meteormode Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Proszę o pomoc w identfikacji Aiptasia zazwyczaj występuje pojedyńczo a w moim przypadku są trzy osobniki wyglądające toszkę podobnie ale ... no właśnie próbowałem znaleźć coś podobnego jako Aiptasia - nie ma Dodam, że trudno wykonać fotkę lepszej jakości - niebawem będę miał obiektyw do makro może bedzie lepiej Może uda sie komuś zidentyfikować na podstawie tych fotek Z ogłędzin wynika, że podobnie wygląda jak Aiptasia ale jest prawie bezbarwny - przeźroczysty, ma charakterystyczne kuleczki na końcach a przez środek od wewnątrz jest jakby rurka ... Edytowane 5 Marca 2015 przez meteormode (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
technix zakopane Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Aiptasia u mnie tez takie bywaja bezbarwne.biala z kulkami roznie to ona:D Cytuj 200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 5 Marca 2015 Również jestem zdania, że to aiptasia Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Quest Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 to jesteście w wielkim błędzie .... to jest bardzo fajny Corynactis sp. 01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Corynactis sp. 01 - jest bardzo wiele ciekawych kolorów tych NF. Sam swego czasu miałem troszkę tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Prawdopodobnie same schowaja sie w cieniu. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Dołączę się do tematu, czy może stać się plagą? Przez długi czas była jedna ale przy robieniu szczepki i gmyraniu przy niej tak jakby się rozsiała w kilkanaście innych miejsc. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Tak, może stać się plagą. Różnica jest tylko taka że preferuje(zależnie od gatunku) mniej lub bardziej zacienione miejsca. Więc raczej nie będzie występować na górze skałki razem z SPSami. Ale potrafi się szybko rozmnażać i parzy inne korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Podłącze się do tematu, co to jest na drugim zdjeciu takie nitkowate wychodzace z takich rurek? Jest tego troche u mnie w niektorych miejscach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Podłącze się do tematu, co to jest na drugim zdjeciu takie nitkowate wychodzace z takich rurek? Jest tego troche u mnie w niektorych miejscach. pewnie chodzi Ci o Parazonthusy - w tej wersji żółte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Czyli jak skała łatwa do wyciągnięcia to lepiej dziadostwo wywalić? Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Parazoanthusy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Parazoantasy może nie od razu Pisałem że pewnie wywalę Corynactis sp. 01, ponieważ zaczyna się ich sporo robić. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 a czemu Corynactis sp. 01 jest taki beee ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 Ja nie mówię, że jest be bo nie wiem, tylko po prostu jeśli coś zabardzo się zaczyna mnożyć to profilaktycznie usuwam. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach