raque Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Witam. Mam problem z euphyllia jest u mnie dwa dni i nie pompuje się straciła też tkankę Oraz problem z cappnela która przez 4tyg leżała na skale dopiero potem zaczęła się delikatnie pompować Edytowane 1 Marca 2015 przez raque (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Jakie masz parametry wody,napisz coś o zbiorniku. Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 No3 20 mg podskoczylo dziś zrobiłem podmianke i jest chyba okej wcześniej było 10/15 Po4 0.01 Zasolenie 1.023 Akwarium około 30 litrów świece aquelem duo zywa skala 3,4kg piasku,4kg wcześniej była sol io teraz jest tetry stosuję kropelkę wódki oraz węgiel Temperatura 25oC Wylowilem padnietegp slimaka może on byl winowajca kiepskich parametrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 A jak z reszta parametrów? Euphili raczej nie przeszkadza takie no3. Jak aklimatyzowales? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Przez około 30 minut. Kilka razy dolalem po trochę wody. Nie znam reszty parametrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 30 min to trochę mało ... ja zawsze aklimatyzuję ponad godzinę - do kilku - zalezy co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Powyżej godziny to zadlugo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 aklimatyzacja 30 minut wystarczy , po co lejesz wódkę ? Kiedy akwarium wystartowało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Ponad 3 msc temu. Żeby zbić trochę NO3 Potrzebuję metody na szybkie zbicie no3 które spowodowane jest przez slimaka. Dzięki czemu euphyllia nie chcę się pompować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Jeżeli nie masz odpieniacza to lanie wódki mija sie z celem. Szybko zbić no3 możesz jedynie solidną podmianą wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Euphyllia glabrescens jest trudnym koralowcem, nie lubi niedojrzałych zbiorników. Bardzo nie lubi wahań parametrów! Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 To nie jest glabrescens. Zobaczymy jak będzie. Zrobię dziś podmianę. Widzę że euphyllia ma się coraz gorzej Muszę szybko zbić no3 może podmianka załatwi sprawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Możliwe że to paraancora albo paradivisa, ale to wiele nie zmienia, gdyż one także są bardzo wrażliwymi koralowcami, trochę mniej niż glabrescens ale niewiele... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raque Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Macie pomysł jak uratować tĄ euphyllie? Podmianę robię już o 15 jak będę w domu Woda podmieniona, bakterie dane. No3 było strasznie wysokie teraz jedt około 40 więc zauważyłem spadek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach