Skocz do zawartości
Riu

Lampa led diy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno odpaliłem moją pierwszą w życiu solanke 40x40x40 zbudowałem do niej lampe led z radiatora 20x30 cm zawieszona 16 cm nad taflą wody

8x Cree XP-E2, barwa Royal Blue, jasność 575 mW, bin koloru: D4

5 xModuł 1xLED Cree XP-G2, biała zimna, R4- 130 lm/350 mA, BIN: 2B0

1 x czerwona

1 x zielona

1 x UV

niebieskie wysterowane na 700 mA, białe na 700mA

i teraz tak szafka z akwa stoi dość wysoko i nie dało się wysiedzieć obok niej poza tym dawały za mało światła w wodę, zakupiłem kolimatory w led bytom 60 stopni, po zamontowaniu nie rozpraszają już na boki da się siedzieć w pobliżu akwarium ale okazało się ze te kolimatory tak naprawdę mają może max 20 stopni , po pierwsze światło już się tak nie miesza po drugie wydaje mi się że skała w miejscach najbardziej oświetlonych wypłowiała czy jest to możliwe ?? a i czy ma ktoś namiar na sprawdzone kolimatory które dają 60 stopni. i czy te ledy które zakupiłem mają dobre barwy do morskiego ?? już mi ręce opadają i mam już dosyć tego, powoli zastanawiam się na 2 x aquael marine duo i mieć spokój.

Edytowane przez Riu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj fotkę jak to świeci. Zawsze możesz trochę podnieść lampę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bym musiał ją chyba do sufitu przykręcić :) jak ją skierowałem na sufit z odległości około 1.5 m to dawała światło powierzchni mojego akwarium. Teraz siedzę i sie z tym mecze właśnie wydłubałem soczewki z tych kolimatorów i zostawiałem same oprawki ale jakieś to światło nijakie, na zdjęciu może to wygląda jako tako ale w rzeczywistości jest gorzej wszystko jakieś takie mdłe pod tym światłem albo ja już jestem przewrażliwiony :) zastanawiam się jeszcze czy te cree białe które mam nie dają zbyt żółtego światła one podajże maja barwę 6500k a powinny być chyba 10000k

post-25024-0-54325900-1424992301_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Białe cree tak mają. Dla mnie też za żółto - dlatego zrobiłem hybrydę. Białych używam tylko by lekko ocieplić światło z led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Białe cree tak mają. Dla mnie też za żółto - dlatego zrobiłem hybrydę. Białych używam tylko by lekko ocieplić światło z led

http://www.ebay.ca/itm/NEW-50W-100W-Full-Spectrum-5-Channel-Led-Aquarium-Grow-Light-Aquarium-Light-/371144137660 WITAJ JA NIE WGLEBIAŁEM SIE W TAKIE SZEGÓŁY JAK TAM OPISUJESZ TYM SWIECE TYLKO POMAŁU TO ZAMIENIAŁEM Z HQI I JESTEM ZADOWOLONY AKWARIUM 720L MOJE AKWARIUM NA YOUTUBE POD TYTUŁEM AKWARIUM MORSKIE POCZĄTEK TAM JESZCZE ŚWIECE MIESZANYM SWIATŁEM I OD TEGO CZASU SIE DUŻO ZMIENIŁO POSTARAM SIĘ ZAMIESCIC NANANO AKTUALNE ZDJECIA I FILMIK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampa jest ok.16 cm nad taflą to dużo,przy pięciu oświetlało mi cały pokój,teraz mam ustawioną lampę równo z krawędzią akwarium-diody 2 cm od powierzchni wody i jest idealnie,kolimatory wywaliłem bo przy tej wysokości są zbędne,a to niby wypłowienie skały to tylko taki efekt wizualny,powieś na probe lampę tak jak radze i zobaczysz a zawsze możesz zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bardzo mam możliwość montażu na tej wysokości ale spróbuje coś mi się wydaje że to mogło by rozwiązać moje problemy tylko czy przy tej wysokości nie skrapla się na nich woda ??, jak zaczynałem budowe lampy wychodziłem z założenia że w razie problemów z rozpraszaniem światła po pokoju założe kolimatory 60-90 stopni i będzie git, a teraz żałuje że wogóle bawiłem sie w te cree mogłem zapodac 3 - 4 moduły 10W z mieszanymi B&W jak ma właśnie zrobione kolega rybak raz że taniej dwa dużo mniej roboty i efekty widać lepsze i są do nich fajne odbłyśniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem soczewki 45* ale dawały snopy światła szerokości 10 cm,może takie by ci spasowały,kosztują grosze to warto spróbować

skraplanie wody to nie problem,wystarczy przetrzeć szybkę raz w tygodniu

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.