butrynm Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Witam. W tym miesiącu planuje odpalenie akwarium o wymiarach 60x30x40cm. Komplet ma wyglądać tak: 1. Akwarium 60x30x40 2. Pokrywa z dwoma świetlówkami po 24W 3. Koralia 900 2sztuki 4. Mały filtr Aquaela na wkłady 5. Odpieniacz Aqua Medic Turboflotor Blue 500 6. Piach żywy 10kg 7. Skała żywa z erybki 3kg a reszta na skale suchej którą posiadam Może być czy coś do poprawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patryk.ruda Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Witam filtr jaki kaskada czy zwykły. Piasku może być trochę za dużo. Swietlowke bym dołożył jeszcze jedną. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Filtr Aquael Turbo 1000 gdyż taki posiadam. Kaskada nie wejdzie gdyż mam metalową pokrywe na akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foust Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 świetlówka jeszcze jedna by się przydała, kaskade zamiast aquaela weź jakaś ze skimmerem, piachu spokojnie połowa starczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Mam taką pokrywe: http://www.zoolight.pl/product-pol-1585-POKRYWA-60x30-AquaLux-Oswietlenie-T5-2x24W.html Więc niestety kaskada odpada gdyż niema możliwości jej zawieszenia. W przyszłości dołożę jeszcze jedną T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Nie wiem czy taka szczelna pokrywa nie będzie problemem. Ja zrobiłem pokrywę ze spienionego PCV z wyciętymi całkiem sporymi otworami na górze i z tyłu, a i tak z powodu nagrzewania wody przez świetlówki T5 (3x24W) mam temperatuę 26-26,5 stopnia. Z czekam na lato kiedy temp. powietrze będzie wyższa. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 W pokrywie docelowo będą zamontowane dwa wolnoobrotowe wentylatory. Ale to dopiero jak się ociepli. W razie nagłego skoku temperatury ściągnę "zadaszenie" lub ewentualnie uchyle gdyż ta pokrywa ma taką opcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Piasku mały worek(ok4kg) wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 uchylna pokrywa + wentylatorki może się sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Hmmm. Niestety Turboflotor Blue 500 jest ogromny. Zamówię chyba Tunze 9001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanic Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Musisz dołożyć oświetlenia. Mam podobne wymiary akwarium i też dwie świetlówki - za mało. Ja myślę nad 4x24w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Oświetlenie dojdzie w następnym miesiącu. U mnie będzie 3x24W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Ja też mam 3x24W i myślę, że jest akurat. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) W poniedziałek zamawiam żywą skałę. Jak myślicie brać z erybki czy gdzieś indziej? Edytowane 14 Marca 2015 przez butrynm (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 jak sam nie pojedziesz wybrać - to loteria co dostaniesz ... raczej nie ma znaczenia gdzie zamówisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 Akwarium wystartowało. Jutro dojdzie Tunze 9001 a tło zrobię w weekend :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 Fajnie Będę obserwował efekty Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 Witam ponownie. Możecie polecić jakąś kompletną automatyczną dolewkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 Witam ponownie. Możecie polecić jakąś kompletną automatyczną dolewkę? Poszperaj na stronach naszych sponsorów. Na pewno coś znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Witam. Czy ktoś używał ? http://allegro.pl/sciemnialna-lampa-led-120w-led-grow-nowy-model-i5192749307.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Zetlight 2431. Czy starczy na 72l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Z tą lampą będzie troszkę mało światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 600zl za 28w,buhaha.Szukaja frajerów. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
butrynm Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) A jaka proponujecie? Miałem dokupić trzecią świetlówke ale niestety nie wejdzie przez odpieniacz. Więc myślę o przejściu na ledy. Tylko jakie? Edytowane 29 Marca 2015 przez butrynm (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Moim zdaniem 2 swietlowki wystarcza,z palcem w nosie,przeciez lasu acropor nie bedziesz hodowal. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach