Skocz do zawartości
iNs

Miniflotor...

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum to chciałem się na początku przywitać, Cześć.

Jeszcze w tym miesiącu planują postawić u siebie małą solniczke (około 100 litrów) i zamierzam tam dać miniflotora, tylko nie wiem jednego, jak wysoki jest kubełek tego odpieniacza? Jestem ciekaw czy zmieści mi się pod pokrywe czy będę musiał ją przerabiać. Serdeczne dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc :-)

Ostatnio coraz wiecej nowych osob do nas wita :-) To bardzo dobrze :-)

Moim zdaniem miniflotor jest za maly, a pozatym to bardziej nadaje sie jako konewka :-) Pomysl nad czyms co sprawniej odpienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś propozycje? Problem polega na tym, że nie będe miał sumpa - nie mam takiej możliwośći. Panelu też nie zrobiłem, gdyż ... nie chciałem :(. Wykorzystałem maxymalnie miejsce dostępne na akwarium i wokól niego, nie ma już zbytnio miejsca (może około 5 cm z każdej strony), także dużego pola do popisu nie mam. Jednym słowem szukam, małego i dobrego odpieniacza(każdy skrawek wewnątrz akwa jest na wage złota :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

....Moim zdaniem miniflotor jest za maly, a pozatym to bardziej nadaje sie jako konewka :-) Pomysl nad czyms co sprawniej odpienia....

No tu sie troszke pomyliłeś

Do konewki to mu bardzo daleko

ja mam taki odpieniacz od początku istnienia mojego akwarium i jestem zadowolony choć nie ukrywam że chciałem zmienić na coś bardziej wydajnego.

Moje uwagi co do odpieniacza.

Wybija sporo piany na początku "życia kostki" daje jasna i wodnistą piankę (około 1 tydzień)

potem robi sie świetna "kawa/herbata"

i tak do kresów życia kostki (około 3tygodnie)

jest to troszkę problemowy odpieniacz (trzeba kostki wymieniać co 4 tygodnie oraz uważać na początku po włożeniu kostki - daje niezłego kopa)

Ostatnio jednak okazało sie że skończyły sie kostki a w sklepie nie było (miały dojechac za tydzień) kostka już nie dawała takiej fajnej pianki jak na początku ale wpadłem na pomysł że dam jej jeszcze szanse :(

Można to nazwać "drugie życie kostki" biorę taką starą brudną myje w wodzie , oskrobuje nożykiem , lekko pilnikiem do drewienka (z tej strony co pieni)

wymocze kilka minut w wodzie destylowanej i następne 2 tygodnie na kostce :)

Powracając do tematu

jak widać wszystko żyje i funkcjonuje w moim akwarium

a że w akwarim jest sporo zycia można zobaczyć tu - http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=4543

jak widać glonów jak na lekarstwo.

Podmiany są regularnie co 2 tygodnie 5-8l (zależy ile mi sie zrobi wody)

dodawany tylko jód i CA.

Poje propozycje co do innych odpieniaczy to

Wiepro SA 2011 + pompka - jest średniu moga być problemy z regulacją oraz jest lęk przed wylaniem sie na zewnąrz akwarium wody lub Beast 400p z pompą dobry wielu sobie chwali i jest kilku co go zganiło ale warto mieć taki odpieniacz - niestety nowy jest drogi.

Poczekaj co jeszcze inni napiszą ale przy tylu litrach i oszczędnym wkładaniu zwierzków miniflotor jest OK

jak masz wiecej kasy to zastanów sie też nad biosr flotor wygląda jak filtr kaskadowy , nie zajmuje miejsca w akwarium moze troszke Ci wymiarowo nie pasować ale zastanów sie może warto lekko przesunąc akwarium i zamontować to na "plecach" akwarium

jest dobry do Twojego akwarium (do 250l)

Wymiary: (dł x sz x wys): 8,5 x 25 x 23cm (razem z kubkiem odbierającym pianę)

Ja mam swój odpieniacz w panelu i jest niby do 200l jednak jak wiadomo przez panel przepływa sporo wody i dodatkowo podnosi efektywność mojego odpieniacza

Oczywiście tak jak zawsze :) jest to tylko moja opinia ale znajdzie sie (chyba) kilka osób co mnie poprze

Dodtkowo zastanów się czy:

-Te 100L to ostateczna decyzja (czy nie bedzie kiedys wieksze)

-Czy to nie jest chwilowe zauroczenie.

-Czy starczy kasy na droższy i lepszy odpieniacz ?

na Twoim miejscy troszke wieksze akwarium bez panela i dać ten biostar flotor.

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w 150 litrach spokojnie daje sobie rade midiflotor. Co prawda jest to wieksze od miniflotora, ale i akwa wieksze.

Akwa (kupilem juz chodzace - caly komplet z zyciem) ma blisko poltora roku i wszystko jest OK.

Od kilku m-c mam ozon i jakosc wody wizualnie sie poprawila, ale wczesniej bylo rok bez ozonu i tez bylo OK.

Wydajnosc (i rodzaj) odpieniacza dobiera sie do wielkosci i obsady. Jak nie bedzie zbyt wiele ryb i ogolnie zycie w ilosci umiarkowanej to miniflotor powinien wystarczyc.

Chociaz piszesz, ze "(każdy skrawek wewnątrz akwa jest na wage złota :()" wiec sie domyslam, ze wrzuciles (lub zamierzasz wrzucic) wszystko co tylko sie zmiesci.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Piotr - a czym napedzasz modiflotora?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dodtkowo zastanów się czy:

-Te 100L to ostateczna decyzja (czy nie bedzie kiedys wieksze)

-Czy to nie jest chwilowe zauroczenie.

-Czy starczy kasy na droższy i lepszy odpieniacz ?

na Twoim miejscy troszke wieksze akwarium bez panela i dać ten biostar flotor."

1. Ostateczna decyzja, szkło już zamówione, pozatym wycisnąłem maxymalnie wymiary tego bamiaka, z których już i tak jest zadowlony, początkowo miało to być akwarium 54 litrowe :(, uważam że 100 litrów jak na początek to dobre rozwiązanie.

2. Na pewno NIE!

3. Nie wiem czy starczy, na razie wydaje na bierząco więc ciężko powiedzieć, kiedy zostane odcięty od gotówki :). A co do biostara to chyba nie czytałeś dokładnie mojego postu (NIE MAM MIEJSCA na nic wokół akwarium).

PONAWIAM PROŚBE. Ile cm ma ten kubełek? Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem sa 2 rodzaje kubelkow do miniflotora. Te stare sa mniejsze, a nowe wieksze. Ja mialem stary model. Nie wiem ile ma dokladnie, ale pod zwykla pokrywa(mysle o standartowym wromaku) niestety sie nie zmiesci. Jezeli nie zalales jeszcze, moze pomysl o sumpie. Na pewno jest to spory koszt, ale oplaci sie. Wtedy jak kupisz wieksza pompe glowna, mozesz zrezygnowac z dodatkowych pompek w akwa, ewentualnie jedna mala pod skale. Pozdbywasz sie tez grzalki z baniaka.

Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SUmp także nie wchodzi w gre. Tak jak już pisałem, starałem się maxymalnie wykorzystać dostępną mi powierzchnie szafki (jest to w zasadzie komoda z szufladami, więc sumpa nie ma gdzie dać) i nie mam miejsca na nic. Jedyne rozwiązanie to mały odpieniaz wewnętrzny. Jedni piszą, że jest za słaby, inni, że w sam raz. Chyba nie mam wyjścia i kupie go, nie jest to duży wydatek, a warto sprobować, tylko ciągle nie wiem czy wejdzie mi pod pokrywe, która ma 12 cm (DIY). Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w ok 200 litrach znakomicie sobie radzi minifotor ( ponad 40 kg skaly i 4 ryby, reszta korale), kostki mam dwie i uzywam ich naprzemian jak zarosnie to czyszcze i wkladam druga,kiedy druga zarosnie to pierwsza jest sucha i gotowa do pracy a na pompie powietrza jest regulacja i jest ok. calosc ladnie miesci sie pod pokrywa aluminiowa.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie da rady jeden miniflotor to ...mozna zastosować dwa :)To tak jako ostateczność. Trezba bardzo pilnować wymian kostek bo spada wydajność, no i zastosować silną pompkę powietrza.

Ja nie mam więc nie zmierzę Ci kubka.

Ten midiflotor jest wydajniejszy od miniflotora.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci polece jakis inny odpienieacz niz miniflotor bo bedzie Cie wkurzala cigla wymiana kostek lipowych gdyz wydajnosc odpieniacza na kostke szybko spada jesli sie tego nie robi. Lepiej dolozyc pare zlotych a nie jest to duza roznica i kupic odpieniacz ktory napedzany jest pompa igielkowa. Raz jest jest on wydajniejszy, dwa nie musisz ciagle wymieniac kostek. Jest pare modeli ktore mozesz zawiesic na scianie zbiornika, nie trzeba miec wiec sumpa. Tu masz test Przemka biostara http://www.nano-reef.pl/page.php?id=124

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
iNs :

1. Ostateczna decyzja, szkło już zamówione, pozatym wycisnąłem maxymalnie wymiary tego bamiaka, z których już i tak jest zadowlony, początkowo miało to być akwarium 54 litrowe :(, uważam że 100 litrów jak na początek to dobre rozwiązanie.

2. Na pewno NIE!

3. Nie wiem czy starczy, na razie wydaje na bierząco więc ciężko powiedzieć, kiedy zostane odcięty od gotówki :). A co do biostara to chyba nie czytałeś dokładnie mojego postu (NIE MAM MIEJSCA na nic wokół akwarium....

OK to znowu jak , jestem uparty jak osioł i na zakończenie Ci napiszę coś.

Więc już jesteśmy pewni jednego 100L będzie na 100%

Uważam, że to Ok jak na początek (tak jak piszesz wielu stawia 50-60 l na początek - choć nie wszyscy - ja miałem 30l)

Cieszę, sie że jesteś pewny, że to nie zauroczenie (następny plus)

Z gotówką wiadomo raz jest więcej raz mniej, jedni mają więcej jedni mniej.

Przelicz dokładnie ile zostanie Ci kasy jak zabraknie to kup ten miniflotor, ale pamiętaj jest to jedna z ważniejszych elementów w akwarium (ważniejsze są skała ,cyrkulacja i oświetlenie - potem odpieniacz)

Nie spiesz sie kup używany szukaj na allegro ja swojego kupiłem za chyba 60-70 zł nowy z 4 kostkami dokupiłem wydajną pompkę za chyba 55 zł Sera 275l/h jest cicha i dobra jak na ten odpieniacz.

zostaw sobie troszkę gotówki (100-150 zł) moze sie okazać, że czegoś brakuje (testu ,termometru lub innego duperelu)

Napisałeś, że "A co do biostara to chyba nie czytałeś dokładnie mojego postu (NIE MAM MIEJSCA na nic wokół akwarium...."

Bardzo dobrze i dokładnie czytałem ,ale chyba Ty nie zauważyłeś, co napisałeś w drugim poście

"maxymalnie miejsce dostępne na akwarium i wokól niego, nie ma już zbytnio miejsca (może około 5 cm z każdej strony), także dużego pola do popisu nie mam"

Czyli jednak masz miejsce

Jak by sie dało przesunąć o 5cm w jedną ze stron to byś miał już razem 10cm ten odpieniacz biostarflotor ma chyba 8,5cm dowiedz sie ile odstaje od akwarium u kkogoś, ktoma i jest szansa ze w przyszłości sobie kupisz jakiś

Naprawdę warto jego mieć ja mam miniflotora i jest jak najbardziej OK jak widzisz ludzi, którzy mają pisza o nim bardzo pozytywnie (ale tak jak pisałem ma wady)

Dobra i na zakończenie musze Cię bardzo zmartwić

http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_76_23_364&products_id=1040

Tu masz wszystkie wymiary

jak sam widzisz nie jest to mały odpieniacz 40cm !! razem z kubełkiem kubełek ma około 11-11.1cm

woda bedzie ma poziomie około 25 cm odpieniacza nie dasz na sam dół, bo nie będzie jak wody "wtaczać"

trzeba dać około 3-5 cm co daje ze cały kubełek będzie wystawać około 18-20cm nad akwarium.

Dasz niżej to bedzie sie lać woda do kubełka (zamiast piana)

Można też "wykastrować" ten odpieniacz odcinasz kawałek rury i dopasujesz do akwarium jednak odrazy zmniejszasz jego wydajność niestety.

Tak jak Piotr1 (i ja wcześniej polecałem tego biostaraflotorka)

radzę zobaczyć tego linka do testu http://www.nano-reef.pl/page.php?id=124

Masz też tam wymiary dokładne "Filtr ma wymiary(dł x szer x wys) 25 x 8.5 x 23cm(razem z kubkiem na pianę), także bez problemu można zawiesić go na bocznej ściance akwarium lub ewentualnie w sumpie."

Decyzja należy do Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i dziwi mnie ze nikt nie zapytal

JAKĄ OBSADĘ PLANUJESZ :(

Bo moze byc tak ze MiniFlotor spokojnie wystarczy (calkiem niezle te odpieniacze AM na kostke) ale moze byc tez tak ze i Beast-ia nie poradzi :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Tak sobie czytam i dziwi mnie ze nikt nie zapytal

JAKĄ OBSADĘ PLANUJESZ :(

Bo moze byc tak ze MiniFlotor spokojnie wystarczy (calkiem niezle te odpieniacze AM na kostke) ale moze byc tez tak ze i Beast-ia nie poradzi :)

To fakt ale myśle ze ze 3-4 rybki tam wejda bez problemu (zalezy jakie)

i kilka bezkręgowców nawet przu miniflotorze.

ja przy swoim już mam 6 rybek i 4 krewetki oraz 2 kraby i kilka innych.

Myśle ze to max co mogę dac by nie zachwiać zbiornika

oczywiście też zależy jakie rybki ale są też takie co mają małą przemianę materii

Zapomniałem dopisać że jak da tam odpienaicz + 2 pompki oraz grzałeczkę może dolewkę to zobaczy że takie akwarium nie wygląda "naturalnieu mnie pompki super zarosły i sa całe fioletowe i ludzi nie zwracają uwagi na to ale pierwsze co im sie w oczy rzuca to nakładka rotacyjna :) jest przydatna ale nie wygląda atrakcyjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzi?ki Tynio za u?wiadomienie... nie wiem jak ja to zrobi?em, ale przyczta?em, ?e ten filtr ma 23 cm szeroko?ci i 26 d?ugo?ci ;d co mnie porazi?o. Ale je?eli ona ma tylko 8,5 cm to jest szansa, ?e go wcisne, najwy?ej b?dzie wi?ksza "szparka' mi?dzy ?scian? a akwarium :(. Szkoda tylko, ?e nie mo?na znale?c tego urz?dzenia nigdzie u?ywanego, trzeba wy?o?y? te 4 st?wki... no trudno. A co do obsady. Na pewno nie b?dzie wi?cej ni? 4 rybki, zreszt? nawet o tym nie my?lalem, na pewno b?de chcia? tam trzyma? ze 2 b?azenki, mo?e babke i jakiej 2 krewetki... cholera wie. Ale na pewno nie b?dzie tego du?o.

Jeszcze raz dzi?ki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
iNs :

Dzięki Tynio za uświadomienie... ...A co do obsady. Na pewno nie będzie więcej niż 4 rybki, zresztą nawet o tym nie myślalem, na pewno będe chciał tam trzymać ze 2 błazenki, może babke i jakiej 2 krewetki... cholera wie. Ale na pewno nie będzie tego dużo.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Widziesz :(

nieraz wystarczy zobaczyć na linki.

Ale od tego sa fora by pomagać i usiadamiać.

Rybki 4 rybki w 100l powinne być OK

jak dasz odpowiednio dużo skały.

Tak jak piszesz Błazenki x2 - mała przemiana materii

Babeczka - też mała przemiana (zalezy jaka )

Są babki co siedza w piasku lub pod skałkami np. tak jak ja teraz kupiłem babka + krewetka pistoletowa

Lub takie co dają nieżle czadu w toni - tez mam taką na pocątku moze byc problem z przestawieniem pokarmu ale da sie to zrobić.

Slizgi mają szybką przemianę i to jedeyna ryba jaką mam ale jestem bardzo zadowolony jednak widzę ze wiecej s...a niż je :)

Zobacz na forum jest sporo rybek opisanych uważaj na decore i magnifice - skaczą jak najęte

Zobacz mój wontek do mojego akwarium 144l

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=5628&d=0

poszukaj tez opisow SMK bardzo fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@iNs

Ja kupilem BiostarFlotora uzywanego pare miechow za 250zl,w calkiem dobrym stanie:)

Ale jakis czas temu, Wiem moze z 3 tygodnie Ktos szukal Kupca na BiostarFlotora za 200zl, tylko Niepamietam czy na Reefie czy Allegro:/

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.