Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Witam, mam problem z ustabilizowaniem tych trzech parametrów Kh 13 Mg 1720 Ca nie wykrywalne I co do CA jak je podbic? Podmianke 2x zrobiłem po 25% Wcześniej stosowałem sol Tropic marin sea salt, teraz jade na red sea coral pro salt Testy red sea i saliferta. Zbiornik funkcjonuje od października. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Co to znaczy Ca niewykrywalne ? Wykraplasz całą strzykawkę i nie masz zmiany barwy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Ca - niewykrywalne? Przy tak wysokim KH ciezko bedzie ustabilizowac magnez i wapń bo to nie jest naturalny poziom. Poza tym jak mozesz mowic o parametrach bez odniesienia do zasolenia. Sol RSCP slynie z kosmicznego KH wiec w sumie nie ma sie co dziwic ze masz KH=13 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Tak cala strzykawke wykraplam i nic... Zasolenie mam wporzadku 1,024 Wiec mam przejsc na tropic marin? Czy co proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 No to jak wkrapiasz cala strzykawke i nie zmienia barwy to oznacza, ze masz tego wapnia powyzej normy w tescie. Tak przynajmniej mi sie wydaje ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Jak wlewasz całą strzykawkę i nic się nie dzieje to masz wyższy poziom wapnia niż test może pokazać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Czyli bede zbijac, wiec najlepiej podmianke zrobic ubozsza sola Czy sie myle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 red sea coral pro salt A co masz w baniaku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 25% red sea salt a reszta tropic marin sea salt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 zaczynam powatpiewac w dokładnosc zasolenia mozliwe ze jednak jest wyzsze niz 1.024 to by tłumaczyło wysoki magnez i Ca (cała strzykawka to 500ml) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Mierzylem dzis zasolenie... Robie test na ca red sea i ilosc wlanego plynu na tej podstawie sprawdzam sobie w tabelce tak? Czy tyle ile mi zostanie w strzykawce powiedzmy ze 0,1 mi zostalo to w tabelce patrze na skale 0,1 czy na 0,9? Mam ang wersje wiec tutaj moglem blad zrobic zle czytajac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 nie znam metody testu Red Sea, trudno mi powiedziec... Co to zasolenia to nie watpie, że je mierzysz, ale czy na pewno refraktometr jest dobrze skalibrowany? Gdzie dokładnie mieszkasz w UK? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Derdziu Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Mierzylem dzis zasolenie... Robie test na ca red sea i ilosc wlanego plynu na tej podstawie sprawdzam sobie w tabelce tak? Czy tyle ile mi zostanie w strzykawce powiedzmy ze 0,1 mi zostalo to w tabelce patrze na skale 0,1 czy na 0,9? Mam ang wersje wiec tutaj moglem blad zrobic zle czytajac Birmingham wiec kawalek od ciebie... Mysle ze zasolenie dobre bo rybki maja sie swietnie i corale ladnie sie otwieraja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 W Morzu Czerwonym zasolenie siega 1,03 i ryby i korale tez sie swietnie mają. Upewnij sie ze masz dobrze skalibrowany refraktometr. Bez tego nie ma co bawic sie w kontrole parametrow Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Nie jestem pewien czy dobrze wykonujesz testy. Można się w nich zakręcić. Najlepiej obejrzyj na youtube jakiś film instruktarzowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Mierzylem dzis zasolenie... Robie test na ca red sea i ilosc wlanego plynu na tej podstawie sprawdzam sobie w tabelce tak? Czy tyle ile mi zostanie w strzykawce powiedzmy ze 0,1 mi zostalo to w tabelce patrze na skale 0,1 czy na 0,9? Mam ang wersje wiec tutaj moglem blad zrobic zle czytajac W RedSea to co zostało zużyte: - czyli 1- to co zostało daje wynik i to z tabelką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragokite Zgłoś Napisano 23 Marca 2015 Ja też używam testów RS i początkowo miałem problem z ogarnianiem tego ale jak już się ogarnie to nie ma większego problemu i liczy się to co się zużyło i trzeba też pamiętać że jak się nabiera płynu do strzykawki to główka tłoczka musi być na linii 1ml wtedy masz dokładnie 1ml płynu, często ludzie robią błąd i nabierają płynu tak że on kończy się na linii 1ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach