Skocz do zawartości
Dragon2588

Ile stopni K ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie wierzę, że nie da się przerobić, a jeżeli nawet, to chyba bardziej ci zależy na ładnym akwarium niż na dobrym życiu w nim.

Z E27 jest ten kłopot, że wszelakie wynalazki typu 30w (99%) są mniej lub bardziej "daylight". Chyba, żeby mocowanie E27 i bebechy (elektronikę) kompaktu np 30w potraktować jako statecznik klasycznej rury T5

np.: http://podforak.rzeszow.pl/printview.php?t=225&start=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lee zależy mi na tym, żeby zwierzęta dobrze się czuły i żeby ładnie wyglądało, a nie jak jakiś ,,burdel".

Zobaczę co mi doradzą w zoologicznym, wtedy podzielę się odpowiedziom.

Myślę że ta żarówka, którą zaproponowałem wystarczy, ponieważ poziom wody w akwarium to 29cm dojdzie piach to 3 cm wyżej i skała to już 10cm i koralowc będą 16cm pod oświetleniem, a niektóre nawet 10cm. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Dragon2588 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lee zależy mi na tym, żeby zwierzęta dobrze się czuły i żeby ładnie wyglądało, a nie jak jakiś ,,burdel".

Zobaczę co mi doradzą w zoologicznym, wtedy podzielę się odpowiedziom.

Myślę że ta żarówka, którą zaproponowałem wystarczy, ponieważ poziom wody w akwarium to 29cm dojdzie piach to 3 cm wyżej i skała to już 10cm i koralowc będą 16cm pod oświetleniem, a niektóre nawet 10cm. Co o tym sądzicie?

Rozwiązanie, które zaproponowałem to swego rodzaju skrajność.

IMHO Na 100% w tym akwarium da się zdjąć pokrywę (np. do wstawienia skał czy korzenia) i na koronie, która zostanie zamocować jakąś lampę.

A nie znajdziesz zdjęcia tego baniaka gdzieś w sieci albo na stronie producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że pokrywa (góra otwiera się) można zdemontować (jeżeli się chce) i wstawić zwykłą belkę oświetleniową lub lampę LED. Rozważ to.

Co do E27 - rozumiem, że na te 54l przewidziana jest tylko jedna żarówka?

Jak się bardzo uprzesz to ta żarówka z początku wątku się nada, ale nie sądzę, że ma tyle wat czy lumenów, ile deklaruje producent...

Ja właśnie przenoszę się do nowego akwarium (200l). W tej chwili jest tam 6x24w, a dojdzie jeszcze około 40w w LEDach. Prawda jest tez taka, że morskie akwarium ma być jasne, doświetlone, w "przeciwieństwie" do mroków panujących przeważnie w słodkich (wiem - gruuuubo przesadzam).

Powodzenia!

Tu masz 2 takie żarówki w 37l

Edytowane przez Leel00 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, da się otworzyć pokrywę, a nawet jej część odkręcić.

Pomyślę nat tym.

Dzięki za pomoc. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.