Leel00 Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Co do termometru (zależy od skali, ale zawsze) zrób pomiar w 0'C (woda z lodem). Zawsze to jakiś wskaźnik. Ewenualnie wycieczka do sklepu i wybór jednago z kilku, które wskazują tą samą temperaturę...itd itp. A co do euphylli - pisałeś o glucie i odchodzeniu od podstawy. Brown Jelly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 Tadzik, ja kupiłem termometr elektroniczny w Aquario 20zł do mierzenia temperatury solanki, z moim głównym termometrem który steruje chłodzeniem i grzaniem różnica w pomiarze jest 0,1 C' Pozdrawiam Łukasz Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 No wiec tak co do euphylli 1 jest na szczece i nie dam rady jej oddzielic w zaden sposob nie jestem w stanie jej pociac kolo brazowego gluta z resztki euphylli ladnie sie pompuje a nadal traci tkanke 2 w drugim akwa oddzielenie lebkow nie pomaga szla glowka za glowka co do brown jelly mozliwe ze to jest to ale jak z tym walczyc ewentualnie a termometr mam tez niby akwarystyczny tylko dlaczego 2 inne pokazuja calkowicie inna temperature cos mi sie wydaje ze te pseudo termometry do 30zl to jak masz szczescie to moze dobrze pokazuje ale to 1 na 10 byc moze faktycznie mam 28oC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Na Brown stosuje się detreomycynę (chloramfenikol) 1,5g na 1dm3, Moczenie około 10 minut co 3-4h, powtarzane 3-4 razy. Ewentualnie płukanie w RO + wodny r-r płynu Lugola(10 kr/dm3 ?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 A z kad brac te lekarstwa normalnie w aptece? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 A z kad brac te lekarstwa normalnie w aptece? Żona kupowała tu: http://www.amara.pl/kontakt/dane-adresowe.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 A pomoglo Ci ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) W sumie pomogło. Marna była, pokurczona, zaglucona i odklejona. Po kuracji wyszła w miarę na prostą.... Piszę " w miarę" bi to była strasznie zabiedzona euphyllia, otrzymana ze sklepu jako gratis, "na próbę" czy przeżyje w nowo uruchomionym zbiorniku. Bez główki. Syfić się zaczęła jakieś 2 miesiące po włożeniu, ale piękna nigdy nie była. Edytowane 6 Maja 2015 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Na Brown stosuje się detreomycynę (chloramfenikol) 1,5g na 1dm3, (...) podpytam - skąd te proporcje masz? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) podpytam - skąd te proporcje masz? Wygrzebane na jakiejś zagramanicznej stronce. Wybacz - nie pomne teraz gdzie. Przyznam - dawka uderzeniowa, ale .... podziałało Edytowane 6 Maja 2015 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Wygrzebane na jakiejś zagramanicznej stronce. Wybacz - nie pomne teraz gdzie. Przyznam - dawka uderzeniowa, ale .... podziałało dzięki bo właśnie nigdzie nie mogłem doczytać jak to rozrobić jak już udało mi się to zdobyć w czystej formie proszku Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mast Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Tak może z innej beczki do tego tematu, czy jesteś pewien, że koral nie jest uszkodzony mechanicznie? Np. przez Błazenki, które czasami próbują w nim zamieszkać i w popłochu kaleczą ciało korala o jego własny ostry szkielet? Tak zauważyłem, że jeden Błazenek na zdjęciach pływa w pobliżu. Euphyllia jest dość wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Ten temat to powinien być podpięty.. moje euphylie to flaki a reszta sps i lps bajka CO Z TYMI EUPHYLIAMI SIE DZIEJE!!!parametry super i co dalej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Tak może z innej beczki do tego tematu, czy jesteś pewien, że koral nie jest uszkodzony mechanicznie? Np. przez Błazenki, które czasami próbują w nim zamieszkać i w popłochu kaleczą ciało korala o jego własny ostry szkielet? Tak zauważyłem, że jeden Błazenek na zdjęciach pływa w pobliżu. Euphyllia jest dość wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Ten blazenek mieszkal w euphylli to fakt ale wszystko bylo w pozadku bez problemu i to nie dzien lub 2 tylko caly czas mieszkal w niej pozniej blazenka sprzedalem i parenascie dni pozniej sie zaczelo ale to jezeli chodzi o te akwarium inne euphyllie nie widoczne na zdjeciu bo szybka aparatu sie szczaskala i nie jestem w stanie zrobic fotek co nie zmienia faktu ze reszta euphylli w pelni zdrowa a w duzym akwarium zostaly 2 gatunki po 1 glowce bo ostatnie 3 glowki ktore mi padaly ktore jeszcze byly dobre sprzedalem bo i tak by mi polecialy Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Duze akwa chcialem obsadzic samymi euphylliami no ale niestety nie stac mnie na wydawanie kasy ktora za parenascie dni i tak zginie szkoda zwierzaczka i forsy moze jak sie dowiem jaka jest przyczyna wtedy moge wrocic do euphylli a ten brown jelly moze sie przeniesc na calustrea dunkanopsemie lub catalophyllie ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach