Vahiro Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Generalnie jest ok. Tylko jak wysoko zamierzasz sypać piasek? Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) około 10-11 cm. Planuje dać sam piasek bez plenum. Edytowane 8 Lutego 2016 przez Gothmog (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Jak wygląda sprawa z konsumpcją mikro i śladowych przez dsb/refugium ? Pytam, bo pierwotnie chciałem zrobić takie glonarium, ale potem poszedłem w projekcie w stronę siporaxu, ponieważ obawiam się że refugium może stanowić istotną konkurencję dla korali w zakresie mikro elementów i pierwiastków śladowych, obawiam się, żeby nie wyjałowić wody. A gdybym się zdecydował na refugium, jaką objętość liczyć dla akwarium 340 l (miks ryb i korali - bez wymagających gatunków), oraz drugie pytanie, czy u Was kiełże/mysis z refugium przedostaje się w zauważalnych ilościach do głównego zbiornika przez pompę? Bo chciałem w ten sposób wspomóc dietę mandaryna i ew. chelmona - czy ma to praktyczne znaczenie? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 około 10-11 cm. Planuje dać sam piasek bez plenum. To będzie dobrze. Bylebyś miał piach ze 2cm niżej niż wlot wody do komory z DSB bo inaczej będzie "wywiewać". Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Dale napewno potas jest pochlaniany przez moje Glony w ilosci sporej Ale pozostale micro raczej w normie, Musimy pamietac ze wszystko co glony pochlaniaja potrafia oddawac podczas rozpuszczania Ja juz mam dosc dobrze rozwinete refugium i nie widze problemu z micro. Jak wygląda sprawa z konsumpcją mikro i śladowych przez dsb/refugium ? Pytam, bo pierwotnie chciałem zrobić takie glonarium, ale potem poszedłem w projekcie w stronę siporaxu, ponieważ obawiam się że refugium może stanowić istotną konkurencję dla korali w zakresie mikro elementów i pierwiastków śladowych, obawiam się, żeby nie wyjałowić wody. A gdybym się zdecydował na refugium, jaką objętość liczyć dla akwarium 340 l (miks ryb i korali - bez wymagających gatunków), oraz drugie pytanie, czy u Was kiełże/mysis z refugium przedostaje się w zauważalnych ilościach do głównego zbiornika przez pompę? Bo chciałem w ten sposób wspomóc dietę mandaryna i ew. chelmona - czy ma to praktyczne znaczenie? Jesli bedziesz lal fito to napewno bedzie bogato w robactwo w calym systemie Edytowane 8 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Dziękuję A jak z pojemnością? Wiadomo że im więcej, tym lepiej, ale ile byście Wy robili optymalnie? To znaczy jaka pojemność glonów? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Witam Znalazłem taki piasek, co prawda dedykowany do terrariów ale piszą ze oczyszczony itd. i fest drobny. No i dość tani. Podpowiedzcie czy będzie ok? http://allegro.pl/bialy-piasek-kwarcowy-0-1-0-5mm-suszony-2-kg-i5899042063.html Edytowane 8 Lutego 2016 przez Damian K. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Ja bym dal ostatnia przegrode tak zeby byla ciut wyzsza od poprzedniej... Tak jak jest teraz woda będzie splywac i moze wzruszyc piasek... Ja mam wyzej i jest ok... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) No właśnie jak z pojemnością dsb ? Jaki np stosunek pojemności baniaka do pojemnika z glonami taki minimalny. Mocno rozważam założenie refugium, ale czy wywalić siporax? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Radek jaki wymiar masz sumpa ile litrowy jest zbiornik ? Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Sump duży ale zajęty na refugium zostało jakieś 40x40x40 Baniak 1000l brutto Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Lutego 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Ja mam tyle u siebie ,ale mam 350 litrow.Glony rosną a pod nimi siporax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Zbiorniczek spory komora 40x40 nie jest wystarczajaca jako jedyne medium, Ale gdybym mial podjac decyzje co wsypac do tej komory napweno bylby to piasek. Siporax wypadnie znacznie slabiej, Mysle ze do wsparcia calego systemu bedzie to dobre rozwiazanie. Odnawiajac troche temat musze powiedziec ze mija juz rok 10 marca od zasypania, zalania mojego zbiornika. Nadal Dsb dziala choc piasek pociemnial ma troche plam zycia dosc sporo. Rozpuszczania jak na tym etapie nie widze pomimo uzycia argonitowego piasku. w Sumpie gdzie niegdzie jakies male ogniska z cyano czy cos podobnego ale nadal pod kontrola. Korale rosna dosc ladnie Walcze nadal nad kolorami staram sie zrozumiec potrzeby dozowania micro temat czesto poruszany Na dzien dzisiejszy wszystko oki d*p.... nie urywa ale jak na mlodego SPS aka jest nie zle. ponizej fotki Edytowane 12 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Mam asa w rękawie mam zbuorbiczek który miał być na dolewke mogę z iego zrobić dsb Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 No to masz Asa dobry pomysl Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Ma 40 litrów będzie się nadawać idealnie tylko bezienptirzebna pompa niestety dodatkową Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Dzis zrobilem testy wody pod Dsb w Plenum, zaraz roczek od zalania ,nie ukrywam ze troche jestem zaskoczony. Ph 7.5 Kh 12.5 Mg 1600 Ca 600 No3 2 PO4 i tu niespodzianka 1.5 na hannie poprzednie wyniki byly zerowe Porownujac te testy z woda na gorze wyglada to tak Ph 8 Kh7.5 Mg 1400 Ca 440 No3 00 Po4 00 Jak widac Dsb dziala zachodza w nim zmiany ktore sa katalizatorem dla zbiornika. Mam nadzieje ze system filtracji przez nastepny rok nie zawiedzie mnie. Bede sie staral w nastepnych miesiacach robic testy wody z plenum i opisywac zachowania ktore wystepuja w Dsb Jesli chodzi o problemy to posiadam cyano zielone ktore jest widoczne w glownym jak i sumpie Nasililo sie wraz z katastrofa Elektryczna gdzie zbiornik pozostawal bez pradu kilka godzin. Koralowce maja sie dobrze polipuja rosna brak oznak jakis problemow. Na pytanie czy gdybym dzis mial podjac decyzje o Dsb i refugium napewno jestem na TAK Edytowane 13 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Ja zaryzykowalem i tez zrobilem dsb na piasku aragonitowym i tak pewnie za trzy lata zrobie restart, jak narazie po zalaniu zbiornika 23 grudnia no3 mam zero a po4 nie wiem bo nie mam testu. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Marine oczywiscie pisz tu jak najwięcej. Ten temat to kopalnia praktycznej wiedzy o dsb i refugium. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Ja zaryzykowalem i tez zrobilem dsb na piasku aragonitowym i tak pewnie za trzy lata zrobie restart, jak narazie po zalaniu zbiornika 23 grudnia no3 mam zero a po4 nie wiem bo nie mam testu. Piotr Tak Mysle jesli slaba strona Dsb jest restart co trzy lata, to faktycznie metoda bylaby super udana. Zbiornik trzy letni to juz korale zazwyczaj wychodzace ze zbiornika. Czas na zmiany Analizuje w ostatnim czasie Plenum, jako wsparcie tylko do odczytu parametrow, i nie ukrywam ze jednak jest to duze wiecej, poniewaz problemy powstale w Dsb z tytulu starosci czy innych zajsc mozna blyskawicznie naprawic po przez zalanie czysta solanka calego dsb Wypompowujac wode z plenum, taka opcja daje nam Duze mozliwosci. Ale musze przyznac ze Plenum w nastepnym zbiorniku wykonal bym tylko z mozliwoscia zassania wody. instalujac tylko pojemnik ktorego piasek nie zasypie a woda bedzie sie przedostawac do srodka, zamykanie calego spodu nie byloby potrzebne. Musze tez zwrocic uwage na karmienie Dsb Mialem okres kiedy przestalem dozowac fito do system po 2 miesiacach widac bylo zmniejszanie sie zycia w sumpie. Oznacza to ze Dsb musimy systematycznie dokarmiane nie tylko Mrozonkami. Edytowane 14 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 panowie mam pytanko posiadam baniak 400l netto ,sump wymiary 75x45x35h podzielony 1 przegroda na 40cm w niej jest odpieniacz w 2 pompa i filtr na kamole .Ostatnio wpadł pomyysl aby zrobic dsb + glony tylko nie wiem czy to ma sens i jak to wykombinowac,macie jakies pomysły ? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 hej potrzebuje pomocy od bardziej doświadczonych, ale najpierw fotka dla zobrazowania W środkowej komorze chcę założyć Dsb. Wytnę jedną szybę, tak że przepływ będzie tylko górą, czyli zrobię tam taki odstojnik, bo i tak ciągle mi się tam syf zbiera. Ale nie wiem co zrobić z tym piachem ,co się zebrał przez 2 lata. Jest cały w detrytusie, i coś tam w nim żyję, ale nie mogę go przecież przykryć świeżym. szkoda mi go wywalać, to sobie wymyśliłem, że go wymieszam z górną warstwą nowego. i tu jest myk, bo ten piach ma sporą gradację, do tego to jest aragonitowy (live sand bio-activ aragonite) a nowy to kwarc 0mm (?) Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Moim zdaniem jak go wymieszasz ze świeżym i dasz ten syfek to za jakiś czas zobaczysz że zacznie sie psuć . Życie i tak masz w akwarium. Czyba, że go wyciagniesz i dasz na wierzchu. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Ja bym to wywalil i zrobil na nowym piachu, bedzie to napewno pewniejsze wg mnie. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 hej potrzebuje pomocy od bardziej doświadczonych, ale najpierw fotka dla zobrazowania W środkowej komorze chcę założyć Dsb. Wytnę jedną szybę, tak że przepływ będzie tylko górą, czyli zrobię tam taki odstojnik, bo i tak ciągle mi się tam syf zbiera. Ale nie wiem co zrobić z tym piachem ,co się zebrał przez 2 lata. Jest cały w detrytusie, i coś tam w nim żyję, ale nie mogę go przecież przykryć świeżym. szkoda mi go wywalać, to sobie wymyśliłem, że go wymieszam z górną warstwą nowego. i tu jest myk, bo ten piach ma sporą gradację, do tego to jest aragonitowy (live sand bio-activ aragonite) a nowy to kwarc 0mm (?) Pomysl w calosci jest fajny co do piasku przesyp do miski wraz z woda jak juz zasypiesz dsb przelej ta wode z powrotem do Dsb To znaczy to blotko plus troche piasku jak najbardziej nie zaszkodzi tam jest kupa zycia Staraj sie nie zasypywac zycia piaskiem i tyle. Jesli chodzi o szybe to wytni tak jak piszesz . Nastepne Dsb super Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach