Skocz do zawartości
Lukasz.PL

Euphylia, grzybki i gabka.

Rekomendowane odpowiedzi

pH 8.0-8.3

kH 9

NH4, NO2 =0

NO3 = 8-10

Ca = 440

Mg = 1320

58 litrow zbiornik glowny

15+24W superaktyniki

3x24W 10k K

aktynika pali sie od 9 do 19, a dzienne od 9:45 do 18:15 (jestem w etapie wydluzania czasu oswietlania, do 10godzin dziennego i 11:30godzin aktyniki).

cyrkulacja wynosi 17 razy objetosc

Moja Euphylia juz drugi raz z otworu gebowego wypuszcza taka brazowa wygladajaca jak kawalek tkanki substancje. Jest to jak nitka dlugosci 5cm. Super sie pompuje, jest niesamowicie duza. Czy to cos zlego?

Na grzybkach pojawilo sie takie cos. Co to jest?

Korale2022.jpg

Nie na wszystkich, ale tylko na tej skalce co ostatnio kupilem. Na 3 grzybkach z 15-20 sztuk po 1-2 takie cosie.

Teraz gabka. Czy jej struktura jest OK? Zawsze taka byla i rosnie sobie, ale tak pytam. Wie ktos jak rozpoznac kiedy gabka pada?

Korale2020.jpg

Korale2021.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz kiedys napisalem (choc na poparcie nie natrafilem), ze korale moga przy zmianie oswietlenia lub parametrow wody odzucac zooksantelle. To moze byc to brazowe. Nie jest to czyms nienormalnym takze nie przejmuj sie. Masz dobre oswietlenie i widocznie wystarczy euphyli mniejsza ilosc zooksantelii.

Piekna gabka!

Na padajaca rzucaja sie glony i inne bakterie, takze mozna to latwo rozpoznac (traci rowniez kolor) ale na ratunek jest juz przewaznie za pozno.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli interesuje kogos sprawa grzybkow to chodzi po nich rodzaj slimaka lub plazinca. To nie jest narosl na nich. Szukam teraz podobnego czegos do identyfikacji i co z tym robic.

Jezeli chodzi o Euphylie to nie wiem czy to nie sa wydzieliny po planktonie czy czyms co z wody pobiera? Jest u mnie ponad dwa miesiace. Jakos tak, a robila to wczoraj i z miesiac temu.

Dzieki Stani, gabka rosnie wesolutko sobie razem z mniejszym braciszkiem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to planaria? Ja bym wywalil.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też stawiam na wirki

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euphyllia prawdopodobnie robi kupe :) Jak sie domyslasz jest to stan normalny i nie nalezy jej w tym przeszkadzac.

Gabka nalezy do fotosyntetyzujacych i wyglada na totalnie zdrowa, jak napisal Stani kiedy obumiera to traci kolor i powoli maleje, wtedy jest juz za pozno.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wyciagnalem kilka sztuk. Jedna mi uciekla.

Tutaj foto robione z reki na szybko poniewaz balem sie, ze mi ucieknie.

Chyba planaria to jest. Fotka nizej. Co z tym robic?

Flatworm.jpg

Doczytalem, ze jak jest malo to mozna wybierac, ale mozna tez wprowadzic Velvet Nudibranch (Chelidonura varians). Co robic?

Podobno jeszcze przez wargacze sa jedzone, ale nie wiem przez jakie gatunki.

Jeszcze cytat:

"do not eat but rather irritate coral and benthic reef invertebrates".

No i jeszcze mozna wykompac korale:

"try 25 drops of lugols to 200ml of seawater for 15 minutes"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halichoeres marginatus, zdarzyc sie moze ze p. hexaetenia tez bedzie to zjadal. Nie którzy mówią nawet o mandarynach.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak mówię :), moj splendidus rozprawił sie z nimi w 15 minut, ale to był inny gatunek planarii.Wydaje mi się że miejszy czerwono-brązowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym rozwiazaniem jest slimak Helidonura Varians , ale ciężko go dostac u nas . Może Przemek będzie miał. Ten ślimak zbiera je jak odkurzacz. Tyle ,że jak wyczyści wszystkie to trzeba go oddac bo innych pokarmów nie przyjmuje i padnie z głodu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reefcentral poczytalem troszke o planarii. Nie wiem czy zabierac sie za nia. Przy okazji kupie Chelidonura varians aby sie ich pozbyc w 100%, a teraz nie mam plagi i co zobacze to wybiore. Jak nie, to tak jak pisze TMK, dam mandaryna. Rybka jest bardzo ladna i mysle, ze nawet na stale bedzie mogla zamieszkac :-)

Dzieki za odzew w temacie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.