pasek Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Będziesz sławny Dobre, ubawiłem się jak nigdy:) Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Powtórzę po kolegach wyżej - dobry węgiel ( np. Rowa) plus UV-ka z dobrze dobranym przepływem jak nie chcesz się męczyć z tym tygodniami. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Ja mialem tak gdy przedawkowalem vodke (kwestia bakterii). Moze wlales za duzo vodki badz przesadziles z bakteriami? Powinna pomoc podmiana i czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Serdecznie. Nie chce tworzyć nowego tematu więc się podepnę do kolegi . Mam następujący problem zrobiła mi się mleczna woda a'la z 52 postu lecz jest lepsza widoczność tak o około 30-45%.I chciałem zapytać jak z tym walczyć ?.Jedynie co mogło spowodować takie zmętnienie to świeżo uruchomiony filtr fluidyzacyjny AIO BioPellets.Zrobiłem podmianę około 100l dzień temu ,dalej to samo, co 3 dni daję bakterie Prodibio Biodigest ampułkę.Te zmętnienie wody to obstawiam w 100% przez ten filtr bo nic innego przez ostatni czas się nie zmieniało no może to ,że dokupiłem jedną pompę cyrkulacyjną ale było wszystko ok.W sumpie mam w jednej komorze watę i węgiel pływa trzy dni i niestety dalej mleko. Tak to niestety wygląda. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Moim zdaniem przesadzasz z Biodigest. Zaprzestań podawać bakterie , pożywkę ( o ile coś lejesz) i podłącz UV-kę. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Moim zdaniem przesadzasz z Biodigest. Zaprzestań podawać bakterie , pożywkę ( o ile coś lejesz) i podłącz UV-kę. PK Już też dobrą radę dostałem bo zbyt od serca człowiek sypnął tych pellet do akwarium , na obieg koło 600l dałem z 400ml na start .Teraz wziąłem odsypałem koło 300ml i zostawiłem z 100ml i tak na razie zostanie do puki woda się nie wyklaruje.Bakterię podawałem tak często by po prostu wybić ten zakwit by była konkurencja o pożywkę .Pożywek w ogóle nie dodaję tylko same bakterie. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 Robert, tak poza tematem: widze tam super ustawienie skaly. Mozesz zapodac zdjecie calosci, gdy woda juz bedzie ok ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 Robert, tak poza tematem: widze tam super ustawienie skaly. Mozesz zapodac zdjecie calosci, gdy woda juz bedzie ok ? http://nano-reef.pl/topic/67320-432l-maly-ocean-z-slaska-120x60x60sump-80x35x40/page__st__40 Post 57# Co do klarowności wody dzięki za pomoc lampa UV przez noc zrobiła swoje i woda jest już trochę czyściejsza.Jeszcze zostawię do jutra to może się ładnie wyklaruje Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach