Damian K. Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam Posiadam takie o to stateczniki, świetlówki rozruszane na starter, ale chodzi mi o to czy mogę podłączyć pod nie świetlówki T5 24W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Nie nie nadaje sie i nawet nie próbuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Na moje oko - nie - ale mogę się mylić. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Próbowałem na starej świetlówce to nie ma problemu świeci,nie mruga itd ale zastanawia mnie czy dłuższe użytkowanie nie zaszkodzi. Nie znam sie za bardzo na tych wszystkich napieciach dlatego pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Tak. Dłuższe użytkowanie bardzo skróci ich żywotność. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 O które parametry chodzi? Co jrst nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Dlaczego wprowadzacie gościa w błąd ? To jest statecznik magnetyczny który zapewnia dopasowanie w zakresie podanym na obudowie czyli dla lamp 18,24,26,28 W. I nie ma tu znaczenia czy będzie to T5 czy ultra fiolet do dyskoteki. Jeżeli chodzi o żywotność to można przedłużyć stosując nowoczesne elektroniczne układy zapłonowe świetlówek zamiast startera z podgrzewaną katodą i dławika. Ale i tak wymieniamy świetlówki po ok 6 miesiącach co znacznie wyprzedza czas pracy takiej świetlówki na starym układzie z dławikiem. Więc kolego, jeżeli nie przeszkadza ci efekt migotania przy starcie i znaczne rozgrzewanie się dławika to spokojnie zakładaj. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Grzegorz co według Ciebie oznacza 1x24W TC-L ????! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Grzegorz co według Ciebie oznacza 1x24W TC-L ????! Symbol oznacza świetlówkę kompaktową np. taką http://www.schrack.pl/sklep/swietlowka-kompaktowa-tc-l-24w-827-2g11-os-li5v010779.html . Jej budowa i zasada działania nie różni się niczym od naszych T5. Statecznik magnetyczny nie wie co jest za nim podłączone Stabilizuje po prostu prąd zmienny i tyle Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Dokładnie ! Wiec to nie nasz typowa akwariowa świetlówka T5. Oczywiście zasada działania jest taka jak mówisz, tyle że zapłon świetlówki takim magnetycznym balastem mocno ją osłabia. Ona się zapali z efektem stroboskopowym i to właśnie spowoduje osłabienie jej. Ona nie przepali się po wspomnianych 6 miesiącach ale będzie tak wypalona jak roczna, półtora roczna świetlówka. Także, jak ktoś bardzo chce może to wykorzysta w sumpie, ale do głównego bym nie polecał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 No Jarku ............... ale to samo oboje mówimy. Napisałem jak wyżej - efekt stroboskopowy przy zapłonie, podgrzana katoda w celu ułatwienia zapłonu i mało stabilny prąd pracy. I ja to potwierdzam. Ale jestem praktykującym elektrykiem/elektronikiem od 20 lat i uwierz mi, że problemy świetlówek nie wynikają z ich systemów zasilających a bardziej z temperatury pracy. Zle ustawiony prąd pracy powoduje nieustanne nagrzewanie sie rury i wypalanie luminoforu, a katody potrafią wypalić luminofor całkowicie przy końcach. Przy wysokich cenach akwarystycznych T5 opłaca sie zainwestować w elektroniczny układ zapłonowy. Ale ............. Ten statecznik magetyczny lub jak kto woli(żeby się nie czepiać) transformator z dużym rozproiszeniem będzie działał prawidłowo ze świetlówka T5 wskazaną przez kolegę. Oczywiście jako konstrukcja wymyślona już pewnie po I wojnie światowej czyli dość stara Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 To się dwóch elektroników dogadało ;-) Ja już nie praktykuje ;-))) Co do magnetyków niestety to co piszą na obudowie to można miedzy bajki włożyć ;-) To co napisałeś "powoduje nieustanne nagrzewanie sie rury i wypalanie luminoforu" A to dla nas krytyczne ;-) także dbając o kieszeń kolegi lepiej nie niż tak.... no chyba że do sumpa, lub do oświetlenia szafy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Wiesz co ............ tak mi imię Jarek i ten pseudo Kwiatek trochę pasuje do mojego kolegi z klasy C szkoły owianej sławą czyli Technikum Łaczności ........... to ty czy nie ty ? :) Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Jeśli mówisz o Gdańsku to nie ;-) Reszta się prawie zgadza ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 A już się dzisiaj chciałem na kawę umówić bo Stasiu dziś z Niemiec na święta przyjeżdża, przywlecze trochę szczepek wieczorem więc bym kawę zaliczył. Co za pech Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 No wiem, wiem Sam mi przytarga 11 sztuk ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 no to się dziś spotkamy pod Matarnią Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Hehe no i ani w jedna ani w druga. Mimo wszystko dzięki za rady, zastanowie się nad montarzem. Ale chyba na razie podlacze nim kupie odpowiedni statecznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak chcesz na alledrogo masz elektroniczny za 20 PLN http://allegro.pl/st...5222867022.html Bedzie milion razy lepszy od tego co masz. Szkoda świetlówki Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Kwiatek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach