baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Krótkie pytanie - jaki rozmiar klucza nasadowego jest potrzebny żeby dokręcić przelot 25 mm? Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 kup francuski z regulacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 No nie bardzo,bo od dołu mam średnie podejście,a chciałbym dokręcić od góry w kominie . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ręka. Kluczem można sobie zrobiłc kuku. Zawsze dokręcam ręką w rękawiczce i nigdy nie ciekło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 nie wiem jakim masz rodzaj ale tutaj sobie znajdziesz: http://budmech.com.pl/ksztaltki-do-polaczen-przejsciowych.html Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garnet Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ręka. Kluczem można sobie zrobiłc kuku. Zawsze dokręcam ręką w rękawiczce i nigdy nie ciekło Kolega dobrze prawi. Oczyść dobrze szkło pod uszczelka i ręką spokojnie dokręcisz. Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj http://truckerirafa.blogspot.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Ja kupiłem taki klucz: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5066587313 Zwykłe nasadki były drogie i ciężko znaleść bo muszą być 8 kątne. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Marca 2015 przez Lebcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 O.k.,spróbuję w rękawiczce gumowej,szkło i uszczelkę czyściłem,pozostałe dwa przeloty udało się dokręcić ręką . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Zawsze smaruje przelot wazeliną delikatnie. Czasem jest też jakiś paproch z odlewu. Zakręć kilka razy " na sucho " powinno pójść później gładko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 delikatnie smarem/silikonem do uszczelek pociągnij (nie pamiętam jak się to zwie ale działa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Rozkrecilem i skrecilem 2 razy za kazdym razem zalewajac komin woda,juz tylko minimalnie sie poci. Z racji tego,ze na razie to tylko test na kranowce,poczekam kilka dni,powinno sie doszczelnic...A jak nie,to sprobuje,jak pisaliscie,przesmarowac uszczelke jakims smarowidlem . bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Uszczelke można pomazać silikonem. Można też zmienić ( dodać) uszczelkę. Może nie zakręca się prosto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 smar do oringów Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 No właśnie propo smaru jaki dajecie nie zaszkodzą zbiornikowi. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ja smaruje silikonem i skręcam ręcznie. Nigdy nie cieklo a silikon dodatkowo uszczelnia. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Mysle,ze smarow reef safe raczej nie ma i jesli jednorazowo uzyje sie jakiegos smaru technicznego,to swiat sie nie zawali.Tym bardziej,ze nim baniak dojrzeje,odpieniacz zdazy wszystko wywalic . bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 teoretycznie są smary na oringi do akwa, ale biorą kasę jak za zboże a coś czuję, że to są te same (jak nie gorsze) którymi smaruje Geo Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jac11 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ważne aby gumowa uszczelka była wewnątrz komina, a plastikowa od strony sumpa. Dodatkowe uszczelnienie nie jest potrzebne. Kiedy uszczelki są zamienione miejscami przelot będzie przeciekał, gdyż podczas dokręcania gumowa uszczelka będzie się podwijać. Przelot dokręcaj zawsze ręką, używanie narzędzi jest ryzykowne Pozdrawiam Jacek Cytuj Wsparcie Żony - bezcenne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Dzieki Panowie . Zrobilem tak,jak radzil Komarek i CNCRob - posmarowalem silikonem i jest gitara . Obieg smiga,jak w ksiazkach pisza,nic nie siorbie,nie chlupie i to wszystko na demonizowanym zwyklym zaworze kulowym . Dobrze,ze nie zamowilem bramowego,bo juz mialem takie zakusy . bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 No to super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Ja smarowałem smarem silikonowym (ze sklepu nurkowego) i niestety mimo że początkowo byłem zadowolony i polecałem to rozwiązanie, to po pewnym czasie przekonałem się, że drugi raz bym tak nie zrobił. Smar powoduje, że mimo mocnego dokręcenia może zdarzyć się, że coś się przypadkiem obróci czy przesunie, jednak przywrócenie pożądanej pozycji jest o wiele trudniejsze! Ciężko jest też odkręcić jak po przeciwnej stronie jak uszczelka się ślizga. Spędziłem kiedyś w szafce dobrych kilka godzin próbując doprowadzić instalację do ładu. Bez silikonu uszczelki może by się po jakimś czasie skleiły z szybą, ale nie miałbym tyle kłopotu ile wtedy miałem. Edytowane 5 Marca 2015 przez kaspy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Ja smarowałem smarem silikonowym (ze sklepu nurkowego) Ja posmarowalem nie smarem silikonowym,tylko silikonem akwarystycznym . bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reigher Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 Można też użyć smaru który stosuje się w instalacji wodnej w domu, jest bezpieczny dla zdrowia ( tak mi w sklepie powiedziano) Nazywa się toto "Graisse silicone", mała niebiesko-biała tubka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 Polecam rurę pcv, nakrętkę w rozmiarze 25 mm i opalarkę. Wciskasz na ciepło nakrętkę w rurę, chłodzisz i masz klucz nasadowy dowolnej długości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
weapon0077 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja tam, ręką dokręcałem i nie widzę problemu,kluczem to się bałem, że coś uszkodzę Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez weapon0077 (wyświetl historię edycji) Cytuj było http://nano-reef.pl/... 450 low tech aktualne moje http://nano-reef.pl/...gu/#entry771507 aktualne mojej dziewczyny http://nano-reef.pl/...si/#entry771544 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach