Skocz do zawartości
demono1

Hepatus ospa zmiana soli ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czytalem troche ze to normalne ze hepatusy lapia ospe , tylko ja swojego mam od malucha i duzy jest i od powstania akwarium nie bylo ospy wczesniej byla sol IO teraz od ostaniej podmiany jest zmiana na Red Sea Salt temperatura 25stopni wczoraj zauwazylem kilka kropek dzis caly opsypany hepatus tylko ociera sie o korale :/ druga sprawa podaje pokarm z czaskiem zjada wszystko jak i inne ryby :) czekac az samo przejdzie bo nie chce lac chemi podnosic temperatury . Wole naturalnie to zwalczyc . Czy zmiana soli mogla to spowodowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki i doktorek pomoze albo naturalny czosnek przy karmieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki owszem pomogą co do doktorka to różnie bywa bo one generalni pasożytów ospy nie zjadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok krewetkie mam jedna czyszczaca jakos nie zauwazylem zeby cos kiedys czyscila rybcie moze w nocy jak narazie maczam pokarm w czosku .oby pomoglo

A moze ktos jeszcze sie wypowie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo czyszczą w nocy , u mnie 2 amboinensis obsiadły w nocy tominiensis i ją na 90% uratowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysalem ze wyralem z ospo u hepatusa kilka dni bylk dobrze wszystko zniklo a dzis znowu ospsypany:( a tylko kuracja czosnek byla .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Mi swojego czasu Herbtana pomogła ( 100 % pewności nie mam, że to ona ale nic więcej nie używałem )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian a zmierzyłeś zasolenie gdy robiłeś podmiankę ? Czy może na pamięć sypnąłeś ?

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że problem jest w czym innym jeszcze niedawno pisałeś że wlewa ci się syf spowrotem do akwarium, ze zrobiłeś większą podmiankę itd itd . Czy taki stary jest skoro kupiłeś w połowie listopada to nie wiem chyba nie. Wiem tylko że hepatus to król ospy a twoja zawartość wskazuje na wiele pytań i wątpliwości. Ta ryba wymaga stabilnego systemu a nowe praktyki są najczęsciej kiepskie.

Nie sądzę żeby podmiana na nowej soli była przyczyną ospy, chyba że rybę coś zestresowało przy podmianie albo za duzy skok parametrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian a zmierzyłeś zasolenie gdy robiłeś podmiankę ? Czy może na pamięć sypnąłeś ?

sorkj ze tak puzno bylk wszystkk dobrze podawalem czosnek z pokarmem i zeszla ospa ale po kilku dniach znowu nawrocik . Tak sprawdzalem zasolenie . Mysle nsd preparatem zooleka fcm

Myślę że problem jest w czym innym jeszcze niedawno pisałeś że wlewa ci się syf spowrotem do akwarium, ze zrobiłeś większą podmiankę itd itd . Czy taki stary jest skoro kupiłeś w połowie listopada to nie wiem chyba nie. Wiem tylko że hepatus to król ospy a twoja zawartość wskazuje na wiele pytań i wątpliwości. Ta ryba wymaga stabilnego systemu a nowe praktyki są najczęsciej kiepskie.

Nie sądzę żeby podmiana na nowej soli była przyczyną ospy, chyba że rybę coś zestresowało przy podmianie albo za duzy skok parametrów.

muwimy o cyjano czy ??

Druga sprawa chce zastosowac te preparaty czytalem o nich

1 http://erybka.pl/product-pol-249-Microbe-Lift-Herbtana-118-ml-.html

2. Zoolek fmc tylko z nim bywa inaczej ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda kasy zadbaj o stabilne parametry i dobrze karm spiruliną i nori jeśli jeśli masz krewetki to będzie co ma być.Krewetki są lepsze niż te wszystkie dziadostwa o skuteczności byle jakiej.Zaraz pewnie ktoś napiszę że mu coś wyleczyło ryby ale moja opinia to padnie co ma paść a reszta to zbieg okoliczności. Najlepiej nie dopuszczać do takich sytuacji. Wiedz że hepatus może mieć przy każdej podmianie kropki ale jeśli raz przeżyje to powinien i drugi i dalej.

Sam też od czasu do czasu raz na 2 miesiące widzę kilka kropek na niektórych rybach ale widzę jak krewety robią robotę i ryby same do nich płyną już ponad pół roku i nic nie pada.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Herbatnę nie radzę używać jak masz krewetki w zbiorniku sam przy ospie tego użyłem i niestety krewetki zaraz po podaniu specyfiku pojechały na wakację :crybaby: .U mnie ten specyfik nie pomógł.Mi za pierwszym razem pomogło http://erybka.pl/product-pol-5013-Prodibio-Spots-Velvets-Salt-PL.html. Aczkolwiek teraz kupiłem lampę UV i tylko ją używam bez chemii :animier:

Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda kasy zadbaj o stabilne parametry i dobrze karm spiruliną i nori jeśli jeśli masz krewetki to będzie co ma być.Krewetki są lepsze niż te wszystkie dziadostwa o skuteczności byle jakiej.Zaraz pewnie ktoś napiszę że mu coś wyleczyło ryby ale moja opinia to padnie co ma paść a reszta to zbieg okoliczności. Najlepiej nie dopuszczać do takich sytuacji. Wiedz że hepatus może mieć przy każdej podmianie kropki ale jeśli raz przeżyje to powinien i drugi i dalej.

Sam też od czasu do czasu raz na 2 miesiące widzę kilka kropek na niektórych rybach ale widzę jak krewety robią robotę i ryby same do nich płyną już ponad pół roku i nic nie pada.

tez jestem tego zdania nie chce lac chemi ale kurde boje sie o inne ryby mam tylko jedno krewetkie czyszczaca dokupie jeszcze jedna lub dwie dostaja spiruline i nori wszystkk bylo dobrze jak jexhalem na soli IO teraz troche bogatrza jest inna i po kilku dniach hepatus osypany daje tez z pokarmem czosnek on plywa wcina wszystko tylko jak wczesniej napisalem chce sie tego cholerstwa pozbyc kurde calkowicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowalem Fmc na ospe od wczoraj w akwarium wylaczylem odpieniacz , wyjelem media i ustawilem tem 28 stopni to co zauwazylem to miekasy troche miej sie pompuja czekamy co bedzie na dniach czy te cholerstwo zginie czy trzeba bedzie zastosowac cos innego :/ bo czosnek to nic nie daje raz jest dobrze zaraz znowu mi hepatusa opsypoje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po co ta chemia do akwarium. Hepathus może co chwilę łapać kropki, ale jeśli jest żywy i je to spokojnie da sobie radę. Jedyne co mógłbyś zrobić to dokupić którąś z czyszczących krewetek jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki sa ale on nie chce zeby go czyscily pozatym i u blazenka tez zauwazylem narazie jest dobrze korale wytrzymuja wysoka tem i lek chyaba po malu dziala zobaczymy do konca tygodnia :) kazdy pisze ze jesli je to ok dostaje znika ale jak inne ryby dostaja to juz problem wiec postaw sie na moim miejscu troche bo napewno ty bys tego nie chcial miec . Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nawet hpatus do nich nie podplywa :/ zeby go czysciły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.