Skocz do zawartości
szczepangranit

Catalaphyllia zmasakrowana przez jakiegoś intruza

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od kolegi catalaphyllię zieloną na sporej skałce.Umieściłem ją w otworze żywej skały w którym skałka spasowała na wcisk i rano o dziwo po koralu i skałce ani śladu.Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się ,że coś wyciągnęło tego sporej wielkości korala wraz ze skałką i przeciągnęło po piachu lub skale około 25cm dalej i ucięło sobie kolację pod inną skałą bo pełno było kawałków,polipów dookoła porozwalane.Koral w sumie uratowany...coś tam z niego zostało ale jest w dużej mierze rozszarpany.

Co mogło się dopuścić takiego aktu wandalizmu?

Z więkrzych osobników mam kraby pustelniki,percnon gibbesi i mitraxa.

Są też krewetki czyszczące,debeliusy i boksujące ale ich nie biorę raczej pod uwagę.

Ryby też odpadają bo to coś zaciągnęło ofiarę pod skałę...

ea4aaffa1d1a1b3012cc0437457f593au772a679.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz ryby?

Mandaryn,chepatus,zebrasoma,babka sexgutata,naso,itp ale to nie ryby bo one by nie zaciągnęły jej tak pod skałę...zresztą jak by miały ochotę to podskubywały by w dzień.Akurat wczoraj siedziałem do pierwszej w nocy i była na swoim miejscu cała i zdrowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na percona, lubi czasem zjeść coś miesnego

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi mówi, że to percon mógł sobie uczte zrobić. Jaki on duży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi mówi, że to percon mógł sobie uczte zrobić. Jaki on duży?

no własnie ,że mały...pancerz około 1,5cm i nawet nie jestem pewien,że on jest,bo ostatnio widziałem pod skałami wylinkę lub jego zwłoki i od tamtej pory nie rzucił mi się w oczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz czasem jakiegoś dzikiego lokatora? To by też mogło tłumaczyć zniknięcie percona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz czasem jakiegoś dzikiego lokatora? To by też mogło tłumaczyć zniknięcie percona.

już się nad tym zacząłem zastanawiać...tylko kto to taki? baniak mam około pół roku i nic niby nie widziałem obcego

już się nad tym zacząłem zastanawiać...tylko kto to taki? baniak mam około pół roku i nic niby nie widziałem obcego

kiedyś też krewetka dość spora zginęła i też tylko strzępy z niej zostały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to będziesz miał co robić nocą z latarką

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórym znalezienie/wypatrzenie dzikusa zajęło znacznie dłużej. Ale tak czy inaczej to gdybanie. Polecam "napaść" na akwarium z latarką (czerwoną?) 1-2h po zgaszeniu światła i obserwować. Morze wrzucisz wcześniej jakąś mrożoną krewetkę?

OO Tigr mnie ubiegł

Edytowane przez Leel00 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kamerkę noktowizyjną więc dzisiaj polowanie...kawałek stynki mrożonej na gumce przy skałce powinno zwabić delikwenta :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oto jest winowajca...

zaraz po zgaszeniu światła wyszedł by dokończyć wczorajszą kolację czyli resztki polipów

(sory,ale jeszcze fotek tu nie zamieszczałem więc tak na szybko wykombinowałem poprzez galerię:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przedmówcy obstawiam dzikiego lokatora, z własnego doświadczenia wiem, że potrafi nawet kawałek skały ukruszyć jak mu przeszkadza. Mój siedzi w skałach od początku, ale nie poluję na niego bo specjalnie szkody nie wyrządza, zeskrobuje glony, zjada to co wpadnie za skały i dokonuje selekcji naturalnej- dokończył rybę, którą inni współlokatorzy doprowadzili do krańcowego wyczerpania. Koralowce na skałkach muszę kleić do skały bo inaczej jak wyjdzie coś zjeść to potrafi spory kawałek zrzucić ze swojej drogi.

Po zgaszeniu światła się pokazuje w świetle latarki, przez ponad 3 lata mniej więcej podwoił swoje gabaryty

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przedmówcy obstawiam dzikiego lokatora, z własnego doświadczenia wiem, że potrafi nawet kawałek skały ukruszyć jak mu przeszkadza. Mój siedzi w skałach od początku, ale nie poluję na niego bo specjalnie szkody nie wyrządza, zeskrobuje glony, zjada to co wpadnie za skały i dokonuje selekcji naturalnej- dokończył rybę, którą inni współlokatorzy doprowadzili do krańcowego wyczerpania. Koralowce na skałkach muszę kleić do skały bo inaczej jak wyjdzie coś zjeść to potrafi spory kawałek zrzucić ze swojej drogi.

Po zgaszeniu światła się pokazuje w świetle latarki, przez ponad 3 lata mniej więcej podwoił swoje gabaryty

Miałem u siebie identycznego kraba. Zamordował mi dwie Grammy loreto- polował na nie w nocy, kiedy spały w skałach. Wyjadał też ślimaki. Teraz mieszka na zesłaniu, w sumpie.

Udało Ci się go złapać? Ja swojego wypatrzyłem na skale i przeprowadziłem szybką akcję- z ręką już zanurzoną w wodzie zaświeciłem mu mocną latarką w oczy- krab na moment znieruchomiał- i szybko złapałem go w pół pęsetą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze go nie dorwałem...nakarmiłem gościa stynkami więc może chwilę odpuści.Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to,że tego kraba przytargałem razem z tą catalaphyllią z tego samego akwarium.Mieszkał z tym koralem parę miesięcy i nic nie ruszał.Tak sobie myślę ,że zwabił go chyba zapach świeżego ,,mięsiwa" po fragmentacji korala.

Wygląda troche jak Xanthias

xanthias-tetraodon-alofi.jpg

Niezły gagatek... Udało Ci się go złapać?

http://www.reeflex.n...s_tetraodon.htm

macie rację ...to jest chyba on...czyli nie mitrax

nawet bardziej podobny do tego Agnieszki tylko mój ma całe owłosione nogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.