leon0409 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam Mam pytanie o kraba pustelnika. Od trzech dni widziałem że ciągle leży praktycznie w jednym miejscu. Dzisiaj zauważyłem że sklejony jest z małym ślimakiem więc myślałem że się do niego dobiera. Po rozdzieleniu okazało się że ślimak żyje za to krab ma szczypce na wierzchu i dziurkę w odwłoku. Powąchałem czy śmierdzi ale nic nie czuć. Odłożyłem do baniaka i nadal jest w bezruchu. Czy to objaw wylinki czy raczej odszedł. Jeżeli to drugie to jak szybko go wywalić żeby nie zatruł baniaka. Dodam że baniak to 30 l i są w nim jeszcze 3 ślimaki z których jeden to Pusiostoma który podobno lubi mięsko a on właśnie był sklejony z krabem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malcik24 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Jak byś dał zdjęcie było by łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 no to go chyba ślimak zjadł . Wilina to raczej bez muszli leży. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Miałem to samo... krab zdechł i dobierają się do niego inni mieszkańcy akwarium. Zaczynają od odwłoku bo tam jest "mięsko" Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leon0409 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam Zdjęcie kraba i ślimaka który był z nim sklejony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Ma rozszarpany odwłok tak jak mi się wydawało. Do końca nie wiem czy również u mnie zmarł podczas wylinki bo brakowało mu jakiegoś pierwiastka czy ktoś go zaatakował. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam Zdjęcie kraba i ślimaka który był z nim sklejony Gdyby to była wylinka, to krab byłby żywy, w swojej muszli, schowany, tam gdzie zazwyczaj nocuje, natomiast sama wylinka gdzieś by leżała… Tutaj niestety obstawiam zgon. Możliwe, że zszedł na wielką rafę szybciej, a ślimak tylko wyczuł okazje (i mięsko), by zrobić sobie ucztę. Sprawdź, czy krab reaguje, tzn czy się chowa etc. Jeśli nie, to zdecydowanie nie żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leon0409 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Po wyjęciu z wody nawet nie drgnie więc wysłałem go w ostatnią podróż Dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maringo78 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2015 może jednak to, co znalazłeś było wylinką, do której dobierał się ślimak, a krabik zaskoczy Cię wkrótce swoją obecnością w innej muszli. Wylinka wygląda dokładnie jak krabik, tyle że jest pusta - ma tułów i odnóża koloru krabika i przezroczysty odwłok, który wygląda jakby pękł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 13 Lutego 2015 Wylinka raczej byłaby bez muszli,więc tu raczej na 100 % niestety nastąpił zgon krabika. Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach