Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 i żadnej kryki ? akwa takie młode i monipory ? Montipory wsadziles chyba po 2tygodniach-nie jest to jakos super wczesnie jesli chodzi o czas.Ale jesli chodzi o parametry... eh. Na tym etapie lepiej zadbać o parametry a potem wprowadzać życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 Parametry prawie od samego początku bardzo stabilne małe skoki po wożeniu nowych stworów a tak stoją w miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 PO4 - 0,2 To jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) jak obiecałem kilka fotek ale jakoś mi nie wychodzą na żywo wszystko lepiej wygląda jutro jak ogarnę się z rana to wstawię kilka lepszych fotek Edytowane 4 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Ooo widzę nowe rybki :-) Błazenek jeszcze nie w ukwiale? :-p Mandaryn wcina mrożonki? Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 w sklepie mówili że tak ale ja jakoś nie widzę więc trzeba będzie mu podawać pod pysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ale mowili czy pokazali? Gorzej jak na Twoj widok ucieknie w skale... Wtedy w tak mlodym baniaku bedzie zaglodzony trupek. by Lumia 925 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) do akwa trawił piasek woda jeszcze troszeczkę mętna ale do wieczora powinna się wyklarować a i zapomniał bym od arnika wziołem quadri i na następny dzień podzielił się Edytowane 8 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 8 Marca 2015 Fajnie ułożona skała Ci powiem :-) Brzydal kawał rybska :-p Z piaskiem od razu lepiej Pozdro Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) dzisiaj woda już prawie klarowna zrobiłem testy i tak NO3 prawie nie wykrywalne PO4 0,05 PH 8 poniżej fotki akwa i ulubiona rybka mojej żony zdjęcia robione telefonem więc jakość słaba Edytowane 9 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) jakiś czas temu coś wyskoczyło na górnych częściach skały dino cyjano nie mam pojęcia próbowałem identyfikować ale co akwa to inaczej to wygląda już chciałem zacząć działać ale ani nie przybywa ani nie ubywa tego świństwa poczytałem kilka wątków o dino i cyjano i myślę że zastosuję się do rad starych wyjadaczy i puki co nic nie będę robił ponieważ akwa jest młode i może jeszcze dojrzewa poczekam i zobaczę, co się da to jakoś odessam metodą grawitacyjną przez watę do sumpa na korale to coś nie wchodzi siedzi tylko na gonych partiach skały będę obserwował poniżej fotki może ktoś coś napisze Edytowane 10 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 Mi to wygląda na dino i troszq cyjano. odsysaj i powinno być git. masz młody baniak, dojrzewanie wg mnie trwa troche dłużej jak 2 czy 3 msc. Wg mnie z tego co widzialem u mnie faktycznie stabilnie było po ok roku :-) Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 ... kilka korali już ledwo dycha więc zacznij działać. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 ... kilka korali już ledwo dycha więc zacznij działać. PK nie widzę aby jakiś koral dogorywał nawet widzę przyrosty wszystko się pompuję i wydaje się być ok parametry w normie i na korale to nie wchodzi narazie odsysam ok 2x w tygodniu woda już klarowna wszystkie stwory pływają i wydaje się że wszystko idzie ku dobremy kolorki pod aktyniką mega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 ... kilka korali już ledwo dycha więc zacznij działać. PK Dokładnie tak. Sps z tyłu ledwo zipią. A mówiłam,żeby zadbać o wodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Myśle że przy takiej używajnej brudnej skale cieżko zadbać o wode. parametry pewnie tańczą kankana i wiele na to nie poradzi. Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Niestety z dino jest tak że jak występuje na skale to zaczyna zatruwać korala od dołu ale w przypadku oderwania się gluta i przyczepienia do zdrowej tkanki np. w górnej partii to zacznie się jego destrukcja właśnie w tym miejscu. Na twoich montiporach widać to jak na obrazku. A to że masz na nich przyrosty to normalne - montipory które posiadasz to najłatwiejsze sps'y pod słońcem. PK Edytowane 12 Marca 2015 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 mam takie pytanie od 2 tygodni mam krewetkę czyszczącą tydzień temu miała wylinkę dzisiaj rano zauważyłem że miała mastępną czy to dobrze czy żle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) dzisiaj zaobserwowałem że brązowe gluty z bąbelkami powietrzem odchodzą w dość szybkim tempie chyba samo sobie pójdzie nic nie robiłem tylko odsysałem ok 2 razy wieczorem wstawię fotki dla porównania koraliki pięknie się pompują i mają piękne kolorki narazie wszystko ok jak to mówili koledzy nic nie robić tylko czekać i jak najmniej łapska do baniaka Edytowane 17 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz36 Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Wszystko się wyprostuje , tylko nie wykonuj nerwowych ruchów , cierpliwość to podstawa A z tym palethoa , jeśli go jeszcze masz uważaj, bo to rośnie jak chwast, i bardzo ciężko to potem wyplenić (i podobno bywa bardzo niebezpieczne ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) palethoa już nie ma pomyślałem że w przyszłości nie będzie na tego korala miejsca na dzisiaj akwa wygląda tak 1, 2, 3 zdjęcie mam pytanko czy ukwiały tego samego gatunku mogą się poparzyć? jeden ukwiał przywędrował do drugiego jakieś 2 dni temu i pięknie się pompował był dwa razy większy od tego drugiego teraz sflaczał co widać na foto poniżej (zdjęcie 4) ten z prawej co może mu być ? Edytowane 17 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) z quadri wszystko ok dałem mu dwa dni temu kawałek krewetki koktailowej do gęby wczoraj się pokurczył i sflaczał wieczorem coś czarnego smolistego wydobywało się z niego a dzisiaj już jest znowu ogromny myślę że dostał papu skurczył się żeby strawić następnie wydalił i znowu się rozwinął żeby coś złapać potem wrzucę fotki Edytowane 18 Marca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 przeszło trochę mini plag ale chyba idzie ku dobremu porostu nie grzebałem w akwa tylko czekałem na dzień dzisiejszy wygląda tak komentarze mile widziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) mała aktualizacja doszedł garbik niebieski piżamka i kilka ślimaków piaskowych oraz globus który nosi wszystko na sobie Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Fajny baniaczek, ale te patyczaki po prawej u góry za chwilę zaczną się zwalczać wzajemnie. Nie myślałeś nad parką mandarynów zamiast jednego? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach