Splawik mocno podobny do mojego, ja z utrzymuje na polowie podzialki z zielonym pole, i jest ok. Jesli juz jest ponizej to za duzo. Chociaz ja uzywam innej soli, ale i tak wydaje mi sie ze za slono masz dolej wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale nawet na tym splawiku, poziom 1,030 jest poza zielona skala. Dlaczego takie wysokie zasolenie ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie dolewasz słonej wody w miejsce odparowanej?

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz nauczkę, żeby zawsze sprawdzać co podmieniasz ;) Teraz wyrównuj RO, tylko bardzo powoli, nie wszystko na raz.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozamykaly sie po "dolewce" ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , miałem operacje i nie miałem siły bawić sie ze swoją wodą i robię dolewkę na gotowcu . Teraz juz zdrowie wraca wiec ogarniam baniak

Czyli co pomalutku RO aż spadnie ??

Edytowane przez Krzysiek31 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.