Jointela Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Marine jaka barwa światła świecisz nad refugium ? Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 panowie mam pytanko posiadam baniak 400l netto ,sump wymiary 75x45x35h podzielony 1 przegroda na 40cm w niej jest odpieniacz w 2 pompa i filtr na kamole .Ostatnio wpadł pomyysl aby zrobic dsb + glony tylko nie wiem czy to ma sens i jak to wykombinowac,macie jakies pomysły ? Daj Fotke jak to wyglada Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Na dzien dzisiejszy wszystko oki d*p.... nie urywa ale jak na mlodego SPS aka jest nie zle. ponizej fotki bardzo ładnie dobrane umiejscowienie korali, fajnie ze sobą kontrastują! Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Mialem 30w led zimna Ale sie spalila teraz swiece 20w ciepla jak na razie mam ja dwa tygodnie. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 tak to wyglada Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Odpieniacz to ladne Bydle Chcialbys prawa komore zasypac piaskiem jak dobrze rozumie pozostaje rozwiazanie pompy obiegowej ? Jesli chodzi o wymiar wydaje sie byc spokojnie wytarczajacy do zasypu, bardziej martwi mnie odpieniacz ktory jest zbyt duzy do systemu z Dsb i w tej sytylacji zajmowal bedzie komore ktora mozna by bylo zasypac tak tylko gdybam Napisz prosze jaka masz obsade koralowa lub jaka planujesz i kiedy byl zalany zbiornik? Edytowane 15 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) baniak byl zalany jakies 4 miesiace teamu miał byc sps ale padło wsio z mojej głupoty ,pozniej długo prostowałem parametry do dzis za pomoca jednego z forumowiczow wychodzimy na prosta ... parametry w miare ok jedynie no3 5-10 .chce spowrotem wsadzic sps jakies proste montipory itp a co do odpieniacza to rzewywiscie duzyyy Edytowane 15 Lutego 2016 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Moim zdaniem jak go wymieszasz ze świeżym i dasz ten syfek to za jakiś czas zobaczysz że zacznie sie psuć . Życie i tak masz w akwarium. Czyba, że go wyciagniesz i dasz na wierzchu. mobilnie Ja bym to wywalil i zrobil na nowym piachu, bedzie to napewno pewniejsze wg mnie. Pomysl w calosci jest fajny co do piasku przesyp do miski wraz z woda jak juz zasypiesz dsb przelej ta wode z powrotem do Dsb To znaczy to blotko plus troche piasku jak najbardziej nie zaszkodzi tam jest kupa zycia Staraj sie nie zasypywac zycia piaskiem i tyle. Jesli chodzi o szybe to wytni tak jak piszesz . Nastepne Dsb super dzięki Panowie Jeszcze jedno pytanie: ożywiać nowy piach jakoś specjalnie? Korci mnie żeby go po prostu wrzucić do sumpa i włączyć obieg. W czeluściach forum znalazłem różne metody, i sam teraz nie wiem. Na razie się moczy 3-ci dzień w rodi. Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Ja Ci powiem, ze nie ozywialem niczym a po 3 tygodniach zrobilo mi sie pelno robactwa na piasku i skale. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Wazne jest dobrze przeplukac nie tylko moczyc, kilka razy wode podmienic. Zrobic pomiar po4 sprawdzic wynik, Jesli wsypiemy do dzialajacego systemu piasek brudny to nie trzeba tlumaczyc efektu Ozywianie to bardzo wazny element poniewaz przyspiesza dzialanie Dsb warto W Morszczyznie jesli cos korci to w skutkach bedzie bum , tu kazda czynnosc musi byc zaplanowana i przemyslana. Insider Jesli padla decyzja ze bedzie Dsb mysle ze warto pomyslec nad odpieniaczem Przy tak duzym zycie w Dsb ma juz pozamiatane wytrzepie wode na maxa Mysle ze warto by bylo wywalic ten duzy kupic cos malego do komory prawej W miejsce odpieniacza dsb refugium i sprawa zalatwiona pomysl nad tym Dsb pociagnie ten system bez problemu. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 jak wiadomo odpieniacz jest na 2 pompach psk a jak by chodził na 1 ? a 2 otwor zatkac to automatycznie jego wydajnosc spadnie ,tak mi sie wydaje .Czyli tam gdzie odpieniacz dac dsb wymiary by byl 40x40x12cm ,tylko czy zrzut wody nie zrobi mi wiru w tym dsb ? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Trzeba pomyslec nad zrzutem ale mysle ze cos tam zaraz wymyslimy. jesli chodzi o dsb 40x40 to juz jest moc jaka wysokosc jest tej komory ? Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Marine a czy krab niebieskonogi w dsb/refugium to dobry pomysł? Od dluzszego czasu podpada mi regularnie a trzeba przyznac ze czysci skale pierwszorzednie. Nie chciałbym sie go pozbywać. mobilnie Edytowane 16 Lutego 2016 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) wysokosc 25 cm , wiesz na upartego mozna ja powiekszyc o jakies 5 cm ale czy to ma sens ? bawic sie w wycinanie szyby i wklejanie 5 cm dalej wymiar komory to 40x45x25 Edytowane 16 Lutego 2016 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Wazne jest dobrze przeplukac nie tylko moczyc, kilka razy wode podmienic. Zrobic pomiar po4 sprawdzic wynik, Jesli wsypiemy do dzialajacego systemu piasek brudny to nie trzeba tlumaczyc efektu Ozywianie to bardzo wazny element poniewaz przyspiesza dzialanie Dsb warto W Morszczyznie jesli cos korci to w skutkach bedzie bum , tu kazda czynnosc musi byc zaplanowana i przemyslana. Insider Jesli padla decyzja ze bedzie Dsb mysle ze warto pomyslec nad odpieniaczem Przy tak duzym zycie w Dsb ma juz pozamiatane wytrzepie wode na maxa Mysle ze warto by bylo wywalic ten duzy kupic cos malego do komory prawej W miejsce odpieniacza dsb refugium i sprawa zalatwiona pomysl nad tym Dsb pociagnie ten system bez problemu. Mówisz o przepłukaniu solanką np.: z podmiany? bo na razie płuczę w RODI, czyli raz dziennie zlewam i dolewam świeżej Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Problem w tym ze w Dsb Refugium probujemy odtworzyc taki maly ekosystem, Jesli do klatki z krolikami wsadzimy tygrysa to bedzie tylko tygrys i szlak trafi nasz ekosystem. Mówisz o przepłukaniu solanką np.: z podmiany? bo na razie płuczę w RODI, czyli raz dziennie zlewam i dolewam świeżej Ro mam na mysli Solanka z baniaka ma za duzo zycia w wodzie. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Ro mam na mysli Solanka z baniaka ma za duzo zycia w wodzie. Ok, czyli dobrze robię W weekend zasypuję, to wrzucę jakąś fotkę. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam K.B. Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Problem w tym ze w Dsb Refugium probujemy odtworzyc taki maly ekosystem, Jesli do klatki z krolikami wsadzimy tygrysa to bedzie tylko tygrys i szlak trafi nasz ekosystem.Ro mam na mysli Solanka z baniaka ma za duzo zycia w wodzie. Marine ta odpowiedz jest na moje pytanie? mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Marine ta odpowiedz jest na moje pytanie? mobilnie Tak Nie ryzykowal bym z krabikiem Tak naprawde to brakuje mi tu fotek osob ktore sa juz zasypani od kilku miesiecy Panowie opisujcie swoje doswiadczenia problemy to jest wazne dla przyszlych Piaskownic. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) ja to mysle jak z tym zrzutem zrobic hmm dokładnie opisujcie co i jak wam sie sprawuje dsb Edytowane 16 Lutego 2016 przez Insider (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 No to prosze powierzchnia 30x25cm dziala ok 20 stycznia. Glony kupilem tydzien temu. Są już przyrosty. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Na wrzut możesz założyć jedno kolanko 90st a później kolanko 45 st żeby tak jakby woda zawijała do góry i leciała w tafle. A DSB sprawuje się dobrze tylko u mnie nie wiem dla czego glony są opylone a i cyjano upodobało sobie sumpa... Niby nie jest tego dużo, a do baniaka głównego nie wychodzi ale nadal jest.. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) No to prosze powierzchnia 30x25cm dziala ok 20 stycznia. Glony kupilem tydzien temu. Są już przyrosty. mobilnie Tak bylo przed dolozeniem glonów spaghetti i prolifera. mobilnie Edytowane 4 Marca 2016 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 3 miesiące, cyjano się jeszcze trzyma Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 endriu coś te glony słabo rosną jak na 3 miesiące. Czym świecisz? Jakie no3 i po4? Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach