brawos Zgłoś Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) Witam, wątków o refraktometrach jest mnóstwo. Ja dokładam jeszcze jeden z dziwnym i uciążliwym problemem. Korzystam z refraktometru DD H2Ocean (nowsza wersja - ta na wodę morską). O ile wskazania refraktometru są prawidłowe (dodam jednocześnie, że kalibracja w 20`C z użyciem płynu referencyjnego Saliferta pokrywa się z kalibracją zarówno na wodzie RO, jak i na płynie dołączonym do refraktometru w tym sensie, że gdy skalibruję na 35ppm przy użyciu płynu Saliferta to na RO lub na płynie dołączonym do refraktometru mam idealnie 0, tak więc wszystko jest o.k.), to by dojść do tych wskazań prawidłowych najpierw muszę wykonać około 10-15 pomiarów na przemian na płynie Saliferta, jak i na wodzie RO, czy też solance, łącznie z przemywaniem i wycieraniem refraktometru po każdym pomiarze. Przy początkowych pomiarach refraktometr zaniża o ok. 2 jednostki (np. zamiast 35 na płynie Saliferta lub solance jest 33). Muszę więc wykonać trochę tych pomiarów by refraktometr załapał i zaczął pokazywać prawidłowe wartości. Zanim dokonam pomiarów refraktometr przez ok. godzinę leży wyjęty z pudełka, by przejął temperaturę panującą w pomieszczeniu. Cała sytuacja jest o tyle upierdliwa, że trzeba się naużerać ok. 20 minut, by refraktometr zaczął wskazywać prawidłowo. Koniec końców zwykły pomiar zajmuje mi więc łącznie ok. pół godziny. Trochę to męczące. Być może ten bimetal mimo trzymania refraktometru przed pomiarem wyjętego z pudełka jest mimo wszystko zbyt zimny by reagować prawidłowo i dopiero trzymanie dłonią za gumową obudowę przez te 20 minut z przerwami rozgrzewa do prawidłowej temperatury bimetal - są to jednak tylko moje domysły. Czy macie podobne problemy z refrakotmetrami, czy może wskazują prawidłowe wartości od pierwszego pomiaru? Edytowane 31 Marca 2015 przez brawos (wyświetl historię edycji) Cytuj Bieżące akwa: http://nano-reef.pl/forums/topic/107945-morskie-wynurzenie-20-350/ Stare akwa: http://nano-reef.pl/topic/70098-morskie-wynurzenie-10-15045/page__st__140 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 31 Marca 2015 Jaką masz temperaturę powietrza i wody? Płuczesz jakoś pipetę? Czy na powierzchni wody masz film z bakterii/tłuszczu/kurzu? U mnie mam dobre wyniki pod warunkiem, że przed pomiarem przepłuczę pipetę kilka razy wodą z akwarium, a po pomiarze wypłuczę refrektometr pod słodką wodą i od razu go osuszę. Pozostawienie refraktometru na parapecie w słońcu lub przeciągu jak również osady na pipecie to główne źródła złego pomiaru w moim przypadku. Zazwyczaj mam dobry wynik za pierwszym razem. Jak coś popsuję to płuczę, wycieram i robię pomiar później, bo płukanie zaburza temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brawos Zgłoś Napisano 31 Marca 2015 Wszystkie powyższe działania robię podobnie do Ciebie. Płukania i przemywania po pomiarze próbowałem już z wodą o różnych temperaturach. Niestety problem jest gdzieś indziej. U mnie nawet pierwszy pomiar czyli czystym refraktometrem bez płukania go chwilę wcześniej wodą o danej temperaturze, które mogłoby zaburzyć pomiar daje błędne wskazanie. Cytuj Bieżące akwa: http://nano-reef.pl/forums/topic/107945-morskie-wynurzenie-20-350/ Stare akwa: http://nano-reef.pl/topic/70098-morskie-wynurzenie-10-15045/page__st__140 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Niebardzo rozumiem czemu wyjmujesz refraktometr zeby zlapal temperature? No chyba ze go przynosisz z piwnicy? Bo chyba w pudelku panuje identyczna temperatura jak w pokoju. IMO Twoja dluga obsluga powoduje rozgrzanie refraktometru od dloni i zmiane odzczytu(dlatego pewnie jest guma aby sie nie rozgrzewal). Na reefhub.pl jest art pomiar zasolenia i tam jest podany wplyw temp solanki na wyniki, moze Ci to cos rozjasni czemu masz "rozne" wyniki z uplywem czasu. Pozdrawiam by Lumia 925 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Gdy kupowałem swój refraktometr w eRybce to miła pani z obsługi powiedziała mi że z tymi H2Ocean dużo zwrotów i narzekań mieli ze względu na rozkalibrowania. Nie wiem ile w tym prawdy. Wziąłem wtedy Red Sea kilka zł droższy i nigdy problemów z odczytem nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Może oddaj go do sklepu i niech go sprawdzą. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brawos Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Niebardzo rozumiem czemu wyjmujesz refraktometr zeby zlapal temperature? No chyba ze go przynosisz z piwnicy? Bo chyba w pudelku panuje identyczna temperatura jak w pokoju. IMO Twoja dluga obsluga powoduje rozgrzanie refraktometru od dloni i zmiane odzczytu(dlatego pewnie jest guma aby sie nie rozgrzewal). Na reefhub.pl jest art pomiar zasolenia i tam jest podany wplyw temp solanki na wyniki, moze Ci to cos rozjasni czemu masz "rozne" wyniki z uplywem czasu. Bardzo się mylisz. Dotknij metalowych części refraktometru zaraz po wyjęciu z pudełka i po kilkunastu minutach od wyjęcia to zrozumiesz. Poza tym piszesz na odwrót - ja nie napisałem, że po rozgrzaniu mam błędne wskazania, ale właśnie prawidłowe. Reefhuba mam przeczytanego kilka razy w tą i z powrotem. Po to jest ATC w refraktometrach, by właśnie temperatura nie powodowała zmian w odczycie. Ponadto temperatura solanki dostosowuje się po chwili do temperatury refraktometru. To co piszesz nie ma nic do rzeczy. Artykuł traktuje trochę o czym innym. Nieistotne. Gdy kupowałem swój refraktometr w eRybce to miła pani z obsługi powiedziała mi że z tymi H2Ocean dużo zwrotów i narzekań mieli ze względu na rozkalibrowania. Nie wiem ile w tym prawdy. Wziąłem wtedy Red Sea kilka zł droższy i nigdy problemów z odczytem nie mam Pewnie coś w tym jest. Będę musiał kupić inny model. Zastanawiałem się kiedyś właśnie nad tym RedSea tylko zniechęciła mnie na pierwszy rzut oka mało dokładna skala (jedna kreska reprezentuje 2 jednostki w przeciwieństwie do tego felernego DD gdzie jedna kreska to jedna jednostka). Jak jest w rzeczywistości - czy nie ma problemu z odczytem nieparzystych wartości, które odczytuje się pomiędzy kreskami np. 33, 35? Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez brawos (wyświetl historię edycji) Cytuj Bieżące akwa: http://nano-reef.pl/forums/topic/107945-morskie-wynurzenie-20-350/ Stare akwa: http://nano-reef.pl/topic/70098-morskie-wynurzenie-10-15045/page__st__140 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Aha czyli trzymanie go w pudelku powoduje ze jego temperatura spada ponizej temperatury w ktorej znajduje sie pudelko i wykonuje pomiar? Troche to sprzeczne z ogolnie pojetymi zasadami fizyki. I nigdzie nie napisalem ktore sa pomiary dobre a ktore zle... A tak z drugiej strony czy jak go kalibrowales to tez tyle czasu czy jak raz wykonales kalibracje to bylo ok? by Lumia 925 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brawos Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Aha czyli trzymanie go w pudelku powoduje ze jego temperatura spada ponizej temperatury w ktorej znajduje sie pudelko i wykonuje pomiar? Troche to sprzeczne z ogolnie pojetymi zasadami fizyki. Dla mnie sprzeczności tutaj specjalnie nie ma jeżeli się uwzględni, że pudełko wraz z wyściełającą je gąbką działa jak izolator, a dodatkowo pudełko z refraktometrem trzymane jest w zamkniętej szafce. Daj spokój, po kilku wypowiedziach widzę już, że refraktometr jest walnięty. Temat do zamknięcia. Powtórzyłbym jeszcze tylko pytanie z poprzedniego mojego postu o dokładność skali/pomiaru w refraktometrze RedSea (jedna kreska reprezentuje dwie jednostki). Da się dokładnie na nim odczytywać? edit: nowozakupiony refraktometr RedSea potwierdził teorię - RedSea od pierwszego pomiaru pokazuje prawidłowe wartości, natomiast DD zaniża w stosunku do niego o dwie jednostki. Po kilkunastu minutach zabawy dobija do wartości pokazywanych przez RedSea. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez brawos (wyświetl historię edycji) Cytuj Bieżące akwa: http://nano-reef.pl/forums/topic/107945-morskie-wynurzenie-20-350/ Stare akwa: http://nano-reef.pl/topic/70098-morskie-wynurzenie-10-15045/page__st__140 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach