Skocz do zawartości
Grzegorz T

Hybryda LED/T5 na ARDUINO

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ akwarium ma się świetnie i nie zaszczyciły mnie żadne plagi, a jedynym moim zajęciem jest robienie testów, zabrałem się za obiecany projekt lampy. Opisana w stopce ledówka również jest moim produktem. Powstała jednak na szybko, w kilka wieczorów, bez przemyśleń. Dziś bogatszy o wiedzę z forum i własne spostrzeżenia postanowiłem udokumentować prace przy nowej lepszej lampie. Postaram się zawrzeć wszystkie wskazówki w jednym wątku tak aby nawet zielony morszczak potrafił zrobić sobie dobre światło nie wywalając 2,5k. Temat będe uzupełniał wraz z budową lampy, na tyle na ile czas pozwoli. Wszelkie uwagi są mile widziane.

Założenia sterowania:

A) 6 w pełni edytowalnych kanałów sterujących (PWM) czyli świty,zachody itp

-WHITE- 6x3W XTE + 6x3W XPG

-RoyalBlue-12x3W RB XTE

-Blue-12x3W B XPE

-2xT5HO (actynic+15000K) 2x24W elektronicznie ściemniane

-UltraViolet 4x3W

-Color- tu co kto lubi -umnie będzie 3x3W G i 3x3W R

B ) oświetlenie nocne wł/wył 1x1W blue

C) 3 kanały sterujące 220V wł/wył do zasilaczy LED, które się wyłączają gdy nie są potrzebne

D) 1 kanał sterujący wł/wył do chłodzenia radiatora (wiatrak) sterowany temperaturą

E) pomiar temperatury radiatora (jako bonus)

Po kilku zarwanych nocach doszedłem do wniosku, że nie wymyśle nic nowego więc wykorzystałem dostępne projekty i połaczyłem je w jedna całość. Ze względu na obniżenie kosztów i brak wodotrysków zdecydowałem się na Arduino UNO + zegar czasu rzeczywistego + eeprom + duży czytelny wyświetlacz 20x4 +sterowanie LCD/I2C + mała klawiatura + 4xpanel przekażnikowy. Całość na razie zmontowana na płycie testowej, ale sprawna i uruchomiona. Na wyświetlaczu godzina + temperatura radiatora + aktualne nastawy 6 kanałów świetlnych. Mimo sporego wyświetlacza i tak ciężko to upchać w takim małym polu tekstowym. Wybrałem programowanie czasów z klawiatury a nie zaszyte w programie, ponieważ nie każdy jest elektronikiem i sobie poradzi. A zegar w mikrofalówce to chyba każdy z nas zaprogramuje. Całość wyglada tak :

Co do obudowy to zdecydowałem sie na nierdzewkę. Dlaczego ? Po pierwsze mam w okolicy taka firmę. Po drugie ze wzglądu na łatwość obróbki. Po trzecie można to wykorzystać jako odprowadzenie ciepła przy niewielkiej mocy. Po czwarte - czystość i fajnie wygląda.

Jako radiator zastosuje gotowe żebro. Mam nadzieję, że wystarczy do pasywnego odprowadzenia ciepła. Wentylator + szum odpieniacza - potrafi zmęczyć.

Pod T5 pójdą odbłyśniki, na które obecnie czekam. O dalszych efektach na bierząco będe informował.

Swoją drogą poszukuje radiatora o niższym użebrowaniu w rozmiarach 42cm x 27cm x 4cm. Mój ma dość wysokie żebra i trochę dziwnie wygląda. Może ktoś ma namiary na takiego potwora.

Edytowane przez Grzegorz T (wyświetl historię edycji)

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dałeś za zrobienie aluminiowej obudowy ?

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

do wiatraka daj

Wyłącznik termiczny otwarty 35*C - kosztuje kilka zł

i masz wolny kanał PWM na .. zapas :)

--//-- Edit

brzmi jak PWM ...

"D) 1 kanał sterujący wł/wył do chłodzenia radiatora (wiatrak) sterowany temperaturą"

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wiatraka daj

Wyłącznik termiczny otwarty 35*C - kosztuje kilka zł

i masz wolny kanał PWM na .. zapas :)

Wiatrak nie siedzi na PWM ...... już nie ma zapasu, wykorzystałem wszystkie 6 portów. Myślałem nad regulacją obrotów w funkcji temperatury, ale to już chyba przesada będzie :)

Ile dałeś za zrobienie aluminiowej obudowy ?

Gdybym poczekał pewnie dałoby się zrobić taniej - 200 zł z polerką i cięciem otworów.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pierwsza poprawka. Dodałem dodatkowy kanał sterujący włączaniem zasilania głównego T5. Ponieważ sterowanie odbywa się za pomocą statecznika elektronicznego z funkcją ściemniania myślałem, że wystarczy PWM=0. Ale nie doczytałem, że regulacja w zakresie 3-100%. Więc w całkowitej ciemności była poświata. Dodatkowy przekaznik będzie wyłączał zasilanie główne. W arduino zostało mi już tylko jedno wyjście :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, za pare złotych możesz kupić expander i/o 8 portów pcf8574 lub 16 MCP23017, expander pwm TLC5940 troche droższy ale masz jakąś opcję.

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem dziś pisać obsługę do sterownika LED. Założenia zostały spełnione przy minimum kosztów. Poprawiłem migania, brakujące piksele, zwiech itp. Wszystko działa i sprawdzone na płycie testowej. Mała aktualizacja systemu. Niestety ze względów estetycznych musiałem zamówić inny ..... niższy radiator. Jedyny o tych gabarytach 30x40cm znalazłem w firmie Piekarz z Warszawy. To moje estetyczne dziwaćtwo 280 zł z przesyłka mnie będzie kosztować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge Ci w aluminium wyfrezowac taki radiator jaki chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge Ci w aluminium wyfrezowac taki radiator jaki chcesz

Kurcze ........ teraz się dowiaduje, że ktoś robi w aluminium. A cały dzień szukałem odpowiedniego żeberka ..... z Włoch idzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje drugie hobby to budowa frezarek CNC :) Tak więc jak zrobisz sobie jakis indywidualny projekt radiatora lub obudowy to moge to wyfrezowac. Obsługuje tez akryl i dibond. Tylko w drewnie jeszcze nie robilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje drugie hobby to budowa frezarek CNC :) Tak więc jak zrobisz sobie jakis indywidualny projekt radiatora lub obudowy to moge to wyfrezowac. Obsługuje tez akryl i dibond. Tylko w drewnie jeszcze nie robilem

Rewlacja Tomku ...... napewno niedługo się zgłoszę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki czytałem z tel i przypadkowo w się wysłały literki. P.s. świetny projekt

Edytowane przez kilu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.