nin2 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Witam! postanowiłem zrobić test na po4 w solance przygotowanej do podmiany i byłem zaskoczony, gdy na dużej hance pojawił się wynik 0,09. pomyślałem ,że może jakieś zanieczyszczenia w pompie mieszającej to powodują i szybko rozrobiłem trochę soli (FM professional sea salt ) w szklance i tu wynik jaki uzyskałem to 0,04, podczas gdy w akwa utrzymuje się w granicach 0,03-0,05. czym spowodowane jest tak wysokie po4 w świeżej solance? czyżby to była sól? tds po RO pokazuje 000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Sprawdz samo RO testem na PO4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 To że TDS pokazuje 000 to jeszcze nie oznacza że jest dobrze bo to tylko przybliżona wartość że woda jest Ok ale być nie musi Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 woda po RO: pierwszy pomiar - 001, drugi pomiar 002. czy takie wartości są dopuszczalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Duza hanką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Duza hanką? tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 A mozesz sprawdzic jaki ta sol ma magnez? Bo skladem ta sol praktycznie identyczna do takiej jednej, a w nowych wiadrach firma nie daje nawet worka. Niktore sole zawieraja male ilosci PO4. Niestety. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) dziś spuściłem RO trochę dłużej i wynik dwukrotnie 0,00. teraz tylko jestem ciekaw co jest powodem takiego PO4 w solance. mam nadzieje ,że to nie jest sól bo nie chce mi się eksperymentować! A mozesz sprawdzic jaki ta sol ma magnez? Bo skladem ta sol praktycznie identyczna do takiej jednej, a w nowych wiadrach firma nie daje nawet worka. Niktore sole zawieraja male ilosci PO4. Niestety. zrobię to przy najbliższej podmianie Edytowane 3 Marca 2015 przez nin2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach