peterbart1976 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 patyki są na podstawkach więc jak się rozrosną zawsze będzie można je przestawić albo oddać na drugiego mandaryna jeszcze trochę czasu bo jedzenia w skale jeszcze brakuje chociaż tego nauczyłem jeść mrożonki a swoją drogą jak rozróżnić samca od samicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Z tego co czytałem to samiec ma pierwszy promień płetwy grzbietowej silnie rozwinięty - bardzo długa płetwa grzbietowa (ta w kształcie miecza). Samice i młode osobniki mają ją krótką Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) jeżeli kogoś interesuje to po tygodniu od ostatnich fotek wygląda tak nadal nie zrobiłem podmianki wody\w akwa staram się nie grzebać parametrów nie mierzą tylko zasolenie ( po co się denerwować) obserwuję zwierzaki i jak coś zauważę to będę działał myślę że metoda stara jak świat NICNIEROBIENIE jest najlepsza w początkach Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Fajny baniaczek. Ja tu do Ciebie lubie zaglądać Piotrek ;-) Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 dzięki Paweł ale jeszcze nie ma co podziwiać co tam u ciebie wyszło wszystko tak jak chciałeś ? no i muszę zainwestować w jakiś porządny aparat bo telefonem to lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 jednak dzisiaj w związku z wcześniejszym powrotem z pracy wykonałem podstawowe tety bardziej dla pokazania że metoda NICNIEROBIENIA działa w 100% niż ze strachu że coś nietak wydaje mi się że trzeba poprostu obserwować i jeżeli nic się nie dzieje to nie grzebać i tak: sasolenie 1,025 NO2- 0 NO3- 2 (salifert) PH- 8 (może trochę mało ale jest tak od początku) PO4- 0,2 rybki karmię suchym i mrożonkami ( 1,5 kostki dziennie ) 2x po 0,75 kostki koraliki dostają Coral Food z AF jak w instrukcji no i dla reszty stworów 1 ml VSV a i jeszcze globus strasznie rozrabia wszystko co nie przymocowane przewraca i jeżeli się da to zabiera na grzbiet nawet nosi briareum na sobie ale skałę czyści perfect. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) mój globusik który nosi dosłownie wszystko łącznie z małą monti Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2015 I właśnie dlatego zdecydowałem się na diademe Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) mała aktualizacja chyba jutro zrobię małą podmiankę ok 10 L tak jak pisałem wcześniej nic nie robię tylko leję VSV 1ml na dobe dzisiaj dotarły stwory od koleżanki z forum tzn wężowidło (strasznie kudłate) błazenek (są trzy jak się dobiorą to jeden zostanie przekazany) dwa kraby rozgwiazda piaskowa oczywiście ta stwory jak to żona powiedziała "kupiłeś i nic nie widać" ale tak to jest mają sprzątać plagi odeszły w 99% skała czysta (dzięki globusowi ale rozwałkę to potrafi zrobić musiałem wszystko poprzyklejać) na dzień dzisiejszy wygląda to tak Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) dawno nie pisałem bo nie ma o czym nic się nie dzieje tzn parametry cały czas w normie wszystko żyje i się pompuje załączam fotki dla tych co śledzą temat trochę szkoda że tak mało MB na 1 załączany plik przy zdjęciach trzeba strasznie psuć jakość Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Coraz lepiej to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) dzięki tym lepiej to słyszeć bo nic nie grzebię w akwarium Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) dawno nic nie pisałem bo nie było oczym ostatnio wyskoczyło trochę zielonych kępek glonów trochę briopis i troszeczkę cyjano woda ma NO3- 25 (salifert) i PO4- 0,1 (JBL) plagi (małe) staram się je kontrolować zapewne są wynikiem słabej jakości wody na TDS 006 więc wszystkie media do wymiany przeczyściłem pompy cyrkulacyjne i myślę że będzie dobrze mam zamiar również zmniejszyć karmienie ( 2 kostki na dobę teraz) poza tym akwa ma dopiero 3 miesiące więc ma prawo jeszcze troszeczkę dojżewać Edytowane 9 Maja 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) witam dawno nic nie pisałem bo nie było o czym jak widać na 4 zdjęciu w poprzednim poście tam gdzie rosną patyczki jest prawdopodobnie briopis na razie nic z tym nie robię tym bardziej dość szybko odchodzi i jest tego coraz mniej(zdjęcie nr 2) ale pojawiły się inne glony zielone po południu wrzucę fotki do identyfikacji i tu moja prośba co robić? mniej świecić? lać bakterie? czy czekać? (zdjęcie nr 3) pojawiło się cyjano ale jak pisałem wyżej media w RO zostały wymienione i teraz TDS 001 myślę że to było przyczyną , zobaczymy czas pokaże cały czas kieruję się zasadą mało grzebać więcej czekać i myślę że to przynosi efekty akwa ma dopiero 3-mce więc jak piszą w innych tematach jeszcze na pewno dojrzewa myślę nad pozbyciem się globusa bo na prawdę co drugi dzień coś muszę przyklejać ale szkoda mi tych pięknie wyczyszczonych do białego skał Edytowane 21 Maja 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) jak obiecałem fotki powyżej jak myślicie co robić z tymi zielonymi kępkami? bo briopis samo odchodzi a cyjano zobaczymy Dzisiejsze testy zasolenie 1,024 Ph 8,5 zoolek NO3 10 salifert PO4 0,1 JBL Edytowane 21 Maja 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Zielone kępki rwać jak się da. Jeśli ciężko dojść do nich to polecam bardzo fajną rybkę salarias - wcina bardzo ładnie glony Quadri siedzi w miejscu? Edytowane 2 Czerwca 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 siedzi w miejscu ale ostatnio tak się rozrósł i pompował że poparzył mi wszystkie zoasy więc skierowałem na niego cyrkulację i przeszedł sobie w inne miejsce i tak siedzi w nowym miejscu już chyba z 1,5 tygodnia briopis poszedł całkowicie zielone kępki nadal są ale się nie rozrastają natomiast walczę z cyjano (odsysam cały czas) nie mam pojęcia co jeszcze zrobić z tym cyjano woda jest cacy 001 na tds może dołożę jeszcze jeden kubełek z żywicą nic nie leję do baniaka tylko VSV 1 ml na dobę podmiana co 2-3 tygodnie ok 10 L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Woda na tds 001, ale w momencie puszczenia wody czy jak przeleci z litr to dalej tak jest? Ja jak podłączam żywicę to czekam z 15 minut aż przeleci wszystko i dopiero zbieram wodę. Wódką zagłodzisz cyjano, ale to wymaga troszkę czasu Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 Założyłem akwarium i po 2 m cach mam parametry gorsze niż kolega miał po miesiąu choć plagi co miał po 3 miesiącach u mnie mijają od czego to może zależeć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 Chodzi Ci o parametry NO3 i PO4 czy moze Ca, Mg i kH ? Na dwa pierwsze, wplyw ma skala, obsada, odpieniacz, inne filtry, wodka itd. Na trzy ostatnie wplyw moze miec sol, brak dozowania lub przedozowanie, czyli my. Trudno powiedziec, gdy w zasadzie nie opisales akwarium i jakie parametry sa zle. Nie wiemy tez, jak prowadzisz zbiornik, litraz, oswietlenie, filtracja - nic. Poza tym, jesli plagi mijaja, to chyba idzie w dobrym kierunku. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 No 3 60 Po4 29 po 1,5 m-ca obsady żadnej bo narazie czekam nawet ze sprzątaczami. 200 l akwa i 20 kg żywej skały + piasek żywy a jednak jakoś start mi się dłuży może przez to że nie mam zewnetrznego sumpa tylko tunze wewnętrzny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 kolego Jasiu proszę założyć własny wątek z własnym akwarium tutaj jeżeli nie wiesz gdzie http://nano-reef.pl/forum/121-akwaria-60-250-l/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) mała aktualizacja w baniaczku wszystko idzie w dobrym kierunku zielone powoli odchodzi w planach jeszcze salarias cyjano odsysane na bieżąco powoli odpuszcza ukwiałki troszeczkę wędrują ale są bardzo ostrożne myślę że już teraz zakotwiczą na stałe Edytowane 12 Czerwca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) w dniu dzisiejszym nastąpiła wymiana JVP na Tunze 6015 wizualnie nie widać różnicy w sile dmuchania ale czas pokaże jeszcze kilka fotek Edytowane 13 Czerwca 2015 przez peterbart1976 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whyduck Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2015 Ciekawie posklejana skała - podoba mi się Akwarium robi sie coraz lepsze. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach