Skocz do zawartości
Agnieszka.k4

automatyczna dolewka

Rekomendowane odpowiedzi

czy do akwarium 60l może być taka dolewka?

[ebTech.pl] Automatyczna dolewka podwójny sensor

http://allegro.pl/ebtech-pl-automatyczna-dolewka-podwojny-sensor-i5239774434.html

i do tego pompka do spuszczania ropy/oleju??

http://allegro.pl/pompka-pompa-do-spuszczania-ropy-oleju-12v-cpn-i5260927449.html

??

wiem to głupie i pewnie pytania z oczywista odpowiedzią ale ja nie jestem pewna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolewka o.k.,ale pompe bym raczej kupil z plastikowa obudowa,np. taka http://allegro.pl/pompka-10-l-elegant-0-5-bar-12v-do-przyczep-i5048947111.html . Co do pompy,to zarowno jedna i druga potrzebuja zasilacza (dolicz koszt ok. 30zl) i miej swiadomosc,ze te pompy sa dosyc glosne i jesli spisz blisko akwarium,to w nocy beda Cie budzic.

bez polskich znakow/mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej/taniej kupić najzwyklejszego chinskiego powerheada na 230V za kilka złotych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.

Na allegro od groma takich chińskich głowic które sprawdzą się w czymś takim idealnie.

Co do samego urządzenia to Agnieszko każde będzie idealne do 60l.

Dolewka ma tylko dolewać wodę bez żadnych fajerwerków itd. Każda się nada o ile jest akwarystyczna :)

Weź do tego jakąś tanią głowicę np. Sunsun HJ-721 - kosztuje 21.50zł chyba z przesyłką a posłuży do dolewki na pewno :)

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz do Pawła z ebtechu żeby dał Ci uchwyt na czujniki do akwa bez sumpa bedziesz mógł mieć lustro wody wyżej a co za tym idzie wiecej wody w akwa :-)

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję a można gdzieś juz kupić kompletny zestaw? bo ja tego nei zmontuje :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

przewagą tych pomp 12V jest to że mają większość wysokość podnoszenia i mieszczą się do szyjki w butli 5L po "wodzie żywiec"

jeżeli masz np. sumpa to wystarczy "byle pompka 220v z byle chińskiego filtra"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się chciałem podpiąć pod temat koleżanki :blushing: .

W tej dolewce z w/w aukcji jest wszystko co trzeba do uzupełniania wody co jest potrzebne ? oczywiście nie liczę samej pompy do wody (może być zwykła na 230V ? czy musi być na 12V ? ?.

Bo sam myślę kupić taką do swojego sumpa. Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Bo jeśli może być na 230V to myślałem o czymś takim małym :

http://allegro.pl/pompa-hj-411-300l-h-2w-gratisy-i5193286250.html

Edytowane przez Robteos (wyświetl historię edycji)

Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą dolewkę i jestem zadowolony a do niej dokupiłem pompkę newa i jest ok .Pisz do kolegi bezpośrednio nie kupuj przez alledrogo po koleżeńsku z forum da się dogadać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa 12VDC jest głośna, ale można to rozwiązać dając zasilacz 5VDC, sam tak zrobiłem i mogę potwierdzić, że to zdaje egzamin.

Należy jeszcze pamiętać, żeby koniec wężyka dolewki nie był zanurzony w wodzie bo się zrobią naczynia połączone i poziomy będą starały się wyrównać co skończy się powrotem wody ze zbiornika głównego do zbiornika dolewki, jeżeli ten drugi będzie niżej, aż do momentu odsłonięcia końcówki wężyka lub zadziałania czujnika poziomu, który znowu uzupełni wodę ... i tak w kółko.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolewka o.k.,ale pompe bym raczej kupil z plastikowa obudowa,np. taka http://allegro.pl/pompka-10-l-elegant-0-5-bar-12v-do-przyczep-i5048947111.html. Co do pompy,to zarowno jedna i druga potrzebuja zasilacza (dolicz koszt ok. 30zl) i miej swiadomosc,ze te pompy sa dosyc glosne i jesli spisz blisko akwarium,to w nocy beda Cie budzic.

bez polskich znakow/mobilnie...

Masakra na szczęście padło po 7-8 miesiącach , nawet otoczona grubą pianką buczało jak traktor.

Za 5-10 zł więcej jest eheim 300 compakt i to jest niesłyszalna dolewka i wtyczka...

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5000.020.jpg

Taka pompa TUNZE zasilana, jak wcześniej napisałem, 5VDC i można spać bez zakłóceń.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.