Marqo Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Gdzie można kupić panele led do budowy lamy diy ? *** nieczynny , lubusik niedostępny... Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Też szukałem, ale bez rezultatów - jak znajdziesz kogoś, kto zrobi na zamówienie, pod Ciebie, daj znać Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 pw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrzysJ Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Cześć. Jakiej mocy chcesz zbudować lampę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Nie trzeba za długo szukać ....... dowolne bazy można kupić tu: http://allegro.pl/radiator-baza-96cm-na-24-diody-power-led-1w-3w-i5135330141.html , można też kupić tam w niezłych cenach ledy 1-3W + klej termoprzewodzący i wszystko samemu złożyć. Pod własny wymiar. I nie mówcie, że nie można czegoś znaleźć. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Grzegorzu, pisząc o panelach miałem na myśli coś na kształt tych z *** - jedna płytka z różnymi diodami wraz z driverami na płytce. Poza tym, wszystkie bazy jakie znajdowałem miały tylko jedno wspólne zasilanie, więc nie mogłeś mieszać ledów w taki sposób by kanałami sterować. No chyba że coś mi umknęło ? ps. pw jeśli to oferta wykonania to też jestem zainteresowany Edytowane 5 Marca 2015 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 pw Nic nie dostałem. Lampe planuję ok 300W Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Grzegorzu, pisząc o panelach miałem na myśli coś na kształt tych z *** - jedna płytka z różnymi diodami wraz z driverami na płytce. Poza tym, wszystkie bazy jakie znajdowałem miały tylko jedno wspólne zasilanie, więc nie mogłeś mieszać ledów w taki sposób by kanałami sterować. No chyba że coś mi umknęło ? Proszę: http://allegro.pl/radiator-baza-96cm-rgb-na-36-diod-power-led-1w-3w-i5135331233.html Baza RGB na 36 diód ....... 3 takie bazy i masz 300W i możliwość sterowania. Długość metr więc można pokombinować z rozłożeniem nad akwarium Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Proszę: http://allegro.pl/ra...5135331233.html Baza RGB na 36 diód ....... 3 takie bazy i masz 300W i możliwość sterowania. Długość metr więc można pokombinować z rozłożeniem nad akwarium Właśnie to oglądałem. Akwa ma wymiar 160x60x55. Na takim pasku można wymiksować różne kolory ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Właśnie to oglądałem. Akwa ma wymiar 160x60x55. Na takim pasku można wymiksować różne kolory ? To są trzy obwody np R G B gdzie jest wspólny przewód plusowy więc są 4 wyjścia. Co do miksowania diód to w jednej gałęzi szeregowej zasilanej stałym prądem muszą być identyczne diody lub diody o tym samym prądzie pracy Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) też kombinuje lampę ok 300w; tyle, że chce zrobić hybrydę T5, skorzystam z waszych wskazówek, Co myślicie o takiej hybrydzie np pół na pół ? Czym ogarnąc ściemnianie świetlówek T5? Przepraszam, jeśli to jest totalny offtopic... Edytowane 5 Marca 2015 przez Wojtek66 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Baza dla mnie się nie sprawdzi - diody rgb mają inne wyjścia niż zwykłe diody, pomijając to, z tego co pamiętam w sterownikach jest wspólna masa a tutaj wspólny plus, więc też może być problem. No i są to jedynie bazy, bez driverów. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Baza dla mnie się nie sprawdzi - diody rgb mają inne wyjścia niż zwykłe diody, pomijając to, z tego co pamiętam w sterownikach jest wspólna masa a tutaj wspólny plus, więc też może być problem. No i są to jedynie bazy, bez driverów. 1. baza rgb nie jest do diód RGB - pomylone pojęcia. To potrójna baza na trzy gałęzie diód pojedyńczych 2. masa sterownika,masa drivera, i masa gałęzi diód to dwie różne rzeczy, dobieramy driver do diód a nie odwrotnie 3. baza zawsze jest bez drivera Co do sterowania świetlówką .... np T-5 to polecam sprawdzone i w miarę tanie stateczniki elektroniczne jak na foto Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 3. baza zawsze jest bez drivera Grzegorzu, ja pisałem, tak jak w temacie o "panelu" - dla wyjaśnienia np. takim jak poniżej : Zawiera diody i drivery- podpinasz sterownik i zasilanie. Ty piszesz o bazie - czyli płytce na diody. To dwie różne sprawy. Czy był byś w stanie wykonać taki panel, powiedzmy z ilością np. 12 RB, 12 CW, i dwa razy po 6 ledów na dodatkowych kanałach, z driverami i wejsciami na zasilanie i PWM w cenie powiedzmy 500 zł ? Diody klasy power led 3 W ? Bo zabieram się za zamawianie elementów, ale bardzo nie lubię lutować i sprawdzać - dlatego szukam dotowca. Niestety strona *** padła, no i nie bardzo odpowiadają mi ich wymiary paneli. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Grzegorzu, ja pisałem, tak jak w temacie o "panelu" - dla wyjaśnienia np. takim jak poniżej : Zawiera diody i drivery- podpinasz sterownik i zasilanie. Ty piszesz o bazie - czyli płytce na diody. To dwie różne sprawy. Czy był byś w stanie wykonać taki panel, powiedzmy z ilością np. 12 RB, 12 CW, i dwa razy po 6 ledów na dodatkowych kanałach, z driverami i wejsciami na zasilanie i PWM w cenie powiedzmy 500 zł ? Diody klasy power led 3 W ? Bo zabieram się za zamawianie elementów, ale bardzo nie lubię lutować i sprawdzać - dlatego szukam dotowca. Niestety strona *** padła, no i nie bardzo odpowiadają mi ich wymiary paneli. A więc tak: 1. baza pod ledy - najlepiej po 3 sztuki bo można rozłożyć na całej długości - w sumie 12szt po 4 zł = 48zł 2. drivery- typ podawałem wyżej - 8szt po 22zł =176zł (da się sterować 8 sekcjami po 6 diód czyli dowolnie 3. ledy -power led oczywiście 3w - niebieskie 450mm 12x2,7zł=32zł 4. ledy-power led oczywiście 3W- białe 12000K 12x2,2zł=26,4zł 5. ledy ...... jakieś tam ..... nie sprecyzowałeś ..... 12x3zł=36zł załozyłem z zapasem Wychodzi jakieś 320zł. Do tego koszt kleju, przewodów itp ..... dla mnie 350zł to max. Zostaje dołożyć zasilacz 24V / 6A (zapas) i Arduino. Zdaje sobie sprawę że to nie jest super wypas i wielu się przyczepi o jakość światła. Ale te 100W w ledach może stanowić świetne uzupełnienie barwowe do 2xT5 i w tej konfiguracji to już może zadziałać. Pozdrawiam.......ceny ze strony powyżej. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 No to 350 zł na materiały i zostaje 150 zł robocizny Podjął byś się polutowania ? Oczywiście na PW możemy ponegocjować jeszcze "stawkę godzinową" Ja osobiście, wolę komuś zapłacić i wiedzieć że ktoś zrobi to porządnie, niż dłubać samemu i dokładac frycowe za naukę na błędach. Bo a to coś się zewrze, a to zimny lut.... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 a jakis link do sklepu chodzi mi o 54w lub 80 jeszcze nie wiem. dz Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Nie buduję DIY w celach zarobkowych. Chętnie pomogę w każdej kwestii. Ale uważam że dasz sobie spokojnie radę. Bo potem to wszystko trzeba mocować do radiatora i łaczyć do kupy. A to dopiero początek bo trzeba sterowanie zrobić. Niestety jestem samotnie wychowującym ojcem dwóch córek. Pracuje na 3 etatach i niestety czasowo nie podołam. Czas wolny mam tylko wieczorem ...... a jeszcze moja solniczka jest do obrobienia Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Niestety jestem samotnie wychowującym ojcem dwóch córek. Pracuje na 3 etatach i niestety czasowo nie podołam. Czas wolny mam tylko wieczorem ...... a jeszcze moja solniczka jest do obrobienia Wielki szacunek i to nie jest sarkazm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Szacunek! ja mam jedną Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Nie buduję DIY w celach zarobkowych. Chętnie pomogę w każdej kwestii. A to bardzo przepraszam że źle temat oceniłem.Na pewno pozwolę sobie dopytać to i owo. Życzę wytrwałości przy solniczce i dużo radości z Pociech ps. jak możecie, to podpowiedzcie http://nano-reef.pl/topic/72744-mocowanie-led-w-lampie-i-inne-pytania/page__st__20__gopid__746253#entry746253 Edytowane 6 Marca 2015 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 A to bardzo przepraszam że źle temat oceniłem.Na pewno pozwolę sobie dopytać to i owo. Życzę wytrwałości przy solniczce i dużo radości z Pociech ps. jak możecie, to podpowiedzcie http://nano-reef.pl/...253#entry746253 Koledzy, wykrystalizowała się ostateczna wersja. Zakładam że będzie łącznie 36 ledów 3 W każdy, czyli łącznie 108 W, do tego sterownik - jakieś grosze biorący, no i dwa wentylatory 12 cm Pytanie moje brzmi, jakiej mocy zasilacz brać ? Zależy mi na pasywnie chłodzonym. Będę szukał u Piekarza, bo stamtąd biorę inne drobiazgi. Pomożecie coś dobrać ? Myślałem początkowo o zasilaczu 12 V żeby nie kombinować ze zmiana napięcia, ale widze że nie boejdzie się bez 24 V - inaczej za dużo zabawy z diodami. Czy zasilacz ok 150 W będzie Ok ? Powiedziałem, że odpowiem na wszystkie pytania Więc tak. Lampa to tylko zestaw odbiorników energii. Można to policzyć. Ledy to 108W i zakładam, że ta moc nie wzrośnie bo prąd w gałęziach ustalają drivery. 2 wentylatory o średnicy 12cm to jakieś 2-5-3W. Do tego sterownik ok 10W. Można obniżyć koszty poprzez implementacje w sterownik wyłączania zasilacza na noc kiedy nie świecą diody. Dodatkowo jakieś 2W na oświetlenie nocne. Czyli razem max 130W. I tu wkraczają elektronicy Błędne założenie od początku. Na podstawie mocy nie powinniśmy identyfikować zasilaczy. Bo ta moc nie jest wykładnikiem. W zasilaczach nowych generacji zmienia się ona płynnie wraz z obciążeniem. Producent podaje właściwie 2 parametry identyfikacyjne: napięcie i prąd (maksymalny prąd jaki można pobierać z zasilacza w trybie ciągłym). I to w przybliżeniu jest nasza moc, ale tylko w przybliżeniu, bo 24V x 6A to nie 144W tylko 144VA (voltoampery). Nie wnikjąc - sprawność, współczynniki mocy, dryfty temperaturowe - nie dają nam bezpośrednio 144W. Więc lepiej policzyć zapotrzebowanie prądowe naszego zasilacza co przy stałym poborze prądu przez ledy jest do wyliczenia. A jak ktoś chce na skróty ........... 24V / 8A to będzie aż nadto do twojej lampy. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) "baza pod ledy - najlepiej po 3 sztuki bo można rozłożyć na całej długości - w sumie 12szt po 4 zł" są po 2 zł - szukanie zajęło mi 20 sek http://allegro.pl/ra...5091838575.html drivery http://allegro.pl/show_item.php?item=5141270229 po 17zł w sumie mniej o jakieś 60 zł - koszt dostawy .. i masz flaszkę Whisky na świętowanie za free Edytowane 6 Marca 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach