Skocz do zawartości
grzegorz.k

Dolewka przelała - przeżyją korale?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podwójne zabezpieczenie ale nie czyszczenie czujników zemściło się i dolewka mi wypościła ok 18-20l wody do zbiornika 250L ( w obiegu 300L). Zasolenie spadło z 1,024 na 1,022.

Myślicie że korale dadzą radę?

Wsypałem około pół kilo soli do sumpa, sam nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie chciałem szoku zbyt długiego dla korali :(

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo z 2 miesiące temu, tyle, że ja mam zbiornik na RO nieco większy, litraż podobny do twojego. U mnie się nic nie stało, nie podnosiłem od razu tylko delikatnie przy podmianach dawałem nieco bardziej posoloną wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem kiedyś taką sytuację, elektrozawór się nie domknął i dolewało RO do zbiornika, zasolenie spadło z 1,025 na 1,021, korale były troche zestresowane ale strat nie miałem, lecz ja powrót do poprzedniego zasolenia rozłożyłem na jakieś 4 dni, mogłeś troszkę to rozłożyć w czasie, no ale miejmy nadzieję że będzie dobrze, twój skok zasolenia był sporo mniejszy.

Edytowane przez adam_grzyb (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff ulżyło mi. Miałem kiedyś wahania zasolenia ale o połowe mniejsze i korale nie odczuwały tego. Boje się jeszcze że spadło do bardzo niskiego poziomu. Hipotetycznie co by się stało spsom przy zasoleniu 1,020-1,018?

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny przypadek-padł czujnik poziomu wody. Cała instalacja była zasilana bezpośrednio z instalacji. A że byłem na wyjdzie parodniowym po przyjeździe zastałem zasolenie 1,11 i na drugi dzień sprzątanie po SPS i miekasach... zostały tylko zoa, briareum. Ale ryby o dziwo przeżyły. Zbiornika nie przebrało-kubek odpieniacza jest podłączony do kanalizacji, po podniesieniu poziomu wody przelewało przez odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w komorze pompy trzeba zainstalować jakiś zawór pływakowy np. coś takiego jak w spłuczce, wtedy jak się poziom wody w sumpie podniesie to pływak mechanicznie przymknie dolewanie wody RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie - 30 litrów Ro do 400l w obiegu. spadło o jakiś 1 stopień. Nic nie robiłem. Usunąłem 10 litrów wody a pozostała wyparowała. Po 10 dniach zasolenie powróciło do normy na skutek parowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcąc się ustrzec podobnej sytuacji zastosowałem we wcześniejszej wersji sterowania przekaźnik czasowy, który po przekroczeniu dopuszczalnego czasu dolewania dodatkowo rozłączał obwód pompy. W tej chwili sterownik PLC dodatkowo włącza alarm i na wyświetlaczu pokazuje się stosowny komunikat (żeby żona wiedziała co się dzieje pod moją nieobecność). Po wystąpieniu alarmu jest się zmuszonym sprawdzić co się stało i świadome skasowanie alarmu uruchamia ponownie dolewanie.

Dodatkowo takie rozwiązanie zapobiega suchobiegowi pompy po opróżnieniu zbiornika dolewki.

W przypadku elektrozaworu spotkałem się z opisami układów z dwoma elektrozaworami w szereg, lub jeden przed RODI drugi za.

Edytowane przez Greg_L (wyświetl historię edycji)

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie bezpieczna zmiana zasolenia to 1st na dwa dni. Czyli w Twoim przypadku nie ma tragedii. Niepotrzebnie dosypałes sól. Następnym razem wylicz ile soli dosypać do podmiany aby stopniowo powrócić do właściwego zasolenia. Np. co dwa dni mniejsze podmiany po 10l żeby wyrównać zasolenie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez firefighter1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście nic się nie stało wszystkie korale zadowolone :)

Edytowane przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji)

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może z innej beczki czym dokładnie wymyć pływaki w dolewce żeby zszedł nalot i ta ceramika się nie uszkodziła bo wygląda to delikatnie a nie chciał bym uszkodzić czujników

Edytowane przez skoti79 (wyświetl historię edycji)

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoti79.... wloz na noc w ocet...pozniej splucz pod biezaca ciepła woda...powinno pomoc bez szorowania

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.