demono1 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Witam jak dozowac fito na akwarium 240l i 120l - jak czesto ? - wieczorem jak swiatlo sie wylaczy ? -wylaczyc odpieniacz ? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez demono1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Zasadniczo korale miekkie zywia sie fitoplanktonem w dzien. Oprocz korali, fitoplanktonem odzywia sie zooplankton, ktory jest bardziej aktywny wieczorem. Dlatego warto dolewać fito po poludniu i korale miekkie (bo to glownie one jedza fito) jeszcze napompowane. Nie ma reguly co do tego jak czesto. Mozesz codziennie. Pamietaj jednak o dwoch sprawach. Po pierwsze: razem z fito lejesz do wody zanieczyszczenia, ktore moga być w wodzie hodowlanej np nawoz. Po drugie, jesli w akwarium masz spore poziomy nutrientów i przedawkujesz fito, to moze nastapic zakwit w glownym akwarium, a maly odpieniacz moze nie oczyszczac tego na czas. Tak wiec zalecam rozwage Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 siema tytuł popraw ....fitoplankton jak lat ..... szybko na tel pisalem juz poprawione Zasadniczo korale miekkie zywia sie fitoplanktonem w dzien. Oprocz korali, fitoplanktonem odzywia sie zooplankton, ktory jest bardziej aktywny wieczorem. Dlatego warto dolewać fito po poludniu i korale miekkie (bo to glownie one jedza fito) jeszcze napompowane. Nie ma reguly co do tego jak czesto. Mozesz codziennie. Pamietaj jednak o dwoch sprawach. Po pierwsze: razem z fito lejesz do wody zanieczyszczenia, ktore moga być w wodzie hodowlanej np nawoz. Po drugie, jesli w akwarium masz spore poziomy nutrientów i przedawkujesz fito, to moze nastapic zakwit w glownym akwarium, a maly odpieniacz moze nie oczyszczac tego na czas. Tak wiec zalecam rozwage dzieki tester Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Tester, podasz przykładową dawkę np. na 100l żeby od czegoś zacząć? 10, 50, 100ml na dzień? Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 To zalezy od dojrzalosci akwarium, mocy filtracji, gestosci obsady miekkich oraz "gestosci" fito. W mysl zasady "co za duzo to niezdrowo" warto zaczac od malych dawek i obserwowac jak szybko zmetnienie zejdzie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ben73 Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Cześć, zacząłem lać fito i po kilku dniach mam wysyp cyjano a po kilku tygodniach zaczęły mi rosnąć glony "zielone włoski". Ile lać na 500l ? Zmętnienia żądnego nie widziałem a syf się pojawił ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Podepnę się pod temat bo właśnie zaczynam hodowle W sklepie radzili mi 50 ml dziennie na 500l... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Ja na moje 500 l leję ze dwa lity dziennie, wlewam o różnych porach, gołym okiem jest widoczna eksplozja gąbek i zooplanktonu. Jak będę miał większą hodowle to będę dolewał jeszcze więcej. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ben73 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 dwa litry dziennie ?!!! Wydaje mi się że w takim fito to jest bomba azotanów ... Ja też miałem eksplozję po wlaniu fito - pojawiły się po 24 godzinach asteriny, po kilku dniach gąbki, ale cyjano niestety też rosło aż miło ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach