Skocz do zawartości
Witekt

20 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Im więcej czytam tym mniej wiem :(

W sobotę ruszyło miniakwarium 20 litrów + 5 kg żywej skały. Oświetlenie to lampa 18W (nazywa się chyba PowerCompact, pół białej, pół niebieskiej) w obudowie Atman, do tego pompka cyrkulacyjna 300l/h i filtr AquaClear 150 (został ze słodkiego). Sól KENT.

Ze skały coś powyłaziło:

1. 3 wężowidła

2. 3 rurówki (chyba tak to się nazywa, takie podobne do kieliszka, chowa się jak widzi ruch przed akwarium, potem ostrożnie się rozwija)

3. takie małe, podobne do ukwiała, noga ma na razie ze 3-4 mm wysokości, zakończone koroną z ramionami, kolor biało-przeźroczysty - co to może być? Mam tego dużo.

4. coś, co wygląda jak mały krążek (2-3 mm), biało-przeźroczysty z czarnymi kropkami, zakończony cieniutkimi ramionami.

5. coś, co chyba jest koralem? Skała porośnięta jest taką białoróżową siateczką z rurek. Na tych rurkach pojawiły się najpierw pączki, z których wyrosły krzaczki - noga zakończona kilkoma ramionami, kolor toto ma różowo-brązowy. Chowa się do pączków po zgaszeniu światła. Wyrosło pod wypływem wody z filtra, nie widać, żeby się ruszało samo z siebie, poruszane jest ruchem wody. Co to może być? Koral? Jaki?

6. jakieś robaczki łażące po skale - rzadko się pojawiają, są bardzo szybkie. Nie wyglądają jak wieloszczety. Kolor mają brązowo-żółty lub żółto-biały - trudno rozpoznać, bo natychmiast uciekają. Co to może być? Dobre czy szkodliwe? Jak szkodliwe, to jak usunąć?

Jeżeli ktoś mógłby to zidentyfikować i powiedzieć, które jest dobre, a które zgładzić, to poproszę.

Mam też jeszcze pytanie - jak rozpoznać aiptasię? Tzn. kiedy będę wiedział, że to, co wyrosło, to aiptasia?

I druga sprawa - jako obsadę planuję kilka korali miękkich: Clavularia, Zoanthus, Xenia, jakieś grzybki oraz ze 2 krewetki Lysmata abonensis lub wurdemanni, ze 2 krabiki, jakiś ślimak. Pytanie czym to wszystko karmić i jak często?

To na razie tyle, idę dalej czytać :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Witek

Pozdrawiam, Witek

HW: 225l + sump

SW: Pterapogon kaudernii, Cryptocentus cintus, Alpheus bellus, Centropyge argi, Ctenochaetus truncatus, Cypho purpurascens, Siganus vulpinus, Lybia tesselata, 2x Lysmata amboinensis, 2x Lysmata debelius, kilka Gobiodon histrio, kilka ślimaków, różne pustelniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lysmata abonensis zdecydowanie za mala na takie akwarium!

Co do identyfikacji to porob pare zdjec bo tak z opisu to ciezko cos wywnioskowac, aczkolwiek pkt.3 pachnie mi Aiptazja :(

Jesli nie masz odpieniacza to pilnuj regularnych podmian i generalnie poczekaj zanim cos tam wlozysz.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Witekt: pomny mych doświadczeń tak małe akwa bez sąsiadującego akwa matki duuużo większego jest ostrą jazdą bez trzymanki...ale szczerze życzę Ci powodzenia. musisz być bardzo ostrożny i cierpliwy w umieszczaniu życia w tym zbiorniku.

pzdr

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witekt :

Witam wszystkich.

Im więcej czytam tym mniej wiem :(

W sobotę ruszyło miniakwarium 20 litrów + 5 kg żywej skały.......wurdemanni, ze 2 krabiki, jakiś ślimak. Pytanie czym to wszystko karmić i jak często?

To na razie tyle, idę dalej czytać :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Witek

Cześć

Gratulacje i odrazu coś napiszę.

Rozumiem że takie małe chciałeś ?

Ja zaczynałem od 30l i było mikrusie teraz dla modliszkowej bede zakładać 16l

Dobrze zrobiłeś kupując taką sól , oświetlenie jest na styk , cyrkujacja jest OK (masz gabkę w AC ? - jak tak to czyść ją )

1. węzowidło (taki bardziej mini) przydatne i może tego sie pojawić coraz wiecej)

2. Rurówki też wajne zwierzaki (możesz je dokarmiać nieraz bardzo oszczędnie i malutko

3. Tak jak kolega napisał z opisu wyglada na Aiptasje

4. Z opisu to zooanthus lub coś podobnego

5. Tak jest duża szansa że to koral

6 . te robaki to tak na 70% kiełże

http://borowieckim.republika.pl/Graficzny/kielz.jpg taka mała pchła

Zostaw to jak najbardziej nie przeszkadzają w zbiorniku ale chyba tylko nieraz rybki i krewetki mają radoche jak złapia i zjedzą je.

mnożą sie sporo i wychodza często w nocy

Co do zwierzaków dwa kraby mogą sie bić (jak jakiś dorwie wieksza muszle szybciej urośnie)

daj na początek jednego.

Korale spokojnie wyzyja (miękkie)

Ślimaki to już zależy ale tak max 2 styknie.

Krewetki tu może być problem ja miałem 1 a potem 2 w 30l i było bardzo ciasno.

wurdemanni są stadne minimum 2-3 sztuki.

W tak małym akwarium warto może kupić np. ze 2 sztuki Lybia Tesselata sa nieraz dostępne w sklepach.

są to kraby ale bardzo fajne z "ukwiałami"

Rhynchocinetes durbanensis - to nie jest moze piekna ale jest mała - jednak dopytaj/doczytaj czy może być trzymana pojedyczo.

Naprawdę zwierzaków jest sporo co można trzymaćw taki akwarium.

możesz też sobie dać tam własnie korale i krewetkę modliszkową oraz 2 ślimaki ale nie mam pewności czy nie skończą jako jedzenie :)

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Lysmata abonensis zdecydowanie za mala na takie akwarium!

Za mała? Czy akwa za małe dla tej krewetki?

Co do identyfikacji to porob pare zdjec bo tak z opisu to ciezko cos wywnioskowac, aczkolwiek pkt.3 pachnie mi Aiptazja :(

Jesli nie masz odpieniacza to pilnuj regularnych podmian i generalnie poczekaj zanim cos tam wlozysz.

Zdjęcia będą jak to wszystko trochę podrośnie, na razie jest za małe, może z wyjątkiem "korala"

Pozdrawiam, Witek

SW: Pterapogon kaudernii, Cryptocentus cintus, Alpheus bellus, Centropyge argi, Ctenochaetus truncatus, Cypho purpurascens, Siganus vulpinus, Lybia tesselata, 2x Lysmata amboinensis, 2x Lysmata debelius, kilka Gobiodon histrio, kilka ślimaków, różne pustelniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Tak, takie małe akwarium chciałem. I liczę się z tym, że nie poszaleję z obsadą. Najpierw planuję wprowadzić korale, potem resztę zwierzaków, w miarę jak się wszystko będzie stabilizować.

Ten Lybia Tesselata to odmiana kraba? Nie potrzebuje muszli? Ukwiał trzyma się na jego ciele? Fajnie musi to wyglądać.

O modliszce przeczytałem artykół i nie chcę tego bandyty. Tym bardziej, że płochliwa i pewnie rzadko ją można będzie pooglądać.

Pozdrawiam, Witek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oczywiscie Lysmata jest za mala a nie akwarium :( Doroslej to by chyba wasy wystawaly z wody :)

A krabik i owszem, ciekawy:

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=68205#68205

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=5235&d=0

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze jest taki malutki. Na zywo jak zobaczylem to na serio sa ciupinkie te krabiki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie toto zidentyfikować?

1. takie małe, podobne do ukwiała, noga ma na razie ze 3-4 mm wysokości, zakończone koroną z ramionami, kolor biało-przeźroczysty - co to może być? Mam tego dużo.

Tu są zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b5640ed7179abe46.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/122800475a7749ba.html

2. coś, co wygląda jak mały krążek (2-3 mm), biało-przeźroczysty z czarnymi kropkami, zakończony cieniutkimi ramionami.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/bb9aa0360885c0e7.html

niżej "krążek", wyżej ukwiał (aiptasia?)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6229fd911c891c5b.html

3. czy to jest koral?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/bf70d644a3165cb1.html

Pozdrawiam,

Witek

Pozdrawiam, Witek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikro ukwialki wygladaja na aiptasie (i pierwsze i drugie) zobacz sobie na www.reefcentral do Reefkeeping Magazine, tam byly kiedys zdjecia aiptasii w duzej ilosci (chyba w dziale Reef slides, czy jakos tam). Ostatnie polipki wygladaja na jakas clavularie

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze dwa wygladaja mi na hydropolipy czyli takie stulbioplawy :-)

Trzecia i czwarta to aiptasia.

Piata to koral miekki, Clavularia sp. ale cos mi w niej nie pasuje i nie mowie na 100% :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Szkoda, że nie ma jednomyślności i dalej nie wiem, co to wyrosło.

Poczekam, aż jeszcze podrośnie i wtedy zacznę tępić.

Ze skały wyszło nowe:

1. małe, ze 3-4 mm, czerwone, płaskie, przypomina trochę krabika

2. rozwija się białe, wygląda trochę jak zmoczona wata, możliwe, że to jakaś gąbka.

Coraz bardziej mi się te żyjątka podobają :(

Pozdrawiam,

Witek

Pozdrawiam, Witek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witekt: możesz podać źródło tej żywej skały, była z frachtu czy z akwa?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem.

Kupiona w Fokus Zoo, W-wa Ursynów, podobno leżała jakiś czas w wodzie, więc na pewno nie bezpośrednio z frachtu.

Ale nie wiem, jak długo leżała w sklepie.

Pozdrawiam, Witek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.